LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 25 Μαΐου 2020 12:17

Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα οδηγού

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την οδική συμπεριφορά των Ελλήνων. Τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ποτό - οδήγηση - μεθυσμένος οδηγός - αλκοόλ

Απείθαρχος οδηγικά εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας οδηγός, ο οποίος οδηγεί εφόσον νιώθει κουρασμένος ή έχει καταναλώσει αλκοόλ σε ποσότητα μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο.

Αντίθετα, εμφανίζει υποδειγματική συμπεριφορά όταν κάνει χρήση φαρμάκων, καθώς δεν επιλέγει να βρεθεί πίσω από το τιμόνι.

Το 48% των Ελλήνων οδηγών απάντησε καταφατικά ότι οδηγεί ακόμη και όταν είναι κουρασμένος, είτε πρόκειται να κάνει μακρινά ταξίδια είτε κοντινά. Φυσικά, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μειωμένο κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη νοοτροπία που είχε το 2017, όμως υπολείπεται πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ολλανδοί δείχνουν ότι σέβονται τους συνοδηγούς, αφού μόλις το 23% απάντησε θετικά ότι οδηγεί όταν νιώθει κουρασμένος. Το ίδιο πράττουν και οι Γερμανοί σε ποσοστό 27%, ενώ απείθαρχοι εμφανίζονται οι Πολωνοί με 47% και οι Βέλγοι με 41%.

Οδηγοί και κατανάλωση αλκοόλ

Αρνητικά πρωτεία έχουμε και στην οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο όριο. Σε ποσοστό 24% οι Έλληνες οδηγοί αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν μετά από κατανάλωση αλκοόλ, ποσοστό -όμως- μειωμένο κατά 4% από αυτό που ίσχυε το 2017. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που έγινε σχετικά με την οδηγική ασφάλεια, σε συνεργασία με το ίδρυμα Fondation Vinci Autorontes στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Απείθαρχοι και οι Βέλγοι οδηγοί

Απείθαρχοι εμφανίζονται και οι Βέλγοι, οι οποίοι -με τη σειρά τους- οδηγούν μετά από χρήση αλκοόλ σε ποσοστό 23%, ενώ υποδειγματικοί σε αυτόν τον τομέα εμφανίζονται οι Σλοβάκοι σε ποσοστό 3%, οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί σε ποσοστό 4%.

Επικίνδυνες συμπεριφορές εμφανίζουν οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και οι Ισπανοί, οι οποίοι απάντησαν θετικά (11%) στην ερώτηση εάν οδηγούν εφόσον έχουν λάβει φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την προσοχή τους. Οι Έλληνες οδηγοί σε αυτόν τον τομέα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς μόλις το 7% απάντησε θετικά (μαζί με τους Άγγλους, τους Σουηδούς και τους Πολωνούς), έχοντας σε ακόμη καλύτερη θέση τους Ολλανδούς σε ποσοστό 5%.

Οδηγοί και ναρκωτικές ουσίες

Τέλος, μεγάλη αύξηση γνώρισε το ποσοστό των Ελλήνων που οδηγεί εφόσον έχει καπνίσει κάνναβη ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών, αφού το 4% απάντησε ότι είναι διατεθειμένο να οδηγήσει μετά από χρήση ναρκωτικών, ενώ στην ίδια θέση βρίσκονται και οι Ισπανοί. Αντίθετα, μόλις το 1% των Γάλλων απάντησε θετικά στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία"Μαύρη" επέτειος στη Μάνδρα - Οι συγγενείς των θυμάτων, άφησαν 25 μαύρα μπαλόνια στον ουρανόΣήμερα 19:36 | Ειδήσεις

Συμπληρώνονται οχτώ χρόνια, από την φονική πλημμύρα.

Τέλλογλου για εκταφές: Δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες εξετάσεις στην ΕλλάδαΣήμερα 17:41 | Ειδήσεις

Όλα όσα ανέφερε ο Τάσος Τελλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ως προς την αδυναμία εκταφής των θυμάτων των Τεμπών και τη διενέργεια εξετάσεων. 

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπάτησε παραπάνω από 1.000 πολίτες – 45 συλλήψεις, πάνω από 7 εκ. ευρώ η λείαΣήμερα 17:05 | Ειδήσεις

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση.

Πώς η Τουρκία καλύπτει το 20% των πολεμικών δαπανών της Ρωσίας με εισαγωγές ορυκτών καυσίμωνΣήμερα 10:59 | Ειδήσεις

Από την αρχή του πολέμου έως τις αρχές Νοεμβρίου 2025 η Τουρκία έχει αγοράσει ρωσικά ορυκτά καύσιμα αξίας 118 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εθνική Ελλάδος: Το περήφανο μήνυμα της Κηφισιάς για το "γαλανόλευκο" ντεμπούτο του Ανδρέα Τεττέη23:31Euroleague: Χωρίς τον Λάρκιν η Αναντολού Εφές για 8 εβδομάδες23:17Εντοπίστηκε βλήμα πλησίον του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών23:03Επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα: Κλειστός και ο Εθνικός Κήπος Κυριακή και Δευτέρα22:49Φόροι και Ακριβεία: Οι Έλληνες δυσκολεύονται να "βγάλουν" το μήνα22:36Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στην ιδέα της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν22:22"Μαύρη" επέτειος στη Μάνδρα - Οι συγγενείς των θυμάτων, άφησαν 25 μαύρα μπαλόνια στον ουρανό22:08Ιταλία: Κακοκαιρία σάρωσε τη Γένοβα – Κατέρρευσε τείχος, ξεριζώθηκαν δέντρα και πλημμύρισαν σπίτια (βίντεο)21:54Ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στα 23 μέλη του Ρουβίκωνα για την παραβίαση του νέου νόμου για τον Άγνωστο Στρατιώτη21:40Μαγνησία: Θρίλερ με εξαφάνιση τουρίστα που αγνοείται 40 μέρες - Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του21:26Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Απαλάσσεται η Ευρώπη από την ενεργειακή εξάρτηση Ρωσίας - Τουρκίας21:12Τέλλογλου για εκταφές: Δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες εξετάσεις στην Ελλάδα20:58Διακοπή δρομολογίων προαστιακού λόγω πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο20:44Καταιγίδα Κλαούντια: Τρεις νεκροί στην Πορτογαλία – Εκκενώσεις σε Ουαλία και Αγγλία εξαιτίας πλημμυρών (βίντεο)20:30Φυλάκιση 13 μηνών σε 49χρονο που έκλεψε ένα έργο του Banksy από γκαλερί του Λονδίνου20:16Ο πρόεδρος Τραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του BBC 20:02Θεσσαλονίκη: Νέα εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη19:48Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:32Ουκρανία-σκάνδαλο διαφθοράς: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού τομέα19:16Σύλληψη δύο ατόμων για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Αττική19:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο