LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Μαρτίου 2021 15:22

Αρθροσκόπηση: Μια ελάχιστα επεμβατική λύση στις Ορθοπαιδικές Παθήσεις

Γράφει ο Γρηγόριος Π. Αβραμίδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμελητής Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

AP - Χειρουργείο - εγχείρηση

Τί είναι η Αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιούν εξειδικευμένοι Ορθοπαιδικοί, η οποία έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Πραγματοποιείται με πολύ μικρές τομές στο δέρμα, μεγέθους λίγων χιλιοστών, όπου μέσω αυτών τοποθετούνται η αρθροσκοπική κάμερα καθώς και τα ειδικά αρθροσκοπικά  εργαλεία.

Η αρθροσκόπηση λειτουργεί τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά. Έχει  τη μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια, καθώς μπορούμε να δούμε άμεσα και σε μεγέθυνση όλα τα  ανατομικά στοιχεία μιας άρθρωσης. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζουμε το σύνολο των προβλημάτων και παρεμβαίνουμε θεραπευτικά ώστε να λύσουμε το πρόβλημα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής χειρουργικής;

Επειδή το αρθροσκόπιο και τα αρθροσκοπικά εργαλεία είναι ιδιαίτερα λεπτά, πραγματοποιούμε πολύ μικρές τομές στο δέρμα και τραυματίζουμε ελάχιστα τους μυς και τους γύρω ιστούς, σε σχέση με τις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει  στο νοσοκομείο  πάνω από 6-8 ώρες  και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σημαντικά μειωμένος  και η αποκατάσταση είναι ταχεία με τον ασθενή να επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητα και σταδιακά στην αθλητική του δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και οι ασθενείς θεραπεύονται με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, χωρίς να επηρεάζουμε σημαντικά τη ζωή και τη λειτουργικότητά τους.

Σε ποιες παθήσεις του ώμου γίνεται αρθροσκόπηση;

Συγκεκριμένα στην άρθρωση του ώμου ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων  αντιμετωπίζονται αποκλειστικά αρθροσκοπικά. Το  εξάρθρημα του ώμου, η ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου, η συμφυτική θυλακίτιδα ή αλλιώς  παγωμένος ώμος καθώς και η ασβεστοποιός  τενοντίδα αποτελούν τις συνηθέστερες παθήσεις που θεραπεύουμε με αρθροσκόπηση.

Σε ποιες παθήσεις του γόνατος γίνεται αρθροσκόπηση;

Γύρω από την άρθρωση του γόνατος υπάρχουν ανάλογες παθήσεις, οι οποίες μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι: η ρήξη του προσθίου και οπισθίου χιαστού συνδέσμου, η ρήξη του μηνίσκου και οι χόνδρινες βλάβες της επιγονατίδας και του μηρού.

Σε ποιες άλλες αρθρώσεις γίνεται αρθροσκόπηση;

Εκτός από τον ώμο και το γόνατο υπάρχουν και άλλες αρθρώσεις  που μπορούμε να παρέμβουμε αρθροσκοπικά. Συγκεκριμένα αυτές είναι: η άρθρωση του αγκώνα, του καρπού, του ισχίου και της ποδοκνημικής, όπου η αρθροσκοπική χειρουργική αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και το μέλλον της ανήκει.

Metropolitan - ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

 

*Άρθρο του Γρηγόριου Π. Αβραμίδη, Ορθοπαιδικού Χειρουργού, Επιμελητή Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η Μονή της χώρας, το panic button για εφήβους και τα... “λεφτόδεντρα”Σήμερα 17:27 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ έκανε και έναν απολογισμό της κυβέρνησής του σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Astra Zeneca – Μαγιορκίνης στον ΑΝΤ1: Όσοι δεν είχαν επιπλοκές τις 30 πρώτες μέρες, είναι ασφαλείς (βίντεο)Σήμερα 19:24 | Ειδήσεις

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι ο στατιστικός κίνδυνος εκδήλωσης παρενεργειών ήταν εξαρχής πολύ χαμηλός.

Γάζα: Εκτοπισμός και βομβαρδισμός στη Ράφα και αδιέξοδες διαπραγματεύσειςΣήμερα 17:28 | Ειδήσεις

Φεύγουν όπως, όπως εξαντλημένοι οι Παλαιστίνιοι από τη Ράφα που βομβαρδίζεται. Νέος ομαδικός τάφος βρέθηκε σε νοσοκομείο. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο.

Φωτιά στο Μάτι: Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης άσκησε η ΕισαγγελίαΣήμερα 12:43 | Ειδήσεις

Ποιος από τους κατηγηρούμενους στην πρώτη δίκη είναι ο μόνος που εξαιρέθηκε από την έφεση και γιατί 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΣΥΡΙΖΑ για Ράμα: Προκλητική η επίσκεψη, εθνικά επικίνδυνος ο Μητσοτάκης19:42Astra Zeneca – Μαγιορκίνης στον ΑΝΤ1: Όσοι δεν είχαν επιπλοκές τις 30 πρώτες μέρες, είναι ασφαλείς (βίντεο)19:28“Ρουκ Ζουκ”: Πρώτο σε τηλεθεάσεις και τον Απρίλιο19:14Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο της Πάτρας: Αυτοί είναι οι προφυλακισθέντες19:00Θεσσαλονίκη: 14χρονοι κρατούσαν βίντεο με “προσωπικές” στιγμές συμμαθήτριάς τους18:46Ανδρουλάκης για Μονή της Χώρας: Η Τουρκία χρειάζεται μία ολιστική απάντηση18:32Σύνταγμα: Τηλεφώνημα για βόμβα σε κέντρο αισθητικής18:19Γάζα: Εκτοπισμός και βομβαρδισμός στη Ράφα και αδιέξοδες διαπραγματεύσεις18:05ΔΥΠΑ – Παιδικές Κατασκηνώσεις: Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων17:51Μητσοτάκης: Η Μονή της χώρας, το panic button για εφήβους και τα... “λεφτόδεντρα”17:38Μεσσηνία: 6χρονη στο νοσοκομείο μετά από επίθεση σκύλου17:25Άγιοι Ανάργυροι - Κυριακή Γρίβα: Οργή συγγενών για "ειδική" μεταχείριση του κατηγορούμενου17:11ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: μαίνεται η κόντρα για τους “υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά” 16:58Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισής του από τον Εισαγγελέα Εφετών16:44Μεσαρά: Απανωτά περιστατικά ξυλοδαρμών – Ένα άτομο στο νοσοκομείο 16:30ΟΣΕ: Εγκρίθηκε η συντήρηση του συστήματος ραδιοεπικοινωνίας GSM-R 16:17Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 168 σημεία16:04Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: έκκληση για τον εντοπισμό του οδηγού που εγκατέλειψε γυναίκα15:50Πετρούπολη - Απόπειρα ανθρωποκτονίας: Συνελέφθη στην Γαλλία ο δράστης 15:36Γκιστάβ Φλομπέρ: Ο συγγραφέας της “Μαντάμ Μποβαρύ”15:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο