LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 25 Δεκεμβρίου 2020 11:16

Ο e-ΕΦΚΑ επιστρέφει δεκάδες εκ. ευρώ σε επαγγελματίες

Αγώνας δρόμου για πληρωμές πριν το τέλος του 2020. Πώς επηρεάζεται ο προϋπολογισμός του e-ΕΦΚΑ.

ΕΦΚΑ - Εισφορές

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, ώστε έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας να πιστώσουν στους λογαριασμούς χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών ποσά συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μέρος από τα συνολικά 208,3 εκατ. ευρώ που οφείλει ο Φορέας σε 345.000 ασφαλισμένους - μη μισθωτούς που πλήρωσαν για εισφορές 2019 ποσά υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούσαν στο δηλωθέν εισόδημά τους.

Τα ποσά αυτά προέκυψαν από την τελευταία εκκαθάριση των εισφορών για το έτος 2019, καθώς από το 2020 και εφεξής, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες δηλώνουν οι ίδιοι το ύψος των εισφορών που επιθυμούν, επιλέγοντας μεταξύ 6 υποχρεωτικών κατηγοριών, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Ήδη, άλλωστε, στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ αναρτήθηκε η σχετική εφαρμογή και το 1,5 εκατ. μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν έως 31 Ιανουαρίου το ύψος των εισφορών τους -διαμορφώνοντας έτσι και τις μελλοντικές τους συντάξεις- για το έτος 2021. Εάν δεν υποβάλουν αίτηση, θα ενταχθούν στην ασφαλιστική κατηγορία που βρίσκονται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Φορέα σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου, εντός των επόμενων λίγων ημερών που απομένουν έως την εκπνοή του χρόνου, να επιστρέψουν σε χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το πιστωτικό υπόλοιπο που τους οφείλεται. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι πρώτες αντιδράσεις για καθυστερήσεις στις πληρωμές, καθώς η αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ήταν ότι τα ποσά θα επιστραφούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ, από την περασμένη βδομάδα, ενέκρινε την αύξηση της κρατικής πίστωσης κατά 45 εκατ. ευρώ για την «τακτοποίηση εκκρεμοτήτων επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών που προέκυψαν από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019». Μάλιστα, η αύξηση των δαπανών επιφέρει επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος για τον e-ΕΦΚΑ, στο κλείσιμο του 2020, με αποτέλεσμα ο υπερ-Φορέας να παρουσιάζει πλέον έλλειμμα ύψους 298,996 εκατ. ευρώ. Έτσι, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή το αποτέλεσμα χωρίς να συνυπολογιστούν οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές και διατηρώντας σταθερή την αρχική μεταβολή των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του e-ΕΦΚΑ, περιορίζεται σε πλεόνασμα που μόλις αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, για τις επιστροφές, ο προϋπολογισμός του Φορέα έχει εγγράψει 105 εκατ. ευρώ (60 εκατ. αρχικά και επιπλέον 45 εκατ. ευρώ με την τελευταία τροποποίηση), τα οποία εκτιμάται ότι θα επιστραφούν σε όσους μη μισθωτούς έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ στον ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί ότι από την τελευταία εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 προέκυψαν συνολικά 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ. Το συνολικό ποσό εκτιμάται σε 208,3 εκατ. ευρώ, όμως υπήρχε χρονικό περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, ώστε να δηλώσουν στον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ αν επιθυμούν τον συμψηφισμό του πιστωτικού τους υπολοίπου με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Όσοι δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, δεν θα λάβουν τώρα εφάπαξ το ποσό της επιστροφής, αλλά αυτό θα συμψηφίζεται με μελλοντικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ.

Συνολικά, η εκκαθάριση ανέδειξε ότι σε σύνολο 1.503.043 ασφαλισμένων, 359.000 δήλωσαν τον περασμένο χρόνο τις εισφορές που αντιστοιχούσε στο φορολογητέο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν να περιμένουν τίποτα (ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο). Ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα, δηλαδή 800.349 ασφαλισμένοι έχουν μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να το πληρώσουν σε 5 μηνιαίες δόσεις με καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31ή/3/2021 και βέβαια 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ, που βρίσκονται στη λίστα των επιστροφών.

Πηγή: Euro2day.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ - Μπαμπασίδης στον ΑΝΤ1: Τι είπε για τους επίμαχους διαλόγους και τα ΑΦΜ (βίντεο)Σήμερα 18:22 | Ειδήσεις

Στον ΑΝΤ1 μίλησε αποκλειστικά ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης για τους επίμαχους διαλόγους που εμπλέκεται το όνομά του.

Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)Σήμερα 18:52 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1, η Ζέτα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε.

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"Σήμερα 20:14 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 42 βαθμούς Κελσίου

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Το Ισραήλ ετοιμάζει την απάντησή τουΣήμερα 22:16 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα συναντηθεί την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι μία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «την επόμενη εβδομάδα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα23:59Σοβαρή ξηρασία πλήττει την Ευρώπη – Σε κατάσταση πίεσης πάνω από το 50% της ηπείρου23:50Ιράν: Πρώτη εμφάνιση του Χαμενεΐ ενώπιον κοινού μετά τον πόλεμο των 12 ημερών 23:37Εύβοια: Πρόστιμο άνω των 8.000 ευρώ στον 52χρονο που συνελήφθη για την πυρκαγιά 23:23Αμαλιάδα: Προσωρινά κρατούμενη η 48χρονη που κάρφωσε γυναίκα με ψαλίδι23:08Ζελένσκι: Η καλύτερη και πιο παραγωγική συνομιλία μου με Τραμπ22:50Ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κατάρ - Συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας 22:33Ελευσίνα: Συνελήφθη 31χρονος που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη22:17Μουντιάλ Συλλόγων: Η Παρί στους ημιτελικούς μετά την νίκη κόντρα στη Μπάγερν22:02Ζέττα Μακρή: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την σύλληψη του δημοσιογράφου – Ποια κατηγορία αντιμετωπίζει21:47Αργοστόλι: Άγριος ξυλοδαρμός διανομέα - Τέσσερις συλλήψεις21:32Κρήτη: Φωτιά στην Καρκαδιώτισσα Ηρακλείου 21:15Πειραιάς: Συνελήφθησαν μέλη συμμοριών για την ένοπλη συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο (βίντεο)20:59Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"20:45Πλημμύρες στο Τέξας: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών (εικόνες)20:29ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας - Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Κώστας Ζαχαριάδης20:13Formula 1: Ο Φερστάπεν κατέκτησε την pole position στη Βρετανία19:57Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:42Αριζόνα: Συγκινητική διάσωση 5χρονου στην έρημο – Τον εντόπισε αστυνομικός σκύλος μυρίζοντας τις κάλτσες του (βίντεο)19:26Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)19:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο