LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Αυγούστου 2020 09:15 | Ανανέωση: 31 Αυγούστου 2020 09:15

Μιχαηλίδου στον ΑΝΤ1: αδύνατον να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Πως εξηγεί την «έκρηξη» των αιτήσεων. Τι ζητά η Θεανώ Φωτίου. Τι λέει η Υφυπ. Εργασίας για τα επιδόματα, τα γηροκομεία και τα κρούσματα κορονοϊού.

Νηπιαγωγεία - νηπιαγωγείο - παιδικοί σταθμοί - βρεφονηπιακοί σταθμοί

«Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από 85.000 θέσεις τα προηγούμενα χρόνια, για πρώτη φορά φέτος το Κράτος θα επιδοτήσει 100.000 θέσεις», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

Όπως σημείωσε η Υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας στα παράπονα για δεκάδες χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν εκτός σταθμών και ΚΔΑΠ, «το πρόγραμμα είναι ακριβώς το ίδιο με πέρσι, έχει ίδιο προϋπολογισμό, αλλά είχαμε αλλαγές στις διανομές των voucher. Είχαμε αύξηση στα κουπόνια για τα ΚΔΑΠ σε ότι αφορά θέσεις παιδιών με αναπηρία, τα οποία έχουν πενταπλάσιο κόστος σε σχέση με το κουπόνι για ένα παιδί με φυσιολογική ανάπτυξη».

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι «από 465 πέρσι, οι ιδιωτικές δομές (βρεφονηπιακοί σταθμοί και ΚΔΑΠ), έγιναν 1043, μέσα σε έναν χρόνο δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν, κάτι που το Κράτος δεν μπορεί να γνωρίζει. Διαφήμισαν ότι άνοιξαν και υπάρχουν θέσεις, οι γονείς έκαναν περισσότερες αιτήσεις και λόγω αυτής της αύξησης δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, με αποτέλεσμα γύρω στις 60.000 αιτήσεις, για τις οποίες θα απαιτούνταν 68 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν, τελικώς να μην καλυφθούν.

«Το άνοιγμα των σταθμών, σε συμφωνία με το ΥΠΕΣ και την ΚΕΔΕ, θα γίνει σε όλη την χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου, με μέτρα όπως η χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους και διαχωρισμός των παιδιών σε ότι αφορά τις δραστηριότητες, κυρίως στο προαύλιο», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, συμπληρώνοντας ότι «εεμείς είμαστε έτοιμοι για να ανοίξουν όλοι οι σταθμοί την 1η Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή των Ειδικών ήταν κάθετη ότι μπορούν να ανοίξουν. Από εκεί και πέρα είναι απόφαση των Δήμων εάν θέλουν αν ανοίξουν άλλη ημέρα».

Σε ότι αφορά τα επιδόματα, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι πλέον όλα τα επιδόματα πληρώνονται σε μια ημερομηνία, σημειώνοντας ότι σήμερα πληρώνεται και η δεύτερη δόση του επιδόματος γέννησης, για όσα παιδιά γεννήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Για τα γηροκομεία

Με αφορμή τους θανάτους και τα κρούσματα κορονοϊού σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, με τελευταία περίπτωση αυτή του Μοσχάτου, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι πρέπει να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση, ότι το Κράτος καλύπτει τις δαπάνες για τεστ κορονοϊού όλων των υπαλλήλων και στα ιδιωτικά γηροκομεία όταν αυτοί επιστρέφουν από τις διακοπές τους, καθώς επίσης και ότι καλύπτει με χορήγηση μασκών και γαντιών προσωπικό και φιλοξενούμενους σε όλα τα γηροκομεία της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά.

Φωτίου: να μην κρύβεται η κ. Μιχαηλίδου

Με αφορμή το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών αύριο, 1η Σεπτέμβρη, και τα όσα δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου σχετικά με τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠμεΑ, η Θ. Φωτίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  1. Η κα Μιχαηλίδου ανακοινώνει σήμερα ότι φέτος θα δοθούν 100.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί 79.500 vouchers, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι είχε δώσει 85.000. Για τα 15.000 vouchers που έχει υποσχεθεί για τις μητέρες δημόσιες υπαλλήλους, ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί καμία προκήρυξη.
  2. Για τα 66.000 παιδιά που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ (και όχι 60.000 όπως αναφέρει η κα Μιχαηλίδου), επικαλείται ως λόγο την αύξηση των αιτήσεων φέτος λόγω διαφήμισης των ΚΔΑΠ. Η διαφήμιση όντως έγινε, από ορισμένους δήμους που επέλεξαν ιδιώτες για να λειτουργήσουν τα δημοτικά τους ΚΔΑΠ, εκχωρώντας τους τα vouchers, και καλώντας τους δημότες να εγγράψουν μαζικά τα παιδιά τους υποβάλλοντας στη συνέχεια αίτηση για το πρόγραμμα των vouchers το οποίο ακόμη δεν είχε προκηρυχθεί. Το είχαμε τότε καταγγείλει με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
  3. Είναι απαράδεκτο να θεωρεί η υφυπουργός ως αιτία του αποκλεισμού παιδιών από τα ΚΔΑΠ το γεγονός ότι φέτος δόθηκαν περισσότερα vouchers σε παιδιά με αναπηρία για τα ΚΔΑΠμεΑ, που έχουν πενταπλάσιο κόστος. Εδώ η κα Μιχαηλίδου συνειδητά διαπράττει λαθροχειρία, γιατί δόθηκαν μεν φέτος 5.600 voucherς σε παιδιά ΑμεΑ, είναι όμως γνωστό ότι συνολικά τα ΚΔΠΑμεΑ έχουν δυναμικότητα 4.000 παιδιά. Άρα, 1.600 vouchers δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν και τα αντίστοιχα χρήματα δεν θα απορροφηθούν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ.

Ας μην κρύβεται λοιπόν η κα Μιχαηλίδου, με μάσκα ή χωρίς. Και ας δώσει η κυβέρνηση τώρα τα 90 περίπου εκ. που απαιτούνται –και όχι 68 εκ. όπως η ίδια αυθαίρετα αναφέρει- διότι είναι προφανές ότι, λόγω κορωνοϊού, οι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να απασχολούνται δημιουργικά σε περιβάλλον προστατευμένο με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανονισμούς".

Επίσκεψη Μιχαηλίδου στο Γηροκομείο Αθηνών

Αργότερα, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στο πλαίσιο ελέγχων που διενήργησαν μεικτά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, βρέθηκε στο Γηροκομείο Αθηνών.

Δόμνα Μιχαηλίδου - Γηροκομείο Αθηνών

Δόμνα Μιχαηλίδου - Γηροκομείο Αθηνών

Κατά την επίσκεψή της η κ. Μιχαηλίδου τόνισε την αναγκαιότητα τήρησης όλων των προβλεπόμενων μέτρων επισημαίνοντας: «Ο έλεγχος για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων είναι καθημερινός και εντατικός. Σε ολόκληρη τη χώρα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΕΑΔ βρίσκονται στης Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων για να διαπιστώσουν ότι αυτές λειτουργούν με βάση τους κανόνες που έχουμε εκδώσει. Η προστασία της ζωής των ηλικιωμένων είναι προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας και φροντίζουμε αυτό να γίνεται πράξη κάθε μέρα σε κάθε δομή». 

Από το περασμένο Σάββατο, με τη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για όλα τα γηροκομεία και της τις μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων ισχύουν ειδικά μέτρα για την προστασία των φιλοξενούμενών τους από την πανδημία και διεξάγονται μαζικοί έλεγχοι για τον έλεγχο της εφαρμογής τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρίνιο: Σκότωσε τη μητέρα του και τραυμάτισε την γιαγιά του12:27Ψευτογιατρός: Πήγε στο δικαστήριο παρά την καραντίνα12:13Βόλος: Καταδίωξη και σύλληψη οδηγού12:00Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών11:48“Άγριες Μέλισσες”: Ο Ακύλας, η Ζωή και η… “έκρηξή” της (βίντεο)11:37Πέλλα: Έστησαν καρτέρι σε φαρμακοποιό και του άρπαξαν 10.000 ευρώ!11:23Δημήτρης Λιγνάδης: Θα πάει στην κηδεία της μητέρας του;11:10Τουρκία - κακοκαιρία: Λεωφορεία “ασπίδα” για διανομείς 10:56Μετάλλαξη “Όμικρον” – Μητσοτάκης: Νέα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων10:43“Το Πρωινό” - Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Παραγωγός ζήτησε άδεια από τον πιλότο για να κάνει ντοκιμαντέρ 10:31Κακοκαιρία: Χιόνια σε Τρίκαλα και Καρδίτσα (εικόνες)10:18Κορονοϊός – Η σπαρακτική ανάρτηση νοσηλεύτριας: Φοβάμαι μαμά10:04Μετάλλαξη “Όμικρον” - ΕΚΠΑ: Οι νοσηλείες και η εξάπλωση του νέου στελέχους09:51Γυναίκα που είχε εγκαταλειφθεί ως μωρό: μην πετάτε τα παιδιά σας09:37Κερατσίνι – 8χρονη: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε η οικογένεια09:24Μεταναστευτικό: νέα χρηματοδότηση σε τρεις Δήμους09:10Πάτρα: η θάλασσα βγήκε στην πόλη (εικόνες)08:57Europol: Ο δράστης δολοφονίας στην Πεύκη, συνελήφθη στη Γαλλία08:44Κακοκαιρία – Μεσολόγγι: Βάρκες βγήκαν στην στεριά (εικόνες)08:32Παγώνη: δεν κάνουμε πίσω ούτε για ένα χειρουργείο08:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο