LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 31 Οκτωβρίου 2020 12:42 | Ανανέωση: 31 Οκτωβρίου 2020 12:33

Σεισμός στη Σάμο: Κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Μέχρι πότε θα ισχύσει το μέτρο, που αποφασίστηκε για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

AP - Ισχυρός σεισμός - Σάμος - Τουρκία

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω του ισχυρού σεισμού της Παρασκευής.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021.

Στη Σάμο ξημέρωσε μια δύσκολη μέρα έπειτα από τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που “χτύπησε” το μεσημέρι της Παρασκευής το νησί. Η Σάμος μετρά τις πληγές της και θρηνεί τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τις πέτρες και τα χαλάσματα.

Στο Βαθύ της Σάμου οι καταστροφές και οι ζημιές είναι εμφανείς. Ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε, έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή.

Κατά μήκος του λιμανιού, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα (τρία μικρά “τσουνάμι”) που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Πέτρες, νερά, φθορές, χώματα… είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το Βαθύ της Σάμου.

ΣΑΜΟΣ - ΣΕΙΣΜΟΣ

Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στα στενά, μπορεί να διακρίνει τα χαλάσματα και τις ταινίες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί για να μην περάσει ο κόσμος. Οι κάτοικοι, αναστατωμένοι και λυπημένοι από τον άδικο χαμό των δύο παιδιών, συζητούν μεταξύ τους σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι, δίνοντας την δική τους μαρτυρία για το που ήταν την ώρα του σεισμού.

Στο δρόμο από το αεροδρόμιο, έξω από το Πυθαγόρειο, μέχρι το Βαθύ μπορεί να διακρίνει κανείς τις πέτρες που έχουν πέσει και τις πινακίδες που έχουν ξηλωθεί από το δρόμο.

Ο Δημήτρης Σταύρου, οδηγός ταξί, βρισκόταν στο σπίτι του, στη Χώρα Σάμου (η παλιά πρωτεύουσα), την ώρα του σεισμού και όπως περιγράφει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων , το βουητό ήταν τόσο έντονο που τον έκανε να τρομάξει. Ο σεισμός όπως λέει είχε πολύ μεγάλη ένταση και κράτησε πάνω από 10 δευτερόλεπτα. «Όταν σταμάτησε, σηκώθηκε ένα σύννεφο από χώμα. Οι δρόμοι γέμισαν χώματα. Ένιωσα ότι πέφτει το σπίτι, ότι θα με πλακώσει. Αναρωτήθηκα πώς θα τη σκαπουλάρω, για να μπορώ να φύγω», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΑΜΟΣ - ΣΕΙΣΜΟΣ

Το βράδυ οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν. Ο κ. Σταύρου με την οικογένειά του κοιμήθηκαν στο αυτοκίνητο. «Φοβηθήκαμε. Είχε αρκετούς μετασεισμούς. Μετά τον κύριο σεισμό έκανε δύο δυνατούς μετασεισμούς», αναφέρει. «Στο Βαθύ οι δρόμοι μετακινήθηκαν. Στο Πυθαγόρειο έπεσε ένα τείχος αρχαίο. Στο Καρλόβασι έπεσαν κτίρια βυρσοδεψεία, έπεσε ο τρούλος μιας εκκλησίας», επισημαίνει.

Φτάνοντας στο Βαθύ υπάρχουν παντού λάστιχα καθώς και πυροσβεστικά οχήματα σταθμευμένα, ενώ κατά μήκος του λιμανιού πηγαινοέρχονται κλιμάκια αστυνομικών και δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.

ΣΑΜΟΣ - ΣΕΙΣΜΟΣ

Σε κεντρικό ξενοδοχείο, εργαζόμενοι από το πρωί προσπαθούν να βγάλουν τις λάσπες και τα νερά ενώ η αίθουσα εκδηλώσεων έχει πλημμυρίσει και έχει γεμίσει λάσπες.

Η Σάμος καλείται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη πραγματικότητα και να είναι σε εγρήγορση για τυχόν μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν. Στο νησί μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από χθες βρίσκεται εκεί ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λέρος: Καταδίωξη ταχύπλοου με δεκάδες μετανάστες08:07Σόκρατες: Ο εμβληματικός “Γιατρός της Δημοκρατίας”07:53Πάτρα: Διανομέας ξυλοκοπήθηκε άγρια από τέσσερα άτομα που ήθελαν να τον ληστέψουν07:39Αγία Βαρβάρα: Τα φρικτά βασανιστήρια και ο αποκεφαλισμός από τον πατέρα της07:25Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική 07:11“Κακοκαιρία BYRON”: Σε κατάσταση Red Code 9 περιφέρειες της χώρας06:57Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Δεκεμβρίου06:42Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας: Σοβαρό τροχαίο στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη – έκλεισαν και οι 3 λωρίδες06:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:14Στο φινάλε ο ΠΑΟΚ στέρησε από τον Άρη την 4άδα23:59Γιάννης Αντετοκούνμπο: Άρχισαν οι συζητήσεις με τους Μπακς για το μέλλον του σταρ στην ομάδα23:44Πεσκόφ: Ο Πούτιν αποδέχθηκε ορισμένες αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία23:28Τραγωδία στην Κέρκυρα: Αυτοκίνητο με μάνα και κόρη έπεσε σε ποτάμι 23:14Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές23:00Στα μπλόκα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι - Δηλώνουν ανυποχώρητοι στην διεκδίκηση των αιτημάτων τους 22:46Τροχαίο στη Λούτσα: Ο 29χρονος είχε κάνει και χρήση κοκαΐνης πριν πιάσει μεθυσμένος το τιμόνι22:18Μητσοτάκης: Η πολιτική σταθερότητα από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός22:04Κύπελλο Ελλάδας: Έκανε το "3 στα 3" ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Κηφισιά21:50ΥΠΑΑΤ: Οι πληρωμές προς τους αγρότες φέτος θα φτάσουν τα 3,7 δισ. ευρώ21:36Σε 24ωρη επιφυλακή, λόγω κακοκαιρίας, ο δήμος Αθηναίων21:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο