LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 07 Μαΐου 2020 17:33

Έλληνες επικεφαλής σε έρευνες για θεραπεία της σχιζοφρένειας

Σε ποιό επίπεδο έχουν φτάσει οι διαγνωστικές μέθοδοι για την διάκριση των διαφορετικών τύπων στις ψυχώσεις.

τεχνητή νοημοσύνη - AI

Δύο επιστημονικές μελέτες, κάθε μία από τις οποίες είχε επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, ρίχνουν περισσότερο φως στη σχιζοφρένεια και στις άλλες ψυχώσεις. Οι ανακαλύψεις -και στις δύο περιπτώσεις με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης- θα βοηθήσουν, ώστε στο μέλλον οι θεραπείες να είναι πιο εστιασμένες και πιο αποτελεσματικές.

Η πρώτη, με επικεφαλής τον καθηγητή ακτινολογίας Χρήστο Νταβατζίκο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, αφορούσε 307 ασθενείς έως 45 ετών με σχιζοφρένεια και 364 υγιείς (ομάδα ελέγχου) σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα). Παρουσιάστηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Brain" (Εγκέφαλος) και ανακάλυψε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι σχιζοφρένειας, διακριτοί μεταξύ τους από άποψη νευροανατομίας.

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροδιαγνωστικών εφαρμογών στην ψυχιατρική Νικόλαο Κουτσουλέρη του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "JAMA Psychiatry", βρήκε ότι οι ασθενείς με ψύχωση (σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή) μπορούν να καταταχθούν σε πέντε διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες.

Η πρώτη έρευνα είναι η πρώτη που ανακαλύπτει διεθνώς ότι ο ένας τύπος σχιζοφρένειας, που είναι ο πιο συχνός, εμφανίζει μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους, ενώ ο δεύτερος τύπος (σχεδόν το 40% των ασθενών) έχει όγκο παρόμοιο με τον εγκέφαλο των υγιών. Η ανάλυση των απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου όλων των ατόμων έγινε με τη βοήθεια του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης "HYDRA", που ανέπτυξε η ομάδα του ελληνικής καταγωγής ακτινολόγου.

«Πολλές άλλες μελέτες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν σημαντικά μικρότερους όγκους εγκεφαλικού ιστού σε σχέση με τους υγιείς. Όμως τουλάχιστον στο ένα τρίτο των ασθενών», δήλωσε ο δρ Νταβατζίκος (απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ το 1989, ειδικός σε θέματα βιοϊατρικής απεικόνισης και ανάλυσης), «βρήκαμε ότι αυτό δεν συμβαίνει, καθώς ο εγκέφαλος τους είναι σχεδόν τελείως φυσιολογικός. Στο μέλλον δεν θα συνεχίσουμε να λέμε ότι 'ο ασθενής έχει σχιζοφρένεια'. Θα λέμε ότι 'έχει αυτό τον υποτύπο σχιζοφρένειας' ή 'αυτό το μη φυσιολογικό πρότυπο', αντί να έχουμε μια μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία θα κατηγοριοποιούμε τους πάντες».

Οι ασθενείς με σχιζοφρένεια εμφανίζουν μεταξύ τους μεγάλες διαφορές τόσο όσον αφορά τα συμπτώματα, όσο και την ανταπόκριση τους στα αντιψυχωτικά φάρμακα. Η φαρμακευτική θεραπεία «δουλεύει» πολύ καλά σε μια μειονότητα ασθενών, ικανοποιητικά στην πλειονότητα και σχεδόν καθόλου σε μια άλλη μειονότητα.

Η νέα έρευνα -στην οποία συμμετείχαν και δύο άλλοι Έλληνες της διασποράς, ο επίκουρος καθηγητής βιοϊατρικής απεικόνισης και ανάλυσης Αριστείδης Σωτήρας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις (απόφοιτος επίσης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ το 2006) και ο καθηγητής ψυχιατρικής Χρήστος Παντελής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης- δείχνει ότι πιθανώς αυτές οι διαφορές έχουν και νευροανατομική βάση. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι όσο φωτίζεται η βιολογική βάση της σχιζοφρένειας, τόσο πιο εξατομικευμένες θεραπείες θα καταστούν εφικτές.

Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί και η δεύτερη έρευνα, που έγινε σε 1.223 ασθενείς σε βάθος 18 μηνών, σύμφωνα με την οποία οι ψυχώσεις πρέπει να διακρίνονται σε πέντε υπο-ομάδες: συναισθηματικές, αυτοκτονικές, καταθλιπτικές, άκρως λειτουργικές και σοβαρές. «Κάθε μία υποομάδα μπορεί να διακριθεί σαφώς από όλες τις άλλες με βάση τα κλινικά δεδομένα», δήλωσε ο δρ Κουτσουλέρης (γεννημένος στην Αθήνα στο 1976 και συνεργάτης του Χ.Νταβατζίκου στην πρώτη έρευνα).

Για παράδειγμα, οι ασθενείς της τελευταίας κατηγορίας (σοβαρή ψύχωση) είναι οι περισσότεροι άνδρες, με σημαντικά χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, διάγνωση σχιζοφρένειας με σαφή συμπτώματα ψύχωσης, αλλά όχι κατάθλιψη ή μανία. Από την άλλη, οι ασθενείς της δεύτερης κατηγορίας (αυτοκτονική ψύχωση) έχουν σαφή τάση για αυτοκτονία, κάτι που δεν έχουν άλλες ομάδες ασθενών.

Μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκείς οι διαγνωστικές μέθοδοι που είναι σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους ψυχώσεων. Συνήθως οι ασθενείς ταξινομούνται σε δύο ευρείες κατηγορίες (διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια) με βάση ορισμένα συμπτώματα.

Ο Κουτσουλέρης και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει μια νέα μέθοδο, που επιτρέπει την κατηγοριοποίηση των ψυχωτικών ασθενών με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (με μηχανική μάθηση).

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Αττικό Νοσοκομείο: Το 2026 θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη ανάταξη υποδομών υγείαςΣήμερα 13:07 | Ειδήσεις

Στο Αττικό βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός για τα εγκαίνια του Ογκολογικού κέντρου «Αθηνά Ιωαν. Μαρτίνου» στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΕΣΥ

Μαρινάκης για "Άγνωστο Στρατιώτη": Δεν θα σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών, όμως το μνημείο θα είναι μόνο για την τιμή των νεκρών (βίντεο)Σήμερα 11:32 | Ειδήσεις

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο "Καλημέρα Ελλάδα"

Αερογέφυρα ζωής από τη Ρόδο στο Ηράκλειο για το κοριτσάκι που βρέθηκε στον πάτο πισίναςΣήμερα 08:25 | Ειδήσεις

Μεταφέρθηκε με αεροσκάφος του ΕΚΑΒ από τη Ρόδο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσηςΣήμερα 08:46 | Ειδήσεις

Σημαντικά χαμηλότερη η τιμή από πέρυσι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άννα Κυριακού: Το συγκινητικό τελευταίο αντίο (εικόνες)13:36Μητσοτάκης από Αττικό Νοσοκομείο: Το 2026 θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη ανάταξη υποδομών υγείας13:22Μπαρτσελόνα: Πότε και με ποια ομάδα θα μπει στο ανακαινισμένο "Καμπ Νου"13:08Συνελήφθη δραπέτης φυλακών από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θηβών12:54Ιταλία: Τρείς νεκροί καραμπινιέροι κατά την διάρκεια επιχείρησης έξωσης - Οι καταληψίες προκάλεσαν έκρηξη12:39Πολωνία: Συνελήφθη ζευγάρι Ρώσων για κατασκοπεία12:25Αθήνα: Συνελήφθησαν για παράνομες διαδικτυακές κοινότητες12:11Αργεντινή: Κορυφαίος όλων σε ασίστ ο Λιονέλ Μέσι11:57Ένταση έξω από το Αττικό νοσοκομείο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας11:43Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου – Αύριο η ονομαστική ψηφοφορία11:29Πόλεμος στην Ουκρανία: Απογοητευμένος δηλώνει ο Τραμπ με τον Πούτιν11:14Τον Άχμεντ αλ Σάρα περιμένει ο Πούτιν σήμερα στη Μόσχα11:00Μπάιντεν και Κλίντον επαινούν τον Τραμπ για την επίτευξη ειρήνης στη Γάζα10:46Μαρινάκης για "Άγνωστο Στρατιώτη": Δεν θα σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών, όμως το μνημείο θα είναι μόνο για την τιμή των νεκρών (βίντεο)10:31Τετάρτη 15 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:17Θεσσαλονίκη: Συγκρούστηκε με μοτοσικλετιστή και τον εγκατέλειψε10:02Η Χαμάς θα παραδώσει στο Ισραήλ τα λείψανα άλλων 4 ομήρων09:48Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης09:34Τσάρλι Κερκ: Παρασημοφορήθηκε μεταθανάτια από τον Αμερικανό πρόεδρο09:20Θεσσαλονίκη: Ξυλοφόρτωσε το γείτονα του για τον τρόπο που πάρκαρε09:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο