LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2020 20:56

Ασθενείς με Συγγενή Καρδιοπάθεια και Κορoνοϊός

Γράφει η Δρ Αφροδίτη Τζίφα MD (Res), MRCP, FRCPCH, Παιδοκαρδιολόγος – Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Διευθύντρια Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Επιστ. Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ, Επιστ. Συνεργάτις ΛΗΤΩ.

Metropolitan - Covid19

Με αφορμή την ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη συγκυρία που έχει προκύψει από την λοίμωξη με τον ιό Covid 19, θα θέλαμε να ενημερώσουμε την ομάδα ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια.

  • Ο ιός φαίνεται ότι ελάχιστα επηρεάζει τη γενική υγεία των παιδιών όπως έχει γνωστοποιηθεί. Συγκεκριμένα, νόσηση σε παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα μόνο σε ένα παιδί στην Κίνα.
  • Δεν ανήκουν όλοι οι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια στις ευπαθείς ομάδες.
  • Τα παιδιά και οι ενήλικες που έχουν χειρουργηθεί επιτυχώς για συγγενή καρδιοπάθεια με πλήρη διόρθωση της καρδιοπάθειας, ανήκουν στο γενικό παιδιατρικό ή ενηλίκων πληθυσμό και ισχύουν για αυτούς οι ίδιες προφυλάξεις όπως και στο γενικό κοινό.
  • Παιδιά και ενήλικες με ή χωρίς διορθωμένη συγγενή καρδιοπάθεια που πάσχουν από αρρυθμίες, επίσης αντιμετωπίζονται όπως ο γενικός πληθυσμός.
  • Τα παιδιά και οι ενήλικες με ήπια υπολειπόμενα προβλήματα (μεσοκολπική / μικρή μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ήπιες βαλβιδικές στενώσεις και ανεπάρκειες, ήπιες αγγειακές στενώσεις που δεν χρήζουν διόρθωσης κλπ) επίσης δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
  • Τα παιδιά και οι ενήλικες που είναι σε χειρουργική λίστα είναι καλό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και η απουσία ή μη από το σχολείο ή την εργασία πρέπει να συζητάται με τον θεράποντα Παιδοκαρδιολόγο /Παιδοκαρδιοχειρουργό.

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν παιδιά και ενήλικες που:

  1. Είναι σε λίστα προς μεταμόσχευση ή έχουν ήδη μεταμοσχευθεί.
  2. Έχουν σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια μη διορθωμένη με ή χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια.
  3. Έχουν σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια μη διορθωμένη με ή χωρίς χαμηλό κορεσμό < 90% (κυανωτική νόσος).
  4. Έχουν καρδιακή νόσο που έχει χαρακτηριστεί ανεγχείρητη, ιδιαιτέρως όταν συνδυάζεται με κυάνωση.
  5. Έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, πχ σοβαρού τύπου μυοκαρδιοπάθειες.
  6. Έχουν συγγενή καρδιοπάθεια με συνοδό πνευμονική υπέρταση.

Συστήνεται στους ασθενείς συγγενών καρδιοπαθειών να μην ενημερώνονται ή αναπαραγάγουν μη επιστημονικά αποδεδειγμένες πληροφορίες από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ενέχεται ο κίνδυνος λανθασμένης πληροφόρησης και αδικαιολόγητου πανικού.

Για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους επίσημους φορείς του κράτους και τα τηλέφωνα που έχουν κοινοποιηθεί. Σε περίπτωση που προκύψουν νεότερα δεδομένα για τους ασθενείς μας από την παρούσα νόσο, θα υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση.

Metropolitan - ΤΖΙΦΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

*Άρθρο της Δρ Αφροδίτη Τζίφα MD (Res), MRCP, FRCPCH, Παιδοκαρδιολόγου – Καρδιολόγου Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Διευθύντριας Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Επιστ. Συνεργάτιδας ΥΓΕΙΑ, Επιστ. Συνεργάτιδα ΛΗΤΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΜΗΤΕΡΑ, στις 11 Μαρτίου 2020. Έχει ενημερωθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις ταχέως εξελισσόμενες πληροφορίες σχετικά με το COVID-19.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η Μονή της χώρας, το panic button για εφήβους και τα... “λεφτόδεντρα”Σήμερα 17:27 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ έκανε και έναν απολογισμό της κυβέρνησής του σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ράμα: Η…ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και οι αντιδράσειςΣήμερα 20:20 | Ειδήσεις

Η Κομισιόν και η Αθήνα για την υπόθεση Μπελέρη. Το ψάξιμο Ράμα για προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα και οι «πόρτες» που «έφαγε».

Γάζα: Ομαδικός τάφος βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ- ΣιφάΣήμερα 21:08 | Ειδήσεις

Εκατοντάδες πτώματα έχουν βρεθεί σε επτά ομαδικούς τάφους στη Γάζα.

Φωτιά στο Μάτι: Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης άσκησε η ΕισαγγελίαΣήμερα 12:43 | Ειδήσεις

Ποιος από τους κατηγηρούμενους στην πρώτη δίκη είναι ο μόνος που εξαιρέθηκε από την έφεση και γιατί 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euroleague: Η Φενερμπαχτσέ αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Final 423:05Βουλή: Φωταγωγήθηκε στα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού (εικόνες)22:52Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κάνει πρεμιέρα στις λαϊκές αγορές22:38Τροχαία – Μήνυμα ασφάλειας: Ωραίο το makeup, πιο ωραίο το κεφάλι σου. Φόρα κράνος!22:25Τσίπρας: Σημείο καμπής οι ευρωεκλογές22:11Βέλγιο: 14χρονη βιάστηκε ομαδικά σε δάσος21:58Μητσοτάκης: Το βίντεο στο TikTok για το “Ζάρι” της Σάττι και τον Πίνατ21:44Πέθανε η Ιφιγένεια Αστεριάδη21:31Γάζα: Ομαδικός τάφος βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ- Σιφά21:17Επιστολική ψήφος: Ξεκινά η αποστολή φακέλων στους εκλογείς21:04Καιρός: Βροχές, σκόνη και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη20:50Ράμα: Η…ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και οι αντιδράσεις20:36Δούκας – Ιμάμογλου: Αθήνα και Πόλη θα συνεργαστούν κόντρα στη μισαλλοδοξία (εικόνες)20:23Σητεία: Συνελήφθη ανήλικος και η μητέρα του για απειλή κατά νεαρού20:09Εύβοια: Έδειρε τον πατέρα του, συνελήφθη και την άλλη μέρα “τα ίδια”19:56ΣΥΡΙΖΑ για Ράμα: Προκλητική η επίσκεψη, εθνικά επικίνδυνος ο Μητσοτάκης19:42Astra Zeneca – Μαγιορκίνης στον ΑΝΤ1: Όσοι δεν είχαν επιπλοκές τις 30 πρώτες μέρες, είναι ασφαλείς (βίντεο)19:28“Ρουκ Ζουκ”: Πρώτο σε τηλεθεάσεις και τον Απρίλιο19:14Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο της Πάτρας: Αυτοί είναι οι προφυλακισθέντες19:00Θεσσαλονίκη: 14χρονοι κρατούσαν βίντεο με “προσωπικές” στιγμές συμμαθήτριάς τους18:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο