Παύση της Τουλουπάκη με “λουκέτο” στην Εισαγγελία Διαφθοράς
Μετά την ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε την Τετάρτη στην Βουλή, με το οποίο προβλέπεται να ενοποιηθούν η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, οι επικεφαλής των δύο αυτών Εισαγγελιών, Χρήστος Μπαρδάκης και Ελένη Τουλουπάκη, παύονται αυτοδικαίως από τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί στην Εισαγγελία Εφετών και θα αποτελεί αυτοτελές τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, θα επανδρωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά 6), ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος Εισαγγελέας Εφετών.
Η επιλογή των εισαγγελικών λειτουργών θα γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης ('Άρειος Πάγος) το οποίο θα επιλέγει τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα επανδρώσουν τη νέα υπηρεσία και η θητεία τους θα είναι τριετής.
Παράλληλα, η θητεία των υπηρετούντων σήμερα στις επίμαχες εισαγγελίες (τακτικοί και επίκουροι), καθώς και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει σήμερα τις δύο αυτές εισαγγελίες, λήγει αυτοδικαίως με την τοποθέτηση των νέων εισαγγελικών λειτουργών.
Όμως, μέχρι την λήψη της θητείας τους οι ήδη υπηρετούντες σήμερα στις δύο υπό κατάργηση Εισαγγελίες θα εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Σε δήλωση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται "Η κυβερνητική νομοθετική μεθόδευση για την απομάκρυνση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, πλήττει το κράτος δικαίου. Η εδώ και καιρό προαναγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την εκδίωξη της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και την αφαίρεση της δικογραφίας για το σκάνδαλο Novartis, μετά από επανειλημμένες απόπειρες που έπεσαν στο κενό, έγινε πράξη. Ο τρόπος που επιλέχθηκε είναι η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μέσω της συγχώνευσης-ενοποίησης της στην εισαγγελία Οικονομικού εγκλήματος.
Η φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή, στο ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των εκκρεμών δικών του Ν. Κατσέλη, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιου είδους διαβούλευση ή επίσημη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και αρχών. Με την παρέμβαση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει τον, εξ αρχής, διπλό της στόχο: Να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis ως δήθεν “σκευωρία” και να αφαιρέσει την δικογραφία από «ενοχλητικούς» δικαστές και εισαγγελείς, στέλνοντας παράλληλα «μήνυμα» προς όλο το δικαστικό σώμα. Σε κάθε περίπτωση, η χρονική συγκυρία της εσπευσμένης συγχώνευσης-ενοποίησης των δύο εισαγγελιών, καθώς συνδέεται άμεσα με την απομάκρυνση της κ. Τουλουπάκη, δεν είναι “αθώα” και μας καθιστά δικαιολογημένα δύσπιστους, όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι από την συγχώνευση επηρεάζεται καθοριστικά η εξέλιξη πολύ σοβαρών εκκρεμών υποθέσεων διαφθοράς, οι οποίες θα ανατεθούν τώρα σε άλλους εισαγγελείς, ενισχύει τις ανησυχίες μας για σοβαρό κίνδυνο υπονόμευσης της θεσμικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της λειτουργίας του κράτους δικαίου.
Ταυτόχρονα όμως, από την εξέλιξη αυτή πλήττεται και η εικόνα της χώρας διεθνώς, ιδίως μετά τις προσφυγές της κ. Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας της από δηλώσεις υπουργών αλλά και της δίκαιης δίκης κατά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της, οι οποίες κρίθηκαν, κατ’ αρχάς, παραδεκτές".