LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 24 Φεβρουαρίου 2021 09:31

Σκάνδαλο με χιλιάδες πλαστά τεστ κορονοϊού στη Γουατεμάλα

Κόστισαν σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια. «Σοκαρισμένη» δηλώνει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Κορονοιος - τεστ - covid - test

Η αγορά 30.000 τεστ για τον νέο κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας της Γουατεμάλας που αποδείχθηκαν πλαστά προκαλεί αγανάκτηση στη χώρα, όπου η διεύθυνση της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για υποθέσεις διαφοράς διενεργεί πλέον έρευνα για την απάτη, υπόθεση στην οποία έσπευσε να αρνηθεί πως εμπλέκεται η αμερικανική κατασκευάστρια, η Atila Biosystems.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι προχώρησε στην αγορά των τεστ αυτών στα μέσα του 2020 έναντι τιμήματος σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων, μέσω εγχώριας εταιρείας η οποία ανέλαβε ρόλο ενδιαμέσου, της Kron Cientifica e Industrial.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν η υπουργός Υγείας, η Αμέλια Φλόρες, προσέφυγε σε εισαγγελείς αρμόδιους για υποθέσεις διαφθοράς, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση της Kron και στον πρώην διοικητικό γενικό οικονομικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας, τον Ρονάλντο Εστράντα, νυν υφυπουργό Πολιτισμού.

Η Kron αγόρασε τα τεστ από την Atila Biosystems, εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ. Όμως, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, το αντιδραστήριο των τεστ που παραδόθηκαν είναι εντελώς ακατάλληλο για τεστ PCR.

Σύμφωνα με την κυρία Φλόρες, τα τεστ που αγοράστηκαν «δεν ανταποκρίνονται στην υπεσχημένη ποιότητα» και «δίνουν άκυρο αποτέλεσμα» — ούτε θετικό, ούτε αρνητικό.

Χθες Τρίτη ο γουατεμαλτέκος αντιπρόεδρος Γκιγιέρμο Καστίγιο απαίτησε η κυβέρνηση να καθαιρέσει όλους τους δημόσιους λειτουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση: «Είναι πολύ λυπηρό ότι εκτυλίσσονται τέτοιες απάτες στους κόλπους του κράτους (...), είναι έγκλημα κατά της υγείας και της ζωής των πολιτών», τόνισε.

Σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η αμερικανική κατασκευάστρια των τεστ τόνισε πως οι αριθμοί σειράς και οι χρωματικοί κωδικοί των επίμαχων τεστ δεν ανταποκρίνονται σε αυτούς της παρτίδας που είχε παραγάγει για τη Γουατεμάλα.

«Η Atila Biosystems είναι σοκαρισμένη που μαθαίνει την απάτη η οποία διαπράχθηκε σε βάρος των πολιτών της Γουατεμάλας από πρώην εμπορικό εταίρο της που πλαστογράφησε τα τεστ», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Γουατεμάλα έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 6.315 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 172.072 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής πρόκειται να παραλάβει αύριο Πέμπτη τις πρώτες 5.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna για τον νέο κορονοϊό, δωρεά της κυβέρνησης του Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες ο γουατεμαλτέκος υπουργός Εξωτερικών Πέδρο Μπρόλο. Οι πρώτες δόσεις αυτές θα αξιοποιηθούν για την ανοσοποίηση μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, διευκρίνισε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣύνοδος Κορυφής - Μέση Ανατολή: Εκκλήσεις για να μην κλιμακωθεί η κρίσηΣήμερα 09:45 | Ειδήσεις

Φόβους για επέκταση της κρίσης με επίκεντρο την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εξέφρασαν οι "27" ηγέτες της ΕΕ. Τι ζήτησαν από όλες τις πλευρές.

“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: ο Αυτιάς, οι “ακροδεξιοί διάσημοι” και το “θαύμα” στην βάπτιση του (βίντεο)Σήμερα 10:35 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με βαριές εκφράσεις στον Γιώργο Αυτιά. Τι είπε για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, την Ομογένεια, τον γάμο του και τις αναφορές στον άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη που προκάλεσαν αίσθηση.


 

Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούςΣήμερα 07:32 | Ειδήσεις

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν. Πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση καιρού.

Ενδοοικογενειακή βία: Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά την επίθεση από τον σύζυγο τηςΣήμερα 10:05 | Ειδήσεις

Οι γιατροί του νοσοκομείου, όπου διακομίστηκε η γυναίκα, ενημέρωσαν την Αστυνομία και άμεσα έλαβε γνώση η Δικαιοσύνη, που ανέλαβε δράση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Καλάθι των νονών”: Πότε κάνει πρεμιέρα 11:19“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: ο Αυτιάς, οι “ακροδεξιοί διάσημοι” και το “θαύμα” στην βάπτιση του (βίντεο)11:05Αχαΐα – Καταγγελία: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε το βίντεο στο TikTok10:52“Το Πρωινό” - Παπανώτας: Αυτό που παρουσιάστηκε είναι κοπτοραπτική (βίντεο)10:38Ενδοοικογενειακή βία: Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά την επίθεση από τον σύζυγο της 10:25“The 2night Show” – Foxy Lee: Η Φιλοσοφική, το metal και η αγάπη για την καλή μουσική (βίντεο)10:11Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας09:58Νίσυρος: Κατήγγειλε παρενόχληση του παιδιού του και κινδυνεύει με απέλαση (βίντεο)09:45Ελληνουτουρκικά: Συνάντηση Τσίπρα - Οζέλ (εικόνες)09:31ΟΗΕ – Παλαιστίνη: Γιατί είναι “καταδικασμένο” το αίτημα ένταξής της09:18Καύσιμα: Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη στα 2 ευρώ και πάνω (βίντεο)09:04“The 2night Show” – Βιβή Αναστασιάδου: Η ζωή στη Θεσσαλονίκη, το διαζύγιο και η αγάπη για τα παιδιά της (βίντεο)08:51Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου08:37“The 2night Show” – Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: Η μετανάστευση, το παρατσούκλι και το… “ευχάριστο ατύχημα” (βίντεο)08:24Conference League: Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την Ιστορία08:10Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την Τουρκία07:57Βραζιλία: Πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα ως... εγγυητή για δάνειο (βίντεο)07:44Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς07:30Σύνοδος Κορυφής - Μέση Ανατολή: Εκκλήσεις για να μην κλιμακωθεί η κρίση07:17Απαξίωση της πολιτικής ή εύκολη και δοκιμασμένη λύση;07:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο