LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2020 16:16 | Ανανέωση: 26 Νοεμβρίου 2020 16:19

Αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

"Μήνυμα" των ευρωβουλευτών στους ηγέτες της ΕΕ, ενόψει του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υπερψήφισε, για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. 

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας.

Το ψήφισμα "καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στο Βαρώσι", ιδίως το «μερικό άνοιγμα». Τονίζει ότι η δημιουργία ενός νέου τετελεσμένου γεγονότος υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις προοπτικές για μια ολοκληρωμένη λύση του κυπριακού προβλήματος, τροποποιώντας αρνητικά την κατάσταση επί τόπου, επιδεινώνοντας τη διαίρεση και ενσωματώνοντας τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου. Προειδοποιεί για οποιαδήποτε αλλαγή του status quo στο Βαρώσι κατά παράβαση των προαναφερθέντων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ).

Επιπλεόν,  "παροτρύνει την κυβέρνηση της Τουρκίας να αντιστρέψει την απόφαση αυτή και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις στο νησί, σύμφωνα με την πρόσφατη έκκληση του ΣΑΗΕ. Καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να επιστρέψει την περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του ΣΑΗΕ και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που μεταβάλλουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί μέσω πολιτικής παράνομων εποικισμών. Τονίζει την ανάγκη εφαρμογής του κεκτημένου της ΕΕ σε ολόκληρο το νησί, μετά την επίλυση του Κυπριακού ·"

Συγχαρητήρια Δένδια σε Μεϊμαράκη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο ΕΛΚ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη για να τον συγχαρεί για την υπερψήφιση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της αυστηρής επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Με δική του πρωτοβουλία και των Κύπριων ευρωβουλευτών Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά υπήρξε αυτή η σημαντική επιτυχία, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Δένδιας, συγχαίροντας όλη την ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Στην ίδια ανάρτηση, ο υπουργός Εξωτερικών παραθέτει και το tweet του Ευάγγελου Μεϊμαράκη: «Με ευρεία πλειοψηφία, για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λαμία: Οδηγός παρέσυρε 11χρονο και τον εγκατέλειψε12:44Champions League - Ολυμπιακός: Στην Αστάνα για το "διπλό"12:30Χολαργός: Προκλητική απάντηση στα social από τον νεαρό που επιτέθηκε στον 14χρονο12:16Άγριος ξυλοδαρμός στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε ανήλικες μαθήτριες12:02Θεσσαλονίκη: Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι παραγωγοί - Πού κλείνουν και ποιες ώρες11:48Συνολικά 67 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2025 - Σχεδόν οι μισοί στη Γάζα11:34Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο "καρφώθηκε" σε είσοδο πολυκατοικίας11:20Καματερό: Βίντεο ντοκουμέντο με 48χρονο που κυνήγαγε μαθήτριες κρατώντας μαχαίρι11:06Πέτρος Φιλιππίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1: Είμαι άστεγος, έχω καταστραφεί οικονομικά10:52Άνοιξε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου – Αποχωρούν οι αγρότες10:38Πέντε συλλήψεις για την απόπειρα δολοφονίας του Γιάννη Λάλα10:24Θεσσαλονίκη: Πολύωροι αποκλεισμοί και σήμερα στα τελωνεία Ευζώνων- Προμαχώνα- Εξοχής και Νίκης10:10Μέτρα στήριξης για τους πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα09:56Λαμία: Διευρύνουν τους αποκλεισμούς οι αγρότες της Κεντρικής Ελλάδας09:42Πάτρα: Σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι09:28Εξάρχεια: Άγνωστοι έριξαν 5 μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ09:14Ιαπωνία: Δεκάδες οι τραυματίες, μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι 09:00Λίβερπουλ - Σλοτ: Δεν έχω ιδέα αν ο Σαλάχ έπαιξε το τελευταίο παιχνίδι του με την Λίβερπουλ08:46Πάτρα: Ασθενής το έσκασε από το νοσοκομείο Ρίου08:32Λάρισα: Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις08:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο