LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Απριλίου 2020 14:32

Χωρίς υπερπλεόνασμα “έκλεισε” το 2019

Έφτασε το τέλος της εποχής των υπερπλεονασμάτων, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη του ποερσινού στόχου.

Υπουργείο Οικονομικών

Στο… όριο του στόχου που θέτει η Ενισχυμένη Εποπτεία έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ, δίνοντας τέλος σε έναν πολυετή κύκλο υπερπλεονασμάτων τα οποία στερούσαν πόρους από την πραγματική οικονομία και προκαλούσαν υπέρμετρα βάρη σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Έτσι, ικανοποιήθηκε και ο  στόχος της Κυβέρνησης, καθώς επιθυμούσε με τις παροχές του 2019 να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που είχε, χωρίς να ρισκάρει όμως και αποκλίσεις από τον στόχο του Προγράμματος  Οικονομικής Προσαρμογής.

Ο υπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας στο 3,5% του ΑΕΠ έναντι 4,4% επίδοσης σε όρους ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα συνδέεται με μία σειρά από στατιστικές "προσαρμογές" που γίνονται ανάμεσα στους 2 αυτούς τρόπους μέτρησης των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Αφαιρούνται τα κέρδη ομολόγων αξίας 1,683 δισ. ευρώ που ήρθαν το 2019 καθώς και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, προσφυγικές δαπάνες και άλλες δοσοληψίες.

Σημειώνεται πως το πρωτογενές πλεόνασμα όπως το μετράει η ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε το 2019 στο 4,4% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί από το ΥΠΟΙΚ στον νέο προϋπολογισμό για το 2020 (προβλεπόταν πλεόνασμα στο 4,1% του ΑΕΠ). Στον προϋπολογισμό του 2020 η πρόβλεψη για επίδοση στο 4,1% οδηγούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,7%, όπως το μετρούν οι θεσμοί.

Πάντως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην με την υγειονομική κρίση.  Ωστόσο, η  επίδοση αυτή είναι ένα σημάδι των αντοχών της οικονομίας πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού και ληφθούν τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Αύριο αναμένονται και τα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για την εξάμηνη καθιερωμένη κοινοποίηση του Δελτίου για τα "Δημοσιονομικά Στοιχεία".

Στις σημερινές ανακοινώσεις, το πλεόνασμα μαζί με τους τόκους υπολογίζεται στο 1,5% επί του ΑΕΠ και το ακαθάριστο χρέος στα 331,1 δισ. ευρώ (176,6% επί του ΑΕΠ) μειωμένο από το 181,2% του ΑΕΠ το 2018. Οι δαπάνες από το 46,95% του ΑΕΠ το 2018 υποχώρησαν στο  46,27% του ΑΕΠ πέρυσι, ενώ τα έσοδα υποχώρησαν επίσης από το 47,94% του ΑΕΠ στο 47,73% του ΑΕΠ το 2019.

Πηγή: capital.gr

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική ΔικαιοσύνηΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Τι επεσήμανε ο δικηγόρος του, για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άρθρο του Π.Κ.

Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)Σήμερα 10:55 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ, που υποστηρίζει ότι ο πατέρας του πέθανε από ιατρικό λάθος. Τι ζητά από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τι λέει για τον Πρωθυπουργό, τι καταγγέλλει για το Νοσοκομείο “Αττικόν”

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο