LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2020 08:32

Στον Οφιούχο έγινε η ισχυρότερη έκρηξη στο σύμπαν (εικόνες)

Η ανακάλυψη των αστρονόμων, η σχέση μιας μαύρης τρύπας και η τεράστια κοιλότητα που άφησε πίσω της.

έκρηξη - γαλαξιακό σμήνος - Οφιούχος

 Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια έκρηξη που έγινε στο σύμπαν και είναι πολύ ισχυρότερη από κάθε άλλη που έχει ποτέ παρατηρηθεί. Η έκρηξη στην «καρδιά» ενός μακρινού σμήνους γαλαξιών, η οποία προερχόταν πιθανότατα από μια τεράστια μαύρη τρύπα, απελευθέρωσε πενταπλάσια ενέργεια από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ και άφησε πίσω της μια τεράστια κοιλότητα - 15 φορές μεγαλύτερη από το γαλαξία μας - στα καυτά αέρια γύρω από τη μαύρη τρύπα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Σιμόνα Τζιακιντούτσι του Ερευνητικού Εργαστηρίου του Ναυτικού των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal", συνδύασαν παρατηρήσεις από τα διαστημικά τηλεσκόπια Chandra και ΧΜΜ-Newton, καθώς και δύο άλλα επίγεια παρατηρητήρια στην Αυστραλία και στην Ινδία.

Η έκρηξη στο γαλαξιακό σμήνος του Οφιούχου σε απόσταση περίπου 390 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη προερχόταν πιθανότατα από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα σε έναν από τους κεντρικούς γαλαξίες του σμήνους. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από την έκρηξη, είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τις τυπικές εκρήξεις που παρατηρούνται στους γαλαξίες.

έκρηξη - γαλαξιακό σμήνος - Οφιούχος

Τα σμήνη γαλαξιών είναι οι μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν που συγκρατούνται από τη βαρύτητα, αποτελούμενα από χιλιάδες γαλαξίες, σκοτεινή ύλη και καυτά νέφη αερίων. Από την άλλη, οι μαύρες τρύπες που συνεχώς έλκουν ύλη προς αυτές, συχνά «εξακοντίζουν» τεράστιες ποσότητες υλικών και ενέργειας. Αυτό συμβαίνει όταν η ύλη που «καταβροχθίζεται» από τη μαύρη τρύπα, εκτινάσσεται με εκρηκτικό τρόπο προς τα έξω.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκρηκτική δραστηριότητα της μαύρης τρύπας στον Οφιούχο πρέπει πια να έχει σταματήσει, καθώς οι αστρονόμοι δεν βλέπουν άλλα ίχνη στα ραδιοτηλεσκόπια τους. Όπως είπαν, δεν μπορούν να γνωρίζουν γιατί η συγκεκριμένη έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στη Ραφήνα: Οι φλόγες στα σπίτια, απεγκλωβισμοί και η μάχη με την πύρινη λαίλαπα (εικόνες)Σήμερα 18:08 | Ειδήσεις

Μεγάλη μάχη δίνουν με τις φλόγες οι πυροσβέστες. Απεγκλωβισμοί κατοίκων και εκκενώσεις.

Ντιόγκο Ζότα: Τρομακτικές οι εικόνες με το αυτοκίνητο του στις φλόγες αμέσως μετά το τροχαίο (βίντεο)Σήμερα 16:36 | Ειδήσεις

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από το θανατηφόρο τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στον νεαρό ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ αλλά και στον αδερφό του.

Μητέρα Κ. Γρίβα: Ξέσπασε κατά του δολοφόνου - Είναι η φωτογραφία με το μνήμα της, κράτησε τηνΣήμερα 16:41 | Ειδήσεις

Η δίκη για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα συνεχίστηκε σε έντονα φορτισμένο κλίμα με την κατάθεση της μητέρας της.

Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)Σήμερα 17:13 | Ειδήσεις

Μείνετε ενημερωμένοι για τις ειδήσεις που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον χρηστών των social media σήμερα, Πέμπτη 3 Ιουλίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός - Γκέιμπριελ: Θα κρατήσω αυτές τις αναμνήσεις μέσα μου για πάντα19:40Λαμία: Παρέσυρε δικυκλιστή και τον εγκατέλειψε - "Μη με μπλέξεις" φώναζε19:26Από το λιμάνι του Λαυρίου τα πλοία με προορισμό τη Ραφήνα λόγω φωτιάς19:12Χρυσή Αυγή: Εκτός φυλακής Παναγιώταρος και Παππάς18:58Φινλανδία: Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Τάμπερε18:44Φωτιά στη Ραφήνα: Οι φλόγες στα σπίτια, απεγκλωβισμοί και η μάχη με την πύρινη λαίλαπα (εικόνες)18:30Φωτιά στην Ιεράπετρα: Αναζωπύρωση σε Φέρμα και Αχλιά -Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή (εικόνες)18:14Αμαλιάδα: Άγρια συμπλοκή μεταξύ γυναικών - Την κυνηγούσε με ψαλίδι18:00Κερατσίνι: Τέσσερις νεαροί βίασαν ομαδικά 14χρονη17:46Μητέρα Κ. Γρίβα: Ξέσπασε κατά του δολοφόνου - Είναι η φωτογραφία με το μνήμα της, κράτησε την17:31Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:17Ντιόγκο Ζότα: Τρομακτικές οι εικόνες με το αυτοκίνητο του στις φλόγες αμέσως μετά το τροχαίο (βίντεο)17:01Σικάγο: Νεκροί από πυροβολισμούς σε κλαμπ 16:47Μουρτζούκου: Είμαι αθώα, δεν έχω πειράξει κανένα από τα παιδιά16:32Φωτιά στη Ραφήνα: Ανεξέλεκτες οι φλόγες, μηνύματα 112 και εκκενώσεις16:18Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις12:35ΗΠΑ: Κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε…ένα γουρούνι 12:22Θεσσαλονίκη: Αμάξια λαμπάδιασαν …μέσα σε πιλοτή12:07Σοκ στη Λίβερπουλ: Σκοτώθηκε ο Ντιόγκο Ζότα11:52Αττική: Διέλευση μαχητικών αεροσκαφών11:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο