LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 25 Φεβρουαρίου 2021 09:43

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: με νέες προδιαγραφές η έκδοσή τους

Εναρμόνιση των ελληνικών κανόνων με τις νέες κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Τι περιλαμβάνουν οι σχετικές εφαρμογές και υποδομές για τις δημόσιες συμβάσεις.

Εφορία - Έντυπο

Με νέες προδιαγραφές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, θα εκδίδονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια από τα πληροφοριακά συστήματα προς το Δημόσιο αλλά και προς επιχειρήσεις. Ο νέος τρόπος τιμολόγησης θα επιφέρει μείωση στη διακίνηση πλαστών παραστατικών, περιορισμό της φοροδιαφυγής, επιτάχυνση της αποπληρωμής των ηλεκτρονικών τιμολογίων για Δημόσιες Συμβάσεις και ενιαίες προδιαγραφές ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), προχώρησαν στην εναρμόνιση των ελληνικών κανόνων με τις νέες κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται τόσο για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις Δημόσιες Συμβάσεις, όσο και για την ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ επιχειρήσεων.

Οι νέες προδιαγραφές βασίζονται στις οδηγίες του οργανισμού OPENPEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line), που είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση κοινών προδιαγραφών για τις Δημόσιες Προμήθειες και την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την Ελλάδα, επίσημη Εθνική Αρχή PEPPOL είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Οι νέες κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές θα «καθοδηγούν» και θα ρυθμίζουν τα πληροφοριακά συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιο τρόπο ώστε να εκδίδονται από τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικά τιμολόγια έγκυρα, με ενιαίους κανόνες, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ενδεικτικά, οι κανόνες που εναρμονίστηκαν αφορούν:

  1. Τον τρόπο αρίθμησης του τιμολογίου που εκδίδεται στην Ελλάδα.
  2. Το είδος του παραστατικού (όπως τιμολόγιο πώλησης, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών κ.λπ.).
  3. Τον μοναδικό αριθμό καταχώρησης του τιμολογίου για φορολογικούς σκοπούς στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.
  4. Τον σύνδεσμο στο Διαδίκτυο, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων δημοσιεύουν το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

Ειδικά για τις δημόσιες συμβάσεις, με τους νέους κανόνες παρέχεται η δυνατότητα άμεσης αποστολής των ηλεκτρονικών τιμολογίων στις αρμόδιες αναθέτουσες αρχές και οικονομικές υπηρεσίες, με στοιχεία που διευκολύνουν την ηλεκτρονική συλλογή των δικαιολογητικών πληρωμής.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι δημόσιες συμβάσεις το 2020 ανήλθαν περίπου σε 190.000, για 48.000 αναδόχους, ενώ οι εντολές πληρωμής με αντίστοιχες τιμολογήσεις έφτασαν τις 585.000.

Με τις νέες προδιαγραφές, μειώνεται δραστικά ο χρόνος αποπληρωμής των τιμολογίων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η διαφάνεια, εντοπίζονται ευκολότερα πλαστά παραστατικά και διευκολύνεται ο έλεγχος των δαπανών.

Οι σχετικές εφαρμογές και υποδομές για τις δημόσιες συμβάσεις αναπτύχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και περιλαμβάνουν:

  1. Νέες διαδικτυακές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας προς τους φορείς του Δημοσίου, τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.
  2. Το Μητρώο Αναθετουσών Αρχών για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση.
  3. Την Εφαρμογή Διάθεσης Ηλεκτρονικού Τιμολογίου.

Το σύστημα είναι σήμερα σε πιλοτική λειτουργία.

Οι παραπάνω νέοι κανόνες για τα Πληροφοριακά Συστήματα βασίζονται στις προβλέψεις των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση και τον Εθνικό Μορφότυπο του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις (ΦΕΚ 2425/Β/18-6-2020) και στις προβλέψεις των αποφάσεων για τη διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ (ΦΕΚ 2470/Β/22-6-2020) και τις υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης Στοιχείων (ΦΕΚ 551/Β/20-2-2020).

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας ΦύσσαΣήμερα 14:47 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η οικογένεια του δολοφονημένου από μέλη της Χρυσής Αυγής Παύλου Φύσσα, για την απόφαση αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου.

Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για 5χρονο που παρασύρθηκε μαζί με τα αδέρφια, τη μητέρα και τη γιαγιά τουΣήμερα 11:06 | Ειδήσεις

Σοβαρό τροχαίο με πέντε άτομα, τρία εκ των οποίων παιδιά να παρασύρονται από διερχόμενο όχημα.

Ηράκλειο - Νονός: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και σε άλλα ανήλικαΣήμερα 16:54 | Τοπικά Νέα

Και άλλα άτομα προχώρησαν σε καταγγελία σε βάρος του άνδρα που φέρεται να βίαζε το ανήλικο βαφτιστήρι του.

Πάσχα: Έξοδος εκδρομέων με μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων (βίντεο)Σήμερα 11:53 | Ειδήσεις

Ουρές στο λιμάνι του Πειραιά από τους εκδρομείς. Κίνηση και στα δύο εθνικά δίκτυα, Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νίσυρος: Στη φυλακή ο αρχαιοφύλακας17:29Ηράκλειο - Νονός: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και σε άλλα ανήλικα 17:15Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση17:02Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 16:48Τουρκία κατά Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο16:35Εμπρησμοί: Ο Κικίλιας ζήτησε από τον Άρειο Πάγο την εφαρμογή του νέου νόμου16:22Κορονοϊός - Γρίπη: Ο απολογισμός της προηγουμένης εβδομάδας16:09Μεταναστευτικό: Νέα διάσωση στη Γαύδο15:55Μιχαλολιάκος: Ποιο το σκεπτικό της αποφυλάκισης15:41Βαρβάκειος - Κασσελάκης: Η χώρα πρέπει να μπει σε τάξη (εικόνες)15:27Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβειας15:14Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας Φύσσα15:00Eurovision 2024: Εντυπωσιακή και στη δεύτερη πρόβα η Μαρίνα Σάττι (εικόνες)14:46Τέμπη - Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν δέντρα που φυτεύτηκαν για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες) 14:34Ο Μητσοτάκης στην αγορά του Αμαρουσίου14:20Ηράκλειο - Καταγγελία: Νονός βίαζε το ανήλικο βαφτιστήρι του14:07Αλβανία: Ζευγάρι Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο13:53Φορολογικές δηλώσεις: Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση τους13:40“Σπερχειός”: βρέθηκε το ναυάγιο που έγινε “υγρός τάφος” δεκάδων ανθρώπων (εικόνες)13:26ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,2% μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο13:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο