LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /LifeΔημοσίευση: 18 Μαρτίου 2021 13:39

Διάγνωση και αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας: σύγχρονες απόψεις

Γράφει ο Χαράλαμπος Γ. Θεοδώρου, Διευθυντής Α’ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ουροδυναμικού Τμήματος Ομίλου ΥΓΕΙΑ.

Γυναίκα - γιατρός

Η ακράτεια ούρων είναι από τα προβλήματα που εμφανίζονται συχνά, ιδίως στην τρίτη ηλικία. Ειδικά για τις γυναίκες, μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές και αιτιολογία. Πώς, όμως, θεραπεύεται σήμερα και με τι αποτελέσματα;

Η ακράτεια ούρων είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες. Η εμφάνισή της μεταξύ των ατόμων της τρίτης ηλικίας μπορεί να προσεγγίσει και το 50%. Σύμφωνα με τους ορισμούς της Διεθνούς Εταιρείας Εγκράτειας (International Continence Society – ICS), μιας διεθνούς επιστημονικής εταιρείας που ασχολείται με την πάθηση, ως ακράτεια των ούρων ορίζεται κάθε ακούσια (χωρίς τη θέλησή μας) απώλεια ούρων.

Η ακράτεια στη γυναίκα μπορεί να παρουσιάζεται με μία από τις παρακάτω μορφές:

  • Ακράτεια επιτακτικού τύπου. Σε αυτόν τον τύπο ακράτειας η ασθενής νιώθει ξαφνικά έντονη επιθυμία για ούρηση, την οποία δεν μπορεί να αναστείλει με αποτέλεσμα να «βρέχεται».
  • Ακράτεια από προσπάθεια. Σε αυτόν τον τύπο ακράτειας, όταν η πίεση μέσα στην κύστη ξεπερνά κάποιο όριο, π.χ. σε βήχα, φτάρνισμα, γέλιο κ.λπ. υπάρχει απώλεια ούρων. Η ακράτεια από προσπάθεια αποτελεί και την πλειονότητα των περιπτώσεων. 
  • Μικτή ακράτεια. Σ’ αυτή συνυπάρχουν τόσο το επιτακτικό στοιχείο όσο και εκείνο της απώλειας ούρων κατά την προσπάθεια.

Σημειωτέον ότι η κάθε μορφή ακράτειας απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση.

Η αιτιολογία

Η ακράτεια των ούρων στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε μία από τις παρακάτω αιτίες:

  • Σε χαλάρωση του πυελικού εδάφους (τοκετοί, γήρανση, παχυσαρκία, χρόνιος βήχας).
  • Σε ιδιοπαθή υπερλειτουργική κύστη (προκαλεί επιτακτικού τύπου ακράτεια).
  • Σε επίκτητες νευρολογικές παθήσεις (π.χ. κατά πλάκας σκλήρυνση).
  • Σε συγγενείς παθήσεις που βλάπτουν τη νεύρωση της κύστεως και της ουρήθρας (π.χ. μυελομηνιγγοκήλη) ή προκαλούν ανατομικές ανωμαλίες (π.χ. εκστροφή της κύστεως).

Η διάγνωση

Οι ασθενείς με ακράτεια πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Η εξέταση, όμως, που θα βάλει τη σφραγίδα της διάγνωσης είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος. Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι η εξέταση που μας δίνει τη δυνατότητα να ξεχωρίσουμε με ακρίβεια από ποια μορφή ακράτειας (επιτακτική, από προσπάθεια, μικτή) πάσχει η ασθενής και έτσι να εφαρμοστεί η κατάλληλη συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία.

Η θεραπεία

Μετά την πλήρη αξιολόγηση και ταξινόμηση της μορφής της ακράτειας, εφαρμόζουμε την κατάλληλη για κάθε τύπο θεραπεία.

  1. Θεραπεία της ακράτειας επιτακτικού τύπου(Ιδιοπαθής ή νευρογενούς αιτιολογίας): α. Συντηρητική-φαρμακευτική: Εδώ περιλαμβάνονται κυρίως αντιμουσκαρινικά  φάρμακα, ενώ τα τελευταία χρόνια πολύ καλά αποτελέσματα έχει δώσει η χρήση της μιραβεγρόνης (αγωνιστής b3 αδρενεργικών υποδοχέων). β. Σε βαριές περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία, τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί με καλά αποτελέσματα η ενδοκυστική έγχυση βουτυλινικής τοξίνης(Botox). γ.Χειρουργική: Σπάνια, επί αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας και του Botox, και μόνο τότε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της χειρουργικής θεραπείας και με τις ενδείξεις γι’αυτό το είδος αντιμετώπισης να έχει περιοριστεί δραστικά.
  2. Θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια: Η θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια είναι κυρίως χειρουργική και αποβλέπει στην αποκατάσταση της υποκείμενης ανατομικής διαταραχής. Την τελευταία 25ετία διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται μια μέθοδος που ονομάζεται Ταινία Ελεύθερη Τάσης(Tension free vaginal tape), που έχει πολύ καλά αποτελέσματα (85-90% ίαση). Η ταινία, με μια μικρή τομή στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου, τοποθετείται κάτω από το μέσον της ουρήθρας χωρίς τάση. Η ταινία τοποθετείται οπισθοηβικά ή διαθυρεοειδικά. Και οι δύο οδοί προσπέλασης έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα. Η ασθενής συνήθως παραμένει μια μέρα στο νοσοκομείο ή αντιμετωπίζεται ως περιστατικό ημερήσιας νοσηλείας και επανέρχεται ταχύτατα στις συνηθισμένες καθημερινές της δραστηριότητες.
  3. Θεραπεία σφιγκτηριακής ανεπάρκειας: Όταν σε σπάνιες καταστάσεις, η υποκείμενη αιτία της ακράτειας από προσπάθεια είναι η σφιγκτηριακή ανεπάρκεια, τότε ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αποκατάσταση της εγκράτειας είναι η χρήση συμπίεσης. Αυτό γίνεται χειρουργικά ή με την τοποθέτηση ταινιών (slings) υποουρηθρικά ή με την τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα. Με καλή επιλογή των ασθενών τα αποτελέσματα είναι εξαίρετα και το συνολικό επιτυχές αποτέλεσμα φτάνει το 95%.

Στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ λειτουργεί εδώ και χρόνια σύγχρονο ουροδυναμικό εργαστήριο με τις πιο μοντέρνες προδιαγραφές για τη διάγνωση του προβλήματος, ενώ στα δύο Νοσοκομεία του Ομίλου, ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ, εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας των ούρων.

 Metropolitan - ΘΕΟΔΩΡΟΥ

*Άρθρο του Χαράλαμπου Γ. Θεοδώρου, Διευθυντή Α’ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, Επιστημονικού Υπεύθυνου Ουροδυναμικού Τμήματος Ομίλου ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η πρόθεση ψήφου, ο ανασχηματισμός και τα νέα πρόσωπα (εικόνες)Χθες 16:25 | Ειδήσεις

Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν γίνονταν τώρα εκλογές. Ποια η γνώμη τους για τον ανασχηματισμό. Όλα τα στοιχεία της μεγάλης δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1.

Τραμπ για δασμούς: 20% στα προϊόντα από την ΕΕ - 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα (εικόνες)Χθες 23:06 | Ειδήσεις

Αναλυτικά οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Άμεση θα είναι η εφαρμογή τους.

Ετοιμάζεται η Γκίμπερλι Γκίλφοϊλ για την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα (βίντεο)Χθες 19:48 | Ειδήσεις

Η πορεία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ από τις ΗΠΑ... στην πρεσβεία της Αθήνας μέσα από ένα mini-docu του ant1news.gr.

Πάτρα - Αυτοψία ΑΝΤ1: Δημόσια υπηρεσία στο... “σκοτάδι” για πάνω από 4 μήνες (βίντεο)Χθες 21:31 | Ειδήσεις

Μεσαιωνικές οι συνθήκες που υπάρχουν σε δημόσια υπηρεσία της Πάτρας. Η μαρτυρία πολίτη και η εξήγηση των φορέων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βαλ Κίλμερ: Η δύσκολη διαδρομή του 65χρονου ηθοποιού (βίντεο)23:59Μασκ: "Παραίτηση" βλέπει το Politico - Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος23:48Fiba Europe Cup: Ο ΠΑΟΚ, νίκησε την Σολέ και πάει... τελικό!23:39Εργατικό ατύχημα - Κοζάνη: Σε κρίσιμη κατάσταση εργαζόμενος που έπεσε από φορτηγό 23:29Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη23:21Τραμπ για δασμούς: 20% στα προϊόντα από την ΕΕ - 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα (εικόνες)23:08Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: 4 ανήλικοι στο νοσοκομείο - “Κόπηκε” στα δύο το αυτοκίνητο (εικόνες)22:55Φθιώτιδα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες εν κινήσει (εικόνες)22:42ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Κέρδισε η Ένωση... στον τελικό Κυπέλλου ο Ολυμπιακός22:28Πάτρα - Αυτοψία ΑΝΤ1: Δημόσια υπηρεσία στο... “σκοτάδι” για πάνω από 4 μήνες (βίντεο)22:14Γαλλία: Βρεφονηπιοκόμος σκότωσε μωρό 11 μηνών22:00Χαλάνδρι: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στην Εθνικής Αντιστάσεως21:46Ηράκλειο: Νεκρή μία γυναίκα σε τροχαίο21:33Πάσχα 2025: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Όλες οι αργίες της χρονιάς21:20Ηράκλειο: Ένοχος ο νονός που ασελγούσε στο ανήλικο βαφτιστήρι και την αδερφή του21:06ΠΑΣΟΚ: Παραπέμπεται η Μπατζελή στην Επιτροπή δεοντολογίας20:52Greek Basketball League: Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης των πλέι οφ και των πλέι άουτ20:39Θεσσαλονίκη: Παιδάκι τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο20:26Παιδική πορνογραφία - Europol: Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στον κόσμο20:12Ετοιμάζεται η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα (βίντεο)19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο