LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Φεβρουαρίου 2021 13:41 | Ανανέωση: 26 Φεβρουαρίου 2021 16:37

Λήξη διορίας για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας

Όλοι οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν έως το βράδυ. Αναλυτικά οι δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν εντός της ημέρας.

ΕΝΦΙΑ - Ακίνητα - φόρος - φόροι

Του Νίκου Ρογκάκου

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν εκατομμύρια φορολογούμενοι για να πληρώσουν οφειλές στην εφορία που δεν έχουν πάρει παράταση και να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Έτσι, πρέπει να πληρώσουν φόρους και τέλη άνω των 2,1 δις. ευρώ που λήγουν σήμερα. Μόνο οι πρόσθετοι φόροι από εισόδημα και ΕΝΦΙΑ, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία σήμερα, είναι 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 760 εκατ. ευρώ αποτελούν εισπράξεις που αντιστοιχούν στη τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα ενώ 288 εκατ. ευρώ θα αντλήσει ο προϋπολογισμός  από την όγδοη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος από τις εταιρίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Την ίδια ώρα η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ για το σύνολο των ιδιοκτητών των ακινήτων.  Μεγάλη θα είναι επίσης και η συμβολή των τελών κυκλοφορίας  στα έσοδα του κράτους αφού το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της φορολογικής υποχρέωσης θα εξοφληθεί σήμερα. Εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι τουλάχιστον 600 με 700 εκατ. ευρώ από τέλη κυκλοφορίας οχημάτων θα εξοφληθούν σήμερα τελευταία ημέρα διορίας που είχαν στην διάθεση τους οι υπόχρεοι. Σενάριο παράτασης δεν μπορεί να υπάρξει όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διότι όλες οι προηγούμενες οφειλές αποτελούν έσοδα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμού του 2020 και το οικονομικό έτος του «κλείνει» τον Φεβρουάριο.

Αναλυτικότερα μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρωθούν:

  • Η όγδοη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.
  • Η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων. 
  • Τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και τα οποία παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2020. Όσοι ιδιοκτήτες απέκτησαν  Ι.Χ. που έχει ταξινομηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά εφαρμόζεται μια νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους ρύπους.  Το φετινό ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.  Επίσης, οι κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα  να πληρώσουν τα τέλη είτε με web banking ή με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ.
  • Σήμερα λήγει η προθεσμία και για τους ιδιοκτήτες οχημάτων  που επιθυμούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας και να θέσουν τα οχήματά  τους σε ακινησία αποφεύγοντας τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.   Η ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ  mycar.aade. gov.gr με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή στο κινητό τους. Όσοι εντοπιστούν μετά την υποβολή της  δήλωσης ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο τριπλασιάζεται (30.000 ευρώ) σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Επίσης μέχρι σήμερα θα πρέπει να υποβληθούν:

  • Δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεάς χρημάτων και γονικών παροχών μέσω των οποίων παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων για τους φορολογούμενους με εισοδήματα μικρότερα από τα πραγματικά. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσουν την πληρωμή έξτρα φόρου που θα προκύψει μετά την  υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, από τον φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2020.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.
  • Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔένδιας - Τσαβούσογλου: Πολεμικό κλίμα στις κοινές δηλώσειςΧθες 19:34 | Ειδήσεις

Σε υψηλούς τόνους και με αντεγκλήσεις οι δηλώσεις Δένδια - Τσαβούσογλου με την κατ' ιδίαν συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της ΠέμπτηςΧθες 17:40 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν οι νέες μολύνσεις από τον φονικό ιό. Αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.

Self test: για ποιους εργαζόμενους γίνεται υποχρεωτικό από την προσεχή ΔευτέραΧθες 13:14 | Ειδήσεις

Πως θα το προμηθεύονται και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. «Τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους δεν πειθαρχήσουν.

Εμβόλιο Pfizer- Μπουρλά: Πιθανόν να χρειαστεί και τρίτη δόσηΧθες 22:44 | Ειδήσεις

Ο Άλμπερτ Μπουρλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα εμβόλια θα καταστούν σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά των μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Europa League: Στους “4” Άρσεναλ, Γιουνάιτεντ, Βιγιαρεάλ και Ρόμα00:01Kim Kardashian: το απόλυτο tip για την κυτταρίτιδα!23:54Έρευνα: Το τραγούδι που σε κάνει να περπατάς περισσότερο23:44Η Χριστίνα Πολίτη για τον κορονοϊό και τον Κώστα Σπυρόπουλο23:35Μύθοι και Αλήθειες για τα εμβόλια έναντι του COVID-1923:24“Άγριες Μέλισσες” - Νέα επεισόδια: η σύλληψη του Δούκα και τα “καυτά” μυστικά (εικόνες)23:12Εμβόλιο Pfizer- Μπουρλά: Πιθανόν να χρειαστεί και τρίτη δόση 22:59Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας22:47“Συναγερμός” για την εξαφάνιση ανήλικης22:36Νατάσα Παζαΐτη: τα γενέθλια, η τούρτα και η ηλικία της (εικόνες)22:24Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης22:11my.gov.gr: Γρήγορη και εύκολη πρόσβαση των πολιτών στις θυρίδες τους στο gov.gr21:59Jennifer Lopez - Alex Rodriguez: χωρισμός και επισήμως21:48Κορονοϊός - rapid test: Που θα γίνουν δωρεάν έλεγχοι την Παρασκευή 21:36Αναστολές συμβάσεων: Η προθεσμία δηλώσεων για ευπαθείς ομάδες21:23Φονικό Μακρινίτσα: Οικονομική βοήθεια ζητούν οι τραγικοί γονείς 21:11Τζουντ Μπέλινγκχαμ: Ένα ακατέργαστο διαμάντι στα χέρια του Σαουθγκέιτ21:00Νέο γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα: Υπεγράφη η συμφωνία (εικόνες)20:48Προανακριτική για Παππά: “φωτιές” άναψε ο Τόμπρας20:37Μητσοτάκης: Ισχυρό λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα20:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο