LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2020 16:17 | Ανανέωση: 01 Οκτωβρίου 2020 16:15

Φον Ντερ Λάιεν: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου Ευρωπαίοι ηγέτες. Τι δήλωσαν Μέρκελ, Μακρόν και Κουρτς πριν την Σύνοδο Κορυφής.

AP - Σύνοδος Κορυφής - Βέλγιο - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Κυριάκος Μητσοτάκης

Την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επσιημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».  

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε: «Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».

«Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

AP - Σύνοδος Κορυφής - Βέλγιο - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες.   

«Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι εκ φύσεως πολύ περίπλοκη και παρά τις δυσκολίες είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση μαζί της", ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε: "Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και αλληλοεξαρτώμαστε σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, με τη στήριξη της Τουρκίας η οποία δέχεται πολλούς πρόσφυγες στο έδαφός της. Είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια ειρηνική λύση στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εδώ για μένα η διπλωματία παίζει ένα σημαντικό ρόλο.»

AP - Σύνοδος Κορυφής - Βέλγιο - Άνγκελα Μέρκελ

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι διαπραγματεύσιμη». «Όταν κράτη-μέλη της ΕΕ δέχονται επιθετικές και απειλητικές συμπεριφορές και δεν γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, είναι χρέος όλων των άλλων ευρωπαίων να δείξουν την αλληλεγγύη τους» είπε ο Εμ. Μακρόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να βρει το δρόμο για ένα βιώσιμο διάλογο με την Τουρκία. Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι δεν κάνει κάνει εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, ευρωπαϊκών αξιών και δικαιωμάτων, αλλά αναζητά με αποφασιστικότητα το δρόμο για έναν εποικοδομητικό διάλογο. 

AP - Σύνοδος Κορυφής - Βέλγιο - Εμμανουέλ Μακρόν - Κυριάκος Μητσοτάκης

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την διαμάχη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι έχει βάσιμες πληροφορίες για την παρουσία Συριακών μαχητών τζιχαντιστικών ομάδων στην περιοχή, κάτι το οποίο είπε είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα. 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η Μονή της χώρας, το panic button για εφήβους και τα... “λεφτόδεντρα”Σήμερα 17:27 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ έκανε και έναν απολογισμό της κυβέρνησής του σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Φωτιά στο Μάτι: Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης άσκησε η ΕισαγγελίαΣήμερα 12:43 | Ειδήσεις

Ποιος από τους κατηγηρούμενους στην πρώτη δίκη είναι ο μόνος που εξαιρέθηκε από την έφεση και γιατί 

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισής του από τον Εισαγγελέα ΕφετώνΣήμερα 16:40 | Ειδήσεις

Ο εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση κατά της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Γάζα: Εκτοπισμός και βομβαρδισμός στη Ράφα και αδιέξοδες διαπραγματεύσειςΣήμερα 17:28 | Ειδήσεις

Φεύγουν όπως, όπως εξαντλημένοι οι Παλαιστίνιοι από τη Ράφα που βομβαρδίζεται. Νέος ομαδικός τάφος βρέθηκε σε νοσοκομείο. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σύνταγμα: Τηλεφώνημα για βόμβα σε κέντρο αισθητικής18:19Γάζα: Εκτοπισμός και βομβαρδισμός στη Ράφα και αδιέξοδες διαπραγματεύσεις18:05ΔΥΠΑ – Παιδικές Κατασκηνώσεις: Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων17:51Μητσοτάκης: Η Μονή της χώρας, το panic button για εφήβους και τα... “λεφτόδεντρα”17:38Μεσσηνία: 6χρονη στο νοσοκομείο μετά από επίθεση σκύλου17:25Άγιοι Ανάργυροι - Κυριακή Γρίβα: Οργή συγγενών για "ειδική" μεταχείριση του κατηγορούμενου17:11ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: μαίνεται η κόντρα για τους “υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά” 16:58Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισής του από τον Εισαγγελέα Εφετών16:44Μεσαρά: Απανωτά περιστατικά ξυλοδαρμών – Ένα άτομο στο νοσοκομείο 16:30ΟΣΕ: Εγκρίθηκε η συντήρηση του συστήματος ραδιοεπικοινωνίας GSM-R 16:17Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 168 σημεία16:04Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: έκκληση για τον εντοπισμό του οδηγού που εγκατέλειψε γυναίκα15:50Πετρούπολη - Απόπειρα ανθρωποκτονίας: Συνελέφθη στην Γαλλία ο δράστης 15:36Γκιστάβ Φλομπέρ: Ο συγγραφέας της “Μαντάμ Μποβαρύ”15:22Διαδικτυακή απάτη… made in China: Fake e-shop εξαπάτησε 800000 καταναλωτές15:09Πετρέλαιο: “Βουτιά” στις διεθνείς τιμές14:55Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες προστασίας για την νέα έξαρση του φαινομένου14:42Φωκίδα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μηχανή - Νεκρός ο αναβάτης14:28“Ψυχοκόρες” - Sneak preview: εκδίκηση και συγκρούσεις στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)14:14Σάμος: Προφυλακιστέα η 49χρονη πατροκτόνος14:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο