LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 30 Απριλίου 2020 01:54

Προβλήματα του μεγάλου στήθους και αντιμετώπισή τους

Γράφει ο Πέτρος Σπυριούνης MD, PhD, EBOPRAS, Πλαστικός Χειρουργός, Υπεύθυνος Τμήματος Πλαστικής - Επανορθωτικής και Μικροαγγειακής Χειρουργικής Metropolitan General.

Γυναίκα - Στήθος - Σουτιέν

Είναι γεγονός οτι το μεγάλο στήθος δημιουργεί συγκεκριμένα αισθητικά αλλά και λειτουργικά προβλήματα στις γυναίκες ασθενείς. Πέρα λοιπόν απο τη σημαντική πτώση και χαλάρωση που καθιστούν προβληματική την εύρεση στηθόδεσμου αλλά και την επιλογή ρούχων, μαγιό, υπάρχουν και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Ειναι επίσης αναμφισβήτητο ότι το μεγάλο στήθος δυσκολεύει την ανίχνευση εξαλλαγών στο μαζικό αδένα είτε με υπερηχογράφημα, ειτε με μαστογραφία. Ειδικά σε ασθενείς μα φλεγμονές (π.χ. μαστίτιδες), ο μεγάλος όγκος του μαστού δημιουργεί επιλέον προβλήματα ελεγχου του.

Επίσης, οι ασθενείς λόγω του βάρους και της επακόλουθης πτώσης του στήθους, αλλάζουν τη στάση του σώματός τους με αποτέλεσμα να σκύβουν (κύφωση) τη ράχη τους και να ρίχνουν τους ώμους τους προς τα μέσα.

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη από το Παν/μιο της Utah (USA), που εκδόθηκε στο Αμερικάνικο περιοδικό της Πλαστικής Χειρουργικής στο τεύχος του Νοεμβρίου 2009, αποδεικνύει με επιστημονική-εργαστηριακή ανάλυση, τα θεαματικά αποτελέσματα της επέμβασης μείωσης του στήθους σε ότι αφορά τους πόνους στον αυχένα και στην σπονδυλική στήλη. Στη συγκεκριμένη μελέτη, γυναίκες που είχαν μεγάλους μαστούς μελετήθηκαν πριν και μετά την επέμβαση μειωτικής μαστοπλαστικής, με σειρά δοκιμών που αφορούν στη βιομηχανική της σπονδυλικής στήλης και με αξιολόγηση του αισθήματος του πόνου.

Παρατηρήθηκε θεαματική βελτίωση της λειτουργικότητας του αυχένα αλλά και της κίνησης χωρίς πόνο, στη σπονδυλική στήλη χαμηλά (περιοχή μέσης), μετά την πλαστική μείωσης του στήθους. Η βελτίωση ήταν στο επίπεδο του 75%, τιμή εξαιρετικά υψηλή, που καθιστά θεραπευτική πλέον την επέμβαση μείωσης του μεγάλου στήθους.

Πολλοί ασθενείς με κλινικά επιβεβαιωμένη πάθηση στη σπονδυλική στήλη, πριν ή αμέσως αφού προβούν σε επέμβαση διόρθωσης, είναι επιβεβλημένο να μειώσουν το στήθος τους ωστε να διασφαλίσουν διάρκεια στο αποτέλεσμα της διορθωτικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη και ταυτόχρονα να αποφορτίσουν τον αυχένα τους.

Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχουμε παρατηρήσει σε ασθενείς που έχουν κάνει επέμβαση μείωσης στήθους και αποτελεί παράμετρο που πρέπει να λάβουν υπ’όψιν οι χειρουργοί της σπονδυλικής στήλης, για καλύτερη θεραπεία των ασθενών.

Ενα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί, αφορά στον έντονο πονοκέφαλο, που ορισμένοι απο αυτούς παρουσιάζουν. Μέχρι πρόσφατα, δεν είχε αποδειχτεί άμεσος συσχετισμός του μεγάλου στήθους με πονοκέφαλο. Ομως, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό περιοδικό της Πλαστικής Χειρουργικής (Plastic Reconstructive Surgery, 125, Jan 2010, pg. 44) και προέρχεται απο το Georgtown Παν/μιο της Washington, αποδεικνύει την άμεση σχέση που υπάρχει αλλά και τα ευεργετικά συμπτώματα της επέμβασης μείωσης του μεγάλου στήθους σε ότι αφορά τη βαρύτητα αλλά και τη συχνότητα της εμφάνισης πονοκεφάλου.

Συγκεκριμένα αφού έγινε αναδρομική μελέτη 5ετίας σε ασθενείς που έπασχαν από πονοκέφαλο-ημικρανίες και υπέστησαν επέμβαση μειωτικής του στήθους τους, ποσοστό πάνω από το 50% αυτών ανέφερε σοβαρή εως ολοκληρωτική μείωση των πονοκεφάλων μετεγχειρητικά. Ολοι δε οι ασθενείς ανέφεραν ουσιαστική μείωση της εμφάνισης ημικρανίας τόσο σε συχνότητα αλλά και σε βαρύτητα τών συμπτωμάτων. Οι συγγραφείς ασφαλώς πλέον συμπεραίνουν ότι στο μέλλον οι ασθενείς που έχουν μεγάλο στήθος και πάσχουν από ινιακή νευραλγία/χρόνιους πονοκεφάλους/ ημικρανίες, θα έχουν σημαντική βελτίωση μετά από επέμβαση μειωτικής επέμβασης τού στήθους τους. Ετσι, η μειωτική μαστοπλαστική αποκτά άλλη μία ένδειξη και πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στην κλινική εκτίμηση του ασθενούς.

Metropolitan - Σπυριούνης

 


 *Άρθρο του Πέτρου Σπυριούνη MD, PhD, EBOPRAS, Πλαστικού Χειρουργού, Υπεύθυνου Τμήματος Πλαστικής - Επανορθωτικής και Μικροαγγειακής Χειρουργικής Metropolitan General.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρίγκιπας Φίλιππος: το BBC δέχθηκε παράπονα για… υπερβολική κάλυψη!23:15VICE Specials: “ΙΣΡΑΗΛ: Η ζωή μετά το εμβόλιο” (εικόνες)23:04Νία Βαρντάλος -“Γάμος αλά ελληνικά”: Έρχεται και τρίτη ταινία22:52Κογκό: Δεκάδες άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε δυστύχημα με λεωφορείο 22:40Κορονοϊός - Σταϊκούρας: Τα τρία βήματα για ανάκαμψη της Οικονομίας22:27Διπολική Διαταραχή22:15Ο Παναθηναϊκός έριξε "κατοστάρα" στο Λαύριο22:02Βήμα παραμονής για την ΑΕΛ21:50Στάθης Ψάλτης: “Ραγίζει” καρδιές η κόρη του μιλώντας για τις τελευταίες ημέρες της ζωής του21:39“Ήλιος”: νέα επεισόδια με ανατροπές και… εκπλήξεις! (εικόνες)21:27Λύκεια – ΚΥΑ: Τι ισχύει για self test και μέτρα προστασίας21:16Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η σχέση του με την Ελλάδα (βίντεο)21:04Θεσσαλονίκη: Κοσμοπλημμύρα έξω από μπαρ (εικόνες)20:51Καμένα Βούρλα: Φωτιά απείλησε σπίτια (εικόνες)20:39Νεκρός από ανατροπή τρακτέρ (εικόνες)20:26Μακρινίτσα - Κατηγορούμενος: “δεν θυμάμαι να σκότωσα τα αδέλφια”20:14Δολοφονία Καραϊβάζ: Αστυνομικοί συντάκτες αποχαιρετούν το “διαμάντι” του ρεπορτάζ (βίντεο)20:01Απόλλων Σμύρνης - ΟΦΗ: Μοιρασιά στην Ριζούπολη19:49Lockdown: Έπαιζαν πόκερ σε καφετέρια 19:38Δολοφονία Καραϊβάζ – Καλλιακμάνης στον ΑΝΤ1: ήθελαν να σιγουρευτούν ότι είναι νεκρός19:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο