LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 04 Μαρτίου 2020 11:11

Δήμος Αθηναίων: συνεργασία με το London School of Economics για τον αστικό σχεδιασμό της πόλης

Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν ο Κώστας Μπακογιάννης και η Διευθύντρια του LSE.

Δήμος Αθηναίων - LSE - αστικός σχεδιασμός

Η αναζήτηση σύγχρονων λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος στον σχεδιασμό και στην υλοποίησή του φιλόδοξου τεχνικού προγράμματος αστικής ανάπλασης και κτιριακών αναβαθμίσεων, ύψους 264 εκατομμυρίων ευρώ, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και της Διευθύντριας του LSE Dame Minouche Shafik. Η επίσκεψη της διευθύντριας του LSE στην Αθήνα επισφραγίστηκε με την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του κορυφαίου βρετανικού Πανεπιστημίου.

Η συνεργασία θα διαρκέσει 18 μήνες και την τεχνική διεύθυνση της σύμπραξης θα έχει ο καθηγητής Αστικού Σχεδιασμού του LSE και Διευθυντής του Προγράμματος LSE Cities Ricky Burdett. H προγραμματική συμφωνία του Δήμου Αθηναίων με το LSE περιλαμβάνει δύο σκέλη συνεργασίας:

Το πρώτο, αφορά την συγκέντρωση και την αξιοποίηση των δεδομένων που διαθέτει η πόλη καθώς και την χαρτογράφηση των κοινωνικοοικονομικών και χωρικών πληροφοριών της Αθήνας. Το δεύτερο, την παροχή τεχνογνωσίας και την συνεργασία σε επιλεγμένα πεδία προτεραιότητας που περιλαμβάνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δημάρχου Αθηναίων.

Για την υλοποίηση αυτής της πρωτοποριακής συνεργασίας συγκροτούνται μεικτές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από τους ανθρώπους των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και εξειδικευμένους πανεπιστημιακούς τεχνικούς συμβούλους του LSE και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σκοπός των τεχνικών ομάδων εργασίας είναι η πρακτική συνδρομή στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, που θα βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αποτελεσματικές αλλαγές στο αστικό τοπίο μέσα σε ρεαλιστικούς χρόνους, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εθνικό και κοινοτικό πόρο.

Τα πεδία αστικής παρέμβασης που θα μελετήσουν οι μεικτές ομάδες εργασίας προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις είναι: ο αστικός σχεδιασμός στον δημόσιο χώρο, η προσβασιμότητα και η βαδισιμότητα της πόλης, η αύξηση του πρασίνου στον αστικό ιστό, η αποτελεσματικότερη διαχείριση της αστεγίας και η φροντίδα των εξαρτημένων ατόμων.

Δήμος Αθηναίων - LSE - αστικός σχεδιασμός

Στο πλαίσιο της 18μήνης συνεργασίας θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί επιχειρησιακό πρόγραμμα, επιμέρους συναντήσεις και επισκέψεις πεδίου. Η πρόοδος των εργασιών και τα αποτελέσματα αυτής της πρωτότυπης συνεργασίας θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις που θα συνδιοργανώσει ο Δήμος της Αθήνας και το τμήμα ελληνικών σπουδών του LSE. Μεταξύ των ειδικών που θα συνδράμουν στον αστικό σχεδιασμό της Αθήνας θα είναι κορυφαίες προσωπικότητες παγκοσμίως σε θέματα αστικού σχεδιασμού και τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Αθήνα, δεν είναι μία διαχείριση της κατάστασής της. Είναι καινοτόμες και πρωτοποριακές παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τον δημόσιο χώρο και θα αναδείξουν τις διαδρομές και τον κτιριακό πλούτο της προκειμένου να μεταμορφωθεί σε μία πρωτεύουσα σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Αυτή είναι ακόμη μία συνεργασία που αρχίζουμε, με έναν κορυφαίο επιστημονικό φορέα, για να κάνουμε πραγματικότητα ένα σχέδιο που σέβεται την πόλη του χθες και την προετοιμάζει για το αύριο. Θέλει, επιμονή, φαντασία αλλά και γνώση για να αλλάξει η Αθήνα. Και αλλάζει» τόνισε μετά την υπογραφή του Μνημονίου ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του LSE Dame Minouche Shafik δήλωσε ότι «Οι πόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η μεικτή ομάδα αστικού σχεδιασμού της Αθήνας και του LSE είναι μια σημαντική συνεργασία που ενισχύει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ του Πανεπιστημίου μας και των  πολυάριθμων αποφοίτων μας στην Ελλάδα εστιάζοντας πλέον και στο μέλλον της πόλης των Αθηνών».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Αύριο καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους η πρόσθετη ενίσχυση των 250 ευρώΣήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση του.

Τζουμέρκα: Άνδρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τρόφιμα με διασωστική λέμβο σε αποκλεισμένο χωριό (βίντεο)Σήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Η επιχείρηση έγινε μέσω του ποταμού Αράχθου, καθώς το χωριό είναι αποκλεισμένο οδικώς, λόγω πτώσης βράχων.

Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν για μπλόκα σε Πανελλαδική ΣύσκεψηΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου Θεσσαλικού μπλόκου στην Ε.Ο. στη Λάρισα τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Λωρίδα της Γάζας: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούςΣήμερα 08:34 | Ειδήσεις

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται πως παραβιάζουν την ανακωχή, που τέθηκε σε εφαρμογή τη 10η Οκτωβρίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Δεύτερος θάνατος φέτος εξαιτίας της γρίπης των πτηνών11:10Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν για μπλόκα σε Πανελλαδική Σύσκεψη10:55Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Εκλέγουν σήμερα τον πρόεδρό μετά την αποπομπή του Μίλοραντ Ντόντικ10:42Τζουμέρκα: Άνδρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τρόφιμα με διασωστική λέμβο σε αποκλεισμένο χωριό (βίντεο)10:28Μητσοτάκης: Αύριο καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους η πρόσθετη ενίσχυση των 250 ευρώ10:14F1 – Λας Βέγκας: Θρίαμβος του Φερστάπεν09:56Χανιά: Γερμανός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε09:42Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και το Αιγάλεω09:37Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε μοτοσικλέτα τα ξημερώματα σε είσοδο πολυκατοικίας09:24Νέα Δημοκρατία: Εσωκομματικές εκλογές για 122.546 μέλη09:10Αττική: Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5.000 αλκοτέστ σε 24 ώρες08:56Λωρίδα της Γάζας: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς08:41Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Νοεμβρίου08:28Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:14Στην Γενεύη ο Υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο για ειρήνη στην Ουκρανία23:59Βραζιλία: Ο Ζαίρ Μπολσονάρο προσπάθησε να ανοίξει το ηλεκτρονικό του βραχιολάκι από "περιέργεια"23:45Νίκη Κεραμέως: Μειώθηκαν κατά 76% τα εκκρεμή ραντεβού των ΚΕΠΑ μέσα σε έναν χρόνο23:28Ολλανδία: Διακοπή κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Αϊντχόφεν λόγω εμφάνισης πλήθους drones23:14Σικάγο: Ένας νεκρός και οκτώ έφηβοι τραυματίες από πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης23:00Καναδάς: Αρκούδα επιτέθηκε σε ομάδα μαθητών στα δυτικά της χώρας - Δύο άτομα σε κρίσιμη κατάσταση 22:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο