LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Απριλίου 2020 23:12

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Σχέδιο Μάρσαλ”, ο επταετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός

“Θα αξιοποιήσουμε την ισχύ ολόκληρου του προϋπολογισμού”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Έκκληση σε δραματικούς τόνους να μείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη και «με αλληλεγγύη και θάρρος» να αντιμετωπίσει το μέλλον που θα είναι «πολύ διαφορετικό» μετά την κρίση του κορονοϊού, η οποία θα τραβήξει «εις μάκρος», έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία που εκφώνησε στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Έφτασε η στιγμή που πρέπει να μάθουμε πώς να απορρίψουμε τα παλαιά βάρη, πώς θα είμαστε έτοιμοι για τον νέο κόσμο που έρχεται και ο οποίος θα είναι πολύ πιο διαφορετικός από αυτόν που φανταζόμαστε», είπε επικαλούμενη απόσπασμα από το μανιφέστο που συνέταξαν δύο από τους μεγαλύτερους οραματιστές της Ιταλίας και της Ευρώπης: ο Ερνέστο Ρόσι και ο Αλτιέρο Σπινέλι. 

Αναφερόμενη στην κρίση και τις επιπτώσεις του κορονοϊού είπε ότι είναι άνευ προηγουμένου για την οποία δεν έφταιξε κανείς, έπληξε υγιείς επιχειρήσεις, γιατί έπαυσε η δημόσια ζωή και τώρα όλοι έχουν ανάγκη. Ανευ προηγουμένου ήταν και η αντίδραση της ΕΕ η οποία αν και καθυστέρησε να δώσει βοήθεια στην Ιταλία, «έκανε μέσα σε τέσσερις εβδομάδες όσα δεν είχε κάνει σε τέσσερα χρόνια», με παρεμβάσεις που συνολικά ανέρχονται στα τρία τρισ. ευρώ. Παρόλα αυτά «θα χρειαστούν πολύ περισσότερα» για να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «θα χρειαστούν μαζικές επενδύσεις για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας». 

Χρειαζόμαστε, είπε, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών το οποίο πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή και «το μόνο μέσον που διαθέτουμε είναι ο επταετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός», ο οποίος πρέπει να γίνει «η ναυαρχίδα της ανάκαμψης». «Θα αξιοποιήσουμε την ισχύ ολόκληρου του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη μόχλευση του τεράστιου όγκου επενδύσεων που χρειαζόμαστε για την ανοικοδόμηση της κοινής αγοράς μετά από την πανδημία». Μίλησε δε ιδιαιτέρως για την ανάγκη να τροφοδοτήσει τις επενδύσεις «τα κρίσιμα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης». «Χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις και μεγαλύτερο περιθώριο στο ΠΔΕ ώστε να μπορέσει να απελευθερώσει τεράστιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις». 

 Δίνοντας το στίγμα της μελλοντικής Ευρώπης μίλησε για «μια πιο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη». Αυτό αφ’ ενός «θα σημαίνει επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες, στις υποδομές και στην καινοτομία, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο ανεξάρτητοι και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες». Οσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη είπε ότι «η επένδυση σε μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθαρές μεταφορές, βιώσιμα τρόφιμα και αποκατάσταση της φύσης θα είναι ακόμη πιο σημαντική από ό,τι στο παρελθόν».  

Έθιξε επίσης το θέμα της συνοχής λέγοντας ότι «η κρίση είναι συμμετρική, αλλά η ανάκαμψη δεν θα είναι», γιατί άλλες περιφέρειες θα αναπτυχθούν περισσότερο από άλλες. Γι' αυτό και «η συνοχή και η σύγκλιση είναι σημαντικότερες από ποτέ». Δίνοντας την έκταση των επικείμενων αλλαγών πέραν της οικονομικής πτυχής σημείωσε ότι «η κρίση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα μας οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής μας, της γεωπολιτικής μας και ενδεχομένως, της ίδιας της παγκοσμιοποίησης» και σ' αυτόν τον νέο κόσμο, «η Ευρώπη θα χρειαστεί να μείνει ενωμένη στα εύκολα και στα δύσκολα». «Ξέρω ότι μπορούμε και θα το πράξουμε», είπε κλείνοντας, επικαλούμενη την ανθρωπιά και την ευρηματικότητα που έδειξε και δείχνει η Ευρώπη στη διάρκεια της κρίσης.  
 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: Παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες11:22Αχαρνές: Της άρπαξαν την τσάντα και την πέταξαν στο δρόμο - Συνελήφθησαν τρεις 15χρονοι11:08Ο πρόεδρος Τραμπ θα λάβει βραβείο ειρήνης από το Ισραήλ10:54Χωρίς αποκλεισμούς παραμένουν τα μπλόκα σε Μπράλο, Αταλάντη, Κάστρο και Θήβα10:40Ντόναλντ Τραμπ: Υπό εξέταση η πώληση F-35 στην Τουρκία10:26Παράσυρση πεζού στα Άνω Λιόσια: Η ανακοίνωση της Hellenic Train10:12"Πάγωσε" η Κεντρική Μακεδονία: -8,6 βαθμοί στο Νευροκόπι 09:58Θεσσαλονίκη: Στα χέρια των Αρχών σπείρα που ρήμαζε σπίτια και μαγαζιά09:44Σε τροχαίο ενεπλάκη ο Άντονι Τζόσουα - Νεκροί ο προπονητής και ο γυμναστής του πυγμάχου (Βίντεο)09:30Ζευγάρι αντιδρά σε έλεγχο για αλκοτέστ: Εσείς δεν έχετε πιε ποτέ; (βίντεο)09:16Ελ Κααμπί - Κόπα Άφρικα: Ασταμάτητος ο "γκολτζής" του Ολυμπιακού09:02Άνω Λιόσια: Στο νοσοκομείο άνδρας, μετά από παράσυρση από συρμό του Προαστιακού08:48Ηράκλειο: Πυρκαγιά σε αποθήκη στην περιοχή του Σκαλανίου08:34Globiled: Ολοκληρωμένη λύση φωτισμού με "Pay As You Save"08:20Τραμπ: Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν "προκυμαία" στη Βενεζουέλα, που συνδεόταν με τη διακίνηση ναρκωτικών08:06Λαβρόφ: Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι η Ρωσία έχει τη στρατηγική πρωτοβουλία στην Ουκρανία07:52Πέθανε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές07:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Δεκεμβρίου07:24Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη07:10Μπολσονάρου: Νέα επέμβαση για την αντιμετώπιση επίμονου λόξυγγα23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο