LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Μαΐου 2020 17:31

Reuters: ελληνικό σχέδιο για άντληση 4 δις με δύο ομόλογα

Το αμεριακανικό πρακτορείο επικαλείται κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα...  

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Η Ελλάδα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις έως τα τέλη του 2020, ενώ ενδέχεται να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ώστε να ενισχύσει τη διαθέσιμη ρευστότητα και να καλύψει τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω του κορονοϊού. Παράλληλα, ματαιώνει τα σχέδια για λιγότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φέτος, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.  

«Τα σχέδιά μας κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις εώς τα τέλη του έτους, για την άντληση 4 δισ. ευρώ» ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, χωρίς να προχωρεί σε λεπτομέρειες για τη διάρκεια των νέων ομολόγων.  

Η Ελλάδα άντλησε φέτος συνολικά 4,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετούς και 7ετούς ομολόγου. Ο αρχικός οδικός χάρτης δανεισμού προέβλεπε μειωμένες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων κατά περίπου 5 δισ., στα 7,5 δισ. ευρώ φέτος. Παράλληλα, η Αθήνα σχεδίαζε την πρόωρη αποπληρωμή οφειλών, ύψους 1,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ που έληγαν το 2021, ένα σχέδιο που φαίνεται πως πλέον αναθεωρείται. 

«Μάλλον θα αναβάλλουμε τα σχέδια να αποπληρώσουμε πιο νωρίς το ΔΝΤ, δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», ανέφερε στο Reuters ο αξιωματούχος, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πέρυσι δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, μειώνοντας τη συνολική έκθεση προς το Ταμείο κατά περίπου 6 δισ. ευρώ.  

Η χώρα είχε αφήσει πίσω της την εποχή των μνημονίων και είχε επιστρέψει σε ανάπτυξη, όμως ο κορονοϊός ανέτρεψε τα δεδομένα, με την κυβέρνηση να προβλέπει ύφεση μεταξύ 4,7% και 8,9% φέτος. Το κόστος των έκτακτων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται υπολογίζεται στα 12,3 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο. 

«Η αναπροσαρμογή της στρατηγικής δανεισμού εστιάζει κυρίως στις αλλαγές στη διαδικασία δανεισμού και όχι μεταβολές στην ευρύτερη χρηματοδοτική δραστηριότητα», διευκρινίζει ο αξιωματούχος. Οι εκδόσεις εντόκων θα φθάσουν φέτος τα 12,5 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.  

Τα αποθέματα ρευστότητας της χώρας, υπολογίζονται σε 15,7 δισ. ευρώ και προέρχονται από κεφάλαια που αντλήθηκαν από ομολογιακές εκδόσεις αλλά κυρίως από το «μαξιλάρι ρευστότητας» του ESM, που όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την έγκριση του Μηχανισμού. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜιχάλης Χρυσοχοΐδης - Καλημέρα Ελλάδα: Μία στις τρεις γυναίκες που κάνει καταγγελία, βάζει στο κινητό της το Panic ButtonΣήμερα 09:41 | Ειδήσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καλεσμένος στο Καλημέρα Ελλάδα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ανατροπή για το αιματηρό επεισόδιο στη Σαλαμίνα με θύμα μια 75χρονη- Ομολόγησε η νύφη του θύματοςΣήμερα 10:05 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ίδια κατέθεσε στους αστυνομικούς πως ήθελε να αρπάξει χρήματα μέσα από το σπίτι στη Σαλαμίνα.

Νίκος Παππάς - Καλημέρα Ελλάδα: Χρειάζεται ψυχραιμία από τα στελέχη της παράταξής μας, μετά το βιβλίο του Αλέξη ΤσίπραΣήμερα 09:05 | Ειδήσεις

Ο Νίκος Παππάς μιλά για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα και σχολιάζει όσα αναγράφονται σε αυτό, για τον ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλιμος: Άνδρας στήνει καρτέρι και επιτίθεται σεξουαλικά σε γυναίκες - Σε επιφυλακή οι αρχέςΣήμερα 08:22 | Ειδήσεις

Η αστυνομία πραγματοποιεί εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Η βία δεν είναι ποτέ ιδιωτική υπόθεση13:24Ιταλία: Ντύθηκε σαν την νεκρή μητέρα του για να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή της13:10Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βία κατά των γυναικών12:56'Ερχεται η κακοκαιρία Adel - Ποιες περιοχές θα πλήξει12:42Νέα αναβολή στη δίκη για τη δολοφονία Λυγγερίδη - Αποχή των συνηγόρων με αίτημα τη μεταφορά στο Εφετείο Αθήνας12:28Μακρόν - Ουκρανία: Το σχέδιο του Τραμπ χρειάζεται βελτίωση12:14ΙΣΑ: Προχωρά σε δικαστικές και πειθαρχικές ενέργειες για τις παράνομες διαδικτυακές ιατρικές διαφημίσεις12:00Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ11:46Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 15χρονος για την επίθεση σε συνομήλικό του 11:32Ρέθυμνο: Συνελήφθησαν 5 άτομα για παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων11:18Πατρών - Πύργου: Σφοδρή σύγκρουση με δύο νταλίκες έξω από την ΒΙΠΕ (Εικόνες)11:04Γιάννης Μαρδίκης - Καλημέρα Ελλάδα: Για πρώτη φορά βλέπουμε το ναό του Επικούριου Απόλλωνα στην Ηλεία10:50Ανατροπή για το αιματηρό επεισόδιο στη Σαλαμίνα με θύμα μια 75χρονη- Ομολόγησε η νύφη του θύματος10:36Κριστιάνο Ρονάλντο: Μετά το ερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει ο γάμος του 10:24Σοκαριστικό τροχαίο με τραυματίες στο Ζευγολατιό Κορινθίας (βίντεο)10:10Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Καλημέρα Ελλάδα: Μία στις τρεις γυναίκες που κάνει καταγγελία, βάζει στο κινητό της το Panic Button09:56Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε 29χρονος για την επίθεση κατά διαιτητή09:42Νίκος Παππάς - Καλημέρα Ελλάδα: Χρειάζεται ψυχραιμία από τα στελέχη της παράταξής μας, μετά το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα09:28Κίνηση στους δρόμους: Καραμπόλα 4 αυτοκινήτων στην Αττική Οδό09:14Μαγνησία: Ανήλικη κατήγγειλε τον άνδρα που τη φιλοξενούσε για σεξουαλική παρενόχληση09:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο