LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 02 Απριλίου 2020 07:55

Λαπαροσκόπηση: Μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Γράφει ο Χρήστος Φερέτης, Χειρουργός Ενδοσκόπος, Διευθυντής Α΄ Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Κλινικής Μetropolitan General.

καρκίνος - παχύ έντερο - κολονοσκόπηση - Έλληνες

Κάθε χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός χειρουργικών προσεγγίσεων πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σκοπό την αντιμετώπιση παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθού. Μια ποικιλία νοσημάτων που περιλαμβάνει τους πολύποδες, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (Crohn και ελκώδη κολίτιδα), την εκκολπωματίτιδα και βέβαια τον καρκίνο του παχέος εντέρου, θεραπεύεται με την απομάκρυνση του συνόλου ή μέρους του πάσχοντος εντέρου.

Παραδοσιακά, οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις, γνωστές με τον ευρύτερο όρο κολεκτομή, απαιτούσαν μια ενιαία μεγάλη κοιλιακή τομή. Είχαν μέση παραμονή στην κλινική τουλάχιστον μια εβδομάδα και επάνοδο στην καθημερινότητα μετά τις 6 εβδομάδες. Η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας μετεγχειρητικής ανάρρωσης στον ασθενή σε συνδυασμό με τη γεωμετρική άνοδο των τεχνολογικών δυνατοτήτων οδήγησαν σε λιγότερο επεμβατικές επιλογές οι οποίες είναι διαθέσιμες εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Η πιο διαδεδομένη από αυτές είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική, στην οποία χρησιμοποιούνται μικρές τομές.

Η ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου επιτρέπει στους χειρουργούς να εκτελούν πολλούς κοινούς χειρισμούς του παχέος εντέρου διαμέσω 4-5 μικρών οπών (μεγέθους περίπου 1-2cm). Ανάλογα με το είδος της διαδικασίας, ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο μέσα σε λίγες ημέρες και επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες πιο γρήγορα από ό,τι οι ασθενείς που αναρρώνουν από εγχείρηση ανοικτής κολεκτομής.

Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων αυτών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της διαδικασίας και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.

Όλοι όμως συμφωνούν ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου:

  • Μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο
  • Ελαττώνει την παραμονή στην κλινική
  • Οδηγεί πιο γρήγορα στην κανονική λειτουργία του εντέρου άρα και στην επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Έχει καλύτερα κοσμητικά αποτελέσματα

Ένας σεβαστός αριθμός μελών της επιστημονικής κοινότητας αντιμετώπιζε στο πρόσφατο παρελθόν με σκεπτικισμό αυτές τις χειρουργικές προσεγγίσεις. Ιδιαίτερα αυτό αφορούσε τον καρκίνο του παχέος εντέρου και κατά πόσο η απομάκρυνση της νόσου είναι επαρκής και ασφαλής με τη λαπαροσκόπηση. Μεγαλές σειρές μελετών ανέτρεψαν πολύ γρήγορα αυτόν τον προβληματισμό και έτσι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.

Παρά το γεγονός ότι η λαπαροσκοπική εκτομή του παχέος εντέρου έχει πολλά οφέλη, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για ορισμένους ασθενείς. Μια ενδελεχής αξιολόγηση από έναν έμπειρο χειρουργό στις λαπαροσκοπικές τεχνικές είναι σημαντική για να μάθετε αν η τεχνική είναι κατάλληλη για την κατάστασή σας.

*Άρθρο του Χρήστου Φερέτη, Χειρουργού Ενδοσκόπου, Διευθυντή Α΄ Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Κλινικής Μetropolitan General.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο