LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 01 Φεβρουαρίου 2021 06:11 | Ανανέωση: 01 Φεβρουαρίου 2021 06:15

Γυμνάσια - Λύκεια: άνοιγμα των σχολείων με μέτρα και εξαιρέσεις

Τα μέτρα πρόληψης που ισχύουν στα σχολεία κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Πού θα παραμείνουν κλειστά Γυμνάσια και Λύκεια. Επιφυλάξεις για το άνοιγμα από την ΟΛΜΕ.

Παιδιά - σχολειο - σχολεία - τεστ κορονοϊού - μάσκες - αντισηπτικά

Στις φυσικές τάξεις και τα θρανία επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της επικράτειας, που ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους μετά από ένα «διάλειμμα» δυόμιση μηνών.

Εξαίρεση αποτελούν τα λύκεια στις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές, στις περιοχές δηλαδή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπου τα μαθήματα συνεχίζονται με τηλε-εκπαίδευση και όχι δια ζώσης.

Το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού: υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρήση αντισηπτικών και τακτικούς αερισμούς των χώρων. Επιπλέον, τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.. Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα συνεχιστούν. Παράλληλα, συνεχίζει να είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr). Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.

Τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων έχει εκφράσει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν. «Η αλήθεια είναι ότι, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η ΟΛΜΕ ζητά να γίνονται άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και να ληφθούν μέτρα «για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς». Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητά να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ανεύθυνο και επικίνδυνο το άνοιγμα των σχολείων


"Η κυβέρνηση αποφάσισε την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των γυμνασίων αλλά και των λυκείων μόνο στις περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται ως "κόκκινες περιοχές", χωρίς να λάβει κανένα επιπλέον υγειονομικό μέτρο προφύλαξης της σχολικής κοινότητας", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται: "Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην εφαρμόσει υγειονομικά πρωτόκολλα που ειδικοί, εκπαιδευτικοί προτείνουν εδώ και μήνες.

Για ακόμα μια φορά, αγνοεί παντελώς τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών/ριών και ανοίγει τα σχολεία, φτιάχνοντας μαθητές δυο ταχυτήτων. Αυτούς που θα δώσουν πανελλήνιες έχοντας παρακολουθήσει δια ζώσης μαθήματα, και αυτούς που θα αναγκαστικά θα αρκεστούν στην τηλεκπαίδευση.
Την ίδια στιγμή βέβαια που η κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που είναι υγειονομικά ανεύθυνο και γεννά επιπλέον ανισότητες, έχει επιλέξει να μην κάνει βήμα πίσω από την επίθεση προς τους μαθητές και επιμένει στην εκδικητική βάση εισαγωγής.
Για την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά με τρόπο που θα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά παράλληλα θα αποτρέπει το ενδεχόμενο αυτά να μην οδηγηθούν άμεσα στο κλείσιμο.

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν σύμφωνα με τον τρόπο που έχουν υποδείξει οι ειδικοί και οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

  • Με αποστάσεις στις τάξεις
  • Με συνεχή δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Με κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών άνω των 50 ετών καθώς και αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
  • Με κατά προτεραιότητα εμβολιασμό γονέων καθώς και των ηλικιωμένων που διαμένουν στην ίδια στέγη με τους μαθητές
  • Μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη
  • Μείωση της ύλης και επαναλήψεις στην ύλη που διδάχθηκε με τηλεκπαίδευση
  • Αναβολή γραπτών εξετάσεων
  • Μη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων
  • Άμεση απόσυρση της ρύθμισης των βάσεων εισαγωγής

Καλουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες να αντισταθούν για τις ζωές τους και για το μέλλον του".

Σε ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη, αναφέρεται «ανοιξαν σήμερα -όπου άνοιξαν- τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Δυστυχώς όμως, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, άνοιξαν και πάλι χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία και χωρίς πραγματικά μέτρα για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων κ.ο.κ.. Με τον τρόπο αυτό, πολύ φοβόμαστε πως πρόκειται για ένα ακόμα πρόσκαιρο άνοιγμα που σύντομα θα κληθεί να πάρει πίσω η Κυβέρνηση. Την καλούμε λοιπόν, έστω και τώρα να λάβει υπόψη της όλα εκείνα που καιρό τώρα ζητάει το ΜέΡΑ25, αλλά και η εκπαιδευτική, όσο και η επιστημονική κοινότητα. Ώστε με ολιγάριθμες τάξεις μαθητών, με τακτικά μαζικά τεστ στους εκπαιδευτικούς και με την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού τους, αλλά και με μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων, να μην συνιστά και αυτό το άνοιγμα μία ακόμα έκφανση της Κυβερνητικής πολιτικής του "ακορντεόν"». 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο