LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 02 Απριλίου 2020 07:55

Λαπαροσκόπηση: Μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Γράφει ο Χρήστος Φερέτης, Χειρουργός Ενδοσκόπος, Διευθυντής Α΄ Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Κλινικής Μetropolitan General.

καρκίνος - παχύ έντερο - κολονοσκόπηση - Έλληνες

Κάθε χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός χειρουργικών προσεγγίσεων πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σκοπό την αντιμετώπιση παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθού. Μια ποικιλία νοσημάτων που περιλαμβάνει τους πολύποδες, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (Crohn και ελκώδη κολίτιδα), την εκκολπωματίτιδα και βέβαια τον καρκίνο του παχέος εντέρου, θεραπεύεται με την απομάκρυνση του συνόλου ή μέρους του πάσχοντος εντέρου.

Παραδοσιακά, οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις, γνωστές με τον ευρύτερο όρο κολεκτομή, απαιτούσαν μια ενιαία μεγάλη κοιλιακή τομή. Είχαν μέση παραμονή στην κλινική τουλάχιστον μια εβδομάδα και επάνοδο στην καθημερινότητα μετά τις 6 εβδομάδες. Η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας μετεγχειρητικής ανάρρωσης στον ασθενή σε συνδυασμό με τη γεωμετρική άνοδο των τεχνολογικών δυνατοτήτων οδήγησαν σε λιγότερο επεμβατικές επιλογές οι οποίες είναι διαθέσιμες εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Η πιο διαδεδομένη από αυτές είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική, στην οποία χρησιμοποιούνται μικρές τομές.

Η ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου επιτρέπει στους χειρουργούς να εκτελούν πολλούς κοινούς χειρισμούς του παχέος εντέρου διαμέσω 4-5 μικρών οπών (μεγέθους περίπου 1-2cm). Ανάλογα με το είδος της διαδικασίας, ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο μέσα σε λίγες ημέρες και επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες πιο γρήγορα από ό,τι οι ασθενείς που αναρρώνουν από εγχείρηση ανοικτής κολεκτομής.

Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων αυτών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της διαδικασίας και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.

Όλοι όμως συμφωνούν ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου:

  • Μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο
  • Ελαττώνει την παραμονή στην κλινική
  • Οδηγεί πιο γρήγορα στην κανονική λειτουργία του εντέρου άρα και στην επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Έχει καλύτερα κοσμητικά αποτελέσματα

Ένας σεβαστός αριθμός μελών της επιστημονικής κοινότητας αντιμετώπιζε στο πρόσφατο παρελθόν με σκεπτικισμό αυτές τις χειρουργικές προσεγγίσεις. Ιδιαίτερα αυτό αφορούσε τον καρκίνο του παχέος εντέρου και κατά πόσο η απομάκρυνση της νόσου είναι επαρκής και ασφαλής με τη λαπαροσκόπηση. Μεγαλές σειρές μελετών ανέτρεψαν πολύ γρήγορα αυτόν τον προβληματισμό και έτσι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.

Παρά το γεγονός ότι η λαπαροσκοπική εκτομή του παχέος εντέρου έχει πολλά οφέλη, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για ορισμένους ασθενείς. Μια ενδελεχής αξιολόγηση από έναν έμπειρο χειρουργό στις λαπαροσκοπικές τεχνικές είναι σημαντική για να μάθετε αν η τεχνική είναι κατάλληλη για την κατάστασή σας.

*Άρθρο του Χρήστου Φερέτη, Χειρουργού Ενδοσκόπου, Διευθυντή Α΄ Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Κλινικής Μetropolitan General.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Restart Evros: Η ΔΕΗ στηρίζει την αναγέννηση της φύσης στον Έβρο με 660.000 μέλισσες21:43Ανακοίνωσε Ταμπόρδα ο Παναθηναϊκός21:29Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 1.400 νεκροί από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ21:15Φωτιά σε βιοτεχνία με υφάσματα στο Περιστέρι (βίντεο)21:01Καλλιθέα: Μάχη για τη ζωή του δίνει διασώστης του ΕΚΑΒ μετά από τροχαίο20:47Μαφία Κρήτης: Ο Πέτρος Κουσουλός αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1 (βίντεο) 20:33ΔΕΘ: Τα μέτρα στήριξης για τις πολύτεκνες οικογένειες20:19Μαφία Κρήτης: Οι διάλογοι που "έκαψαν" τα μέλη του κυκλώματος20:05Ο μικρότερος γιος του Αλέν Ντελόν ζητά να ακυρωθεί η διαθήκη του πατέρα του19:51Λαμία: Ληστεία και αρπαγή τύπου “Tiger” - Τον απειλούσαν με όπλο για έξι ώρες19:34Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Λ. Κηφισίας (εικόνες)19:17Θεσσαλονίκη: Εξαγοράσιμη ποινή στον 35χρονο που γρονθοκόπησε συνεπιβάτη του προκαλώντας αναγκαστική προσγείωση 19:00Γαλλία: Άνδρας μαχαίρωσε τέσσερις ανθρώπους - Ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικούς18:43Παύλος Μαρινάκης: Τα χρήματα θα επιστρέψουν στους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους18:27Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για οπαδικό επεισόδιο18:12Ρέθυμνο: Με αιμορραγία στα πνευμόνια 19χρονος από ατύχημα με jet ski17:55Βουλγαρία: Δεν θα διενεργηθεί έρευνα για παρεμβολές στο GPS του αεροσκάφους που μετέφερε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν17:39Eurobasket 2025: Η Βοσνία χάρισε την πρώτη... ήττα στην Εθνική με 80-7717:22Τροχαίο Θεσσαλονίκη: Βγήκε από την εντατική η 26χρονη - Η ανάρτηση της μητέρας της17:06Άγιοι Ανάργυροι: Συνελήφθη 29χρονος τη στιγμή που αφαιρούσε καλώδια τηλεδιοίκησης από τον Προαστιακό16:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο