LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 08 Σεπτεμβρίου 2020 10:47

Τόκιο: δημόσιες τουάλετες... με στυλ (εικόνες)

Επιτομή του design ...οι δημόσιες τουαλέτες στο Τόκιο.

τουαλέτες - Τόκιο                          

Εντυπωσίασε το Τόκιο, τον Αύγουστο, όχι με ένα, αλλά με πολλά καινούργια ευφάνταστα design για μια τόσο απαραίτητη διευκόλυνση των κατοίκων μιας μεγαλούπολης (και μάλλον παραγνωρισμένης από τα αρχιτεκτονικά γραφεία ως προς την αισθητική διάστασή της): τη δημόσια τουαλέτα.

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Tokyo Toilet», το αρχιτεκτονικό γραφείο και γραφείο ντιζάιν εσωτερικών χώρων Wonderwall ολοκλήρωσε μέσα στο πάρκο Ebisu τις δημόσιες τουαλέτες «Modern Kawaya», σχέδιο με ευθείες αναφορές στις «τουαλέτες» που ήταν σε χρήση στην Ιαπωνία τη νεολιθική εποχή. «Κατασκευάσαμε έναν “διφορούμενο χώρο”, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντικείμενο και τουαλέτα, συνδυάζοντας τυχαία 15 τοίχους από σκυρόδεμα. Οραματιστήκαμε ένα αντικείμενο που στέκεται ανέμελα στο πάρκο, λες και είναι εξοπλισμός παιχνιδότοπου, παγκάκια ή δέντρα» εξηγεί ο ιδρυτής του γραφείου Masamichi Katayama.

Το πάρκο Ebisu είναι γνωστό και ως «Πάρκο του Χταποδιού» λόγω της κόκκινης σε σχήμα χταποδιού τσουλήθρας που φιλοξενεί. Κατά συνέπεια, ο βραβευμένος με το βραβείο Pritzker – το πιο σημαντικό αρχιτεκτονικό βραβείο παγκοσμίως – αρχιτέκτονας Fumihiko Maki σχεδίασε την «Τουαλέτα-Καλαμάρι». «Επιθυμούσαμε αυτή η διευκόλυνση να λειτουργεί όχι μόνον ως δημόσια τουαλέτα αλλά και ως δημόσιος χώρος που έχει χρήση περιπτέρου σε ένα πάρκο, εξοπλισμένου με δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ξαποστάσει» είπε ο αρχιτέκτονας στο Designboom.

Σε μια τριγωνική έκταση στη συνοικία Shibuya στο κέντρο του Τόκιο, η με έδρα τη Νέα Υόρκη ντιζάινερ Nao Tamura στρίμωξε ένα κόκκινο σύνολο δημόσιων τουαλετών, εμπνεόμενη από την παραδοσιακή ιαπωνική μέθοδο τυλίγματος πακέτων για δώρο, την Origata. Η σύλληψη ήταν «στο πνεύμα της φιλοξενίας, σαν συμβολικό δώρο προς τους ξένους επισκέπτες στη Shibuya (σ.σ. το όλο πρότζεκτ είχε να κάνει με την προετοιμασία του Τόκιο να φιλοξενήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες)» εξήγησε η ντιζάινερ στο Dezeen. «Η παλαιά τεχνική δεν είναι μόνον έκφραση ομορφιάς και ετικέτας, αλλά μια από τις πιο υψηλές μορφές τιμής και σεβασμού όταν προσφέρεται στον παραλήπτη» πρόσθεσε.

Δύο δημόσιες τουαλέτες με διαφανή υάλινα τοιχώματα – τα οποία γίνονται αδιαφανή με την είσοδο του χρήστη – σχεδίασε ο επίσης βραβευμένος με βραβείο Pritzker Ιάπωνας αρχιτέκτονας Shigeru Ban. Τα διαφανή τοιχώματα επιτρέπουν στον ενδιαφερόμενο να διαπιστώσει κατά πόσον είναι κατειλημμένες αλλά και καθαρός ο χώρος στο εσωτερικό, χωρίς να χρειαστεί να εισέλθει. Με το που μπει και κλειδώσει την πόρτα, τα τοιχώματα γίνονται αδιαφανή εξασφαλίζοντας ιδιωτικότητα. Οι τουαλέτες στο πάρκο Haru-no-Ogawa Community Park έχουν υάλινα τοιχώματα σε πράσινες και μπλε αποχρώσεις για να συμπληρώνουν τα δέντρα ένα γύρω. Οι αποχρώσεις των υάλινων τοιχωμάτων στην εγκατάσταση στο πάρκο Yoyogi Fukamachi Mini Park είναι πορτοκαλί, ροζ και μωβ, αντλώντας έμπνευση από τον εξοπλισμό του παιχνιδότοπου που είναι εκεί κοντά.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοιΧθες 15:29 | Ειδήσεις

Που αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα. Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία. Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της”Χθες 21:05 | Ειδήσεις

Στο ρεπορτάζ των ''Times'' του Λονδίνου γίνεται εκτενής αναφορά στον ελληνικό τουρισμό, την μείωση της ανεργίας και την οικονομία της Ελλάδας.

Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)Χθες 19:18 | Ειδήσεις

Συγκλονίζει η μαρτυρία μιας 29χρονης κοπέλας που έπεσε θύμα βαρύτατου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο06:23Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο