LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Μαρτίου 2021 16:14

Στουρνάρας: Προκλήσεις στη δημοσιονομική πολιτική μετά την πανδημία

Το άρθρο γνώμης στην Handelsblatt του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Γιάννης Στουρνάρας

Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Handelsblatt έγραψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με θέμα «Προκλήσεις για τη δημοσιονομική πολιτική την περίοδο μετά την πανδημία», λέγοντας πως στο τέλος της πανδημίας πολλές χώρες της ΕΕ θα έχουν επίπεδα χρέους που έχουν παρατηρηθεί μόνο σε περίοδο πολέμου.

Ακολουθεί το άρθρο:

Η πανδημική κρίση δημιούργησε μια πρωτόγνωρη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η ΕΚΤ αντέδρασε στην κρίση με μια πρωτοφανή σειρά μέτρων νομισματικής πολιτικής και έχει εξαγγείλει ότι θα διατηρήσει τη διευκολυντική κατεύθυνση της πολιτικής της έως ότου ο πληθωρισμός παρουσιάσει σαφείς ενδείξεις ότι συγκλίνει προς το στόχο της. Ένα παράπλευρο όφελος αυτών των μέτρων είναι ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις ισχυροποίησης των δημοσιονομικών πολιτικών.

Οι δημοσιονομικές αρχές των χωρών της ΕΕ ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη δυνητική συμπληρωματικότητα μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής με μια μεγάλη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Όμως, προκύπτει το ερώτημα αν αυτή η δέσμη είναι αρκετά μεγάλη. Για να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη διάφορους παράγοντες. Πρώτον, η αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην ΕΕ – μέχρι στιγμής υπερδιπλάσια ως ποσοστό του ΑΕΠ – παρόλο που η αμερικανική οικονομία κατέγραψε μικρότερη ύφεση το 2020 από ό,τι η οικονομία της ΕΕ. Δεύτερον, η βραδύτερη διάθεση εμβολίων και η παράταση των περιοριστικών μέτρων στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μικρότερη δημοσιονομική επέκταση, αναμένεται να οδηγήσει σε πιο συγκρατημένη ανάκαμψη από ό,τι στις ΗΠΑ. Με δεδομένη την τρέχουσα συμπληρωματικότητα μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, είναι καιρός για ακόμα τολμηρότερη δημοσιονομική δράση στην ΕΕ έως ότου επιτευχθεί ανθεκτική ανάκαμψη που θα επιτρέψει την επάνοδο σε υγιείς μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές θέσεις.

Στο τέλος της πανδημίας, πολλές χώρες της ΕΕ θα έχουν επίπεδα χρέους που έχουν παρατηρηθεί μόνο σε περίοδο πολέμου. Αν και αυτό είναι αναπόφευκτο, απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Τα παρακάτω θέματα είναι σημαντικά.

  • Η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική για όσο καιρό χρειαστεί. Τυχόν πρόωρη αυστηροποίησή της μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τις συνθήκες χρηματοδότησης, δημιουργώντας κινδύνους για την ανάκαμψη. Μόνο όταν ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρκετά ισχυρός ενδείκνυται να επανέλθει η πολιτική στο στόχο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
  • Είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου. Ένα παράδειγμα είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Την επαύριο της πανδημίας, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα έχει υποστεί κάθε χώρα από την πανδημία και ανάλογα με την υποκείμενη δημοσιονομική της κατάσταση.
  • Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων ως επιταχυντή της ανάπτυξης και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών. Τα αναπτυξιακά μέτρα θα συμβάλουν στην καταγραφή ρυθμών ανάπτυξης σταθερά υψηλότερων από το πραγματικό επιτόκιο, ώστε η διαφορά ρυθμού ανάπτυξης-επιτοκίου (“snowball effect”) να επηρεάζει ευνοϊκά τη δυναμική του χρέους.
  • Το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU) παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη στήριξη των επενδύσεων και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάκαμψης, ιδίως στις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την κρίση. Οι εκταμιεύσεις μέσω του NGEU πρέπει να επιταχυνθούν.

Η κρίση ανέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης μέσω της μεταρρύθμισης του πλαισίου διακυβέρνησης ούτως ώστε να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος μεταξύ κρατών, τραπεζών και αγορών. Στο μέλλον θα πρέπει ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα μέτρα επιμερισμού και μείωσης των κινδύνων και να κινηθούμε σταδιακά προς κοινά δημοσιονομικά εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι στο εξής η προσαρμογή των οικονομιών θα είναι πιο συμμετρική.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλύβια: Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από αυτοκίνητοΧθες 22:25 | Ειδήσεις

Στο σημείο βρίσκόνται αστυνομικές δυνάμεις που πιθανότατα θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Ηράκλειο: Κλειστό και πάλι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» - Αύριο το πρωί η νέα συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπήςΧθες 23:28 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι μετά την είσοδο των αγροτών στην πίστα του αεροδρομίου το μεσημέρι, αποφασίστηκε αναστολή της λειτουργίας του.

Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υπόνοιες για εμπόριο βρεφώνΧθες 19:20 | Ειδήσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του μικρού Παναγιωτάκη.

Αυτό είναι το πόρισμα της ΔΑΕΕ για τη φωτιά στο σπίτι του Φιλιππίδη - Οι μπαταρίες και η ανάφλεξη (εικόνες)Χθες 19:36 | Ειδήσεις

Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγουν στην πολυσέλιδη έκθεσή τους οι έμπειροι ερευνητές της Πυροσβεστικής αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δένδιας: Μετατροπή της Άμυνας από δημοσιονομικό βάρος σε παραγωγικό πολλαπλασιαστή ισχύος23:59Formula 1: Φινάλε πρωταθλήματος - Ο Λάντο Νόρις έγραψε ιστορία στο 24ο Grand Prix που μεταδόθηκε αποκλειστικά από ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+23:45Ηράκλειο: Κλειστό και πάλι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» - Αύριο το πρωί η νέα συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής23:32Στον ΑΝΤ1 ο κτηνοτρόφος από τη Θεσσαλονίκη που συγκλόνισε την Ελλάδα23:18Ιωάννινα: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης 23:04Η ΑΕΛ ανακοίνωσε τον Παντελίδη 22:51Καλύβια: Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από αυτοκίνητο22:37Μπλόκα Αγροτών: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στο Ηράκλειο 22:23Πάτρα: Διπλός αποκλεισμός από τους αγρότες στην Ολυμπία Οδό22:09ΑΕΚ: Βαρύ διάστρεμμα ο Γκατσίνοβιτς 21:55Χολαργός: 15χρονος συναντήθηκε με κοπέλα και τον μαχαίρωσαν 2 άτομα21:41Υπουργείο Παιδείας: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στον αδερφό του 2χρονου που έχασε τη ζωή του από επίθεση σκύλου21:31Σύσκεψη Αγροτών στο Τρίλοφο: Αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων 21:21Super League: Ο Παναιτωλικός «βύθισε» κι άλλο τον Πανσερραϊκό 21:11Μπλόκα Αγροτών: Η ατζέντα της συνέλευσης των εκπροσώπων της Βορείου Ελλάδος21:01Ορμπάν: Διαβεβαίωση της Τουρκίας για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία 20:51Αμφίκλεια: Σοβαρό τροχαίο με δύο νταλίκες και ένα ΙΧ (βίντεο)20:41ANT1 Sports: O Ολυμπιακός θα επιδιώξει να πετύχει την πρώτη νίκη του στη League Phase του Champions League20:27Αυτό είναι το πόρισμα της ΔΑΕΕ για τη φωτιά στο σπίτι του Φιλιππίδη - Οι μπαταρίες και η ανάφλεξη (εικόνες)20:13Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υπόνοιες για εμπόριο βρεφών19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο