LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 24 Φεβρουαρίου 2020 10:39

Τα βήματα για δήλωση τετραγωνικών και διαγραφή χρεώσεων

Σε λειτουργία τίθεται η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε χρεώσεις και ποινές.

Taxis - Taxisnet - Εφορία

Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ώστε όσοι πολίτες δεν είχαν δηλώσει επιπλέον τετραγωνικά στους Δήμους, από νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων ή ημιυπαίθριων χώρων, να το κάνουν χωρίς πρόστιμο. 

Αφορά δηλαδή τις περιπτώσεις υπόχρεων που έχουν αναντιστοιχία τετραγωνικών που είναι δηλωμένα στο Ε9 με αυτά που έχουν στα αρχείο τους οι Δημοτικές αρχές και η ΔΕΗΌσοι δηλαδή τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετα κτίσματα και δεν μετέβησαν στους ΟΤΑ για να δηλώσουν τα σωστά μεγέθη των ακινήτων τους. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται κανένα δικαιολογητικό να διορθώσουν το εμβαδόν  των ακινήτων τους έως τις 31 Μαρτίου 2020. Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και για όσους θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου, η προθεσμία για τη δήλωσή τους στους Δήμους παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή προβλέπεται η διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από διαφορές εμβαδών όχι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον Δήμο.

Ωστόσο, η ΠΟΜΙΔΑ, αποκρυπτογραφώντας τη νέα διάταξη σημειώνει ότι εξαιρούνται από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις συγκεκριμένες αιτίες δεν επιστρέφονται. Με την ίδια διάταξη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι την 30 Ιουνίου 2020.

Η ηλεκτρονική διαδικασία για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών θα είναι απλή:

  1. Οι ιδιοκτήτες θα συνδέονται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxinet στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
  2. Μετά την είσοδό τους στην εφαρμογή θα εμφανίζονται: α)  Τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρημένα στο Ε9, β) τα στοιχεία (τετραγωνικά μέτρα) κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου με βάση τα οποία υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
  3. Μέσω της εφαρμογής οι ιδιοκτήτες θα δηλώνουν στον Δήμο, το πραγματικό σημερινό  εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας τους που ηλεκτροδοτείται ή  δεν ηλεκτροδοτείται, ή δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη.
  4. Το εμβαδόν για κάθε ακίνητο που θα δηλωθεί θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.
  5. Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του ακινήτου που έχει δηλωθεί στο Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet.  Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει πρώτα η διόρθωση στο Ε9 και μετά η διόρθωση στο Δήμο. 

Οι Δήμοι θα επεξεργάζονται τις ηλεκτρονικές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε θα ενσωματωθούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για εμπρηστές: Η ατιμωρησία τελειώνει εδώ (βίντεο)Σήμερα 18:19 | Ειδήσεις

Σε ανάρτηση του, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι, «Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας».

Toυρκικά ΜΜΕ: Η Αγκυρα διπλασιάζει τα στρατεύματα στα ΚατεχόμεναΣήμερα 21:49 | Ειδήσεις

Το πλήθος των δυνάμεων θα μπορούσε να ξεπεράσει και τις 100.000, σύμφωνα με ρεπορτάζ

Λαγουβάρδος στον ΑΝΤ1: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιώνΣήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι και ο Σεπτέμβριος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τις φωτιές, καθώς η αντιπυρική περίοδος έχει μεγαλώσει.

“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Σύλληψη Τούρκου καταζητούμενου για συνεργεία σε ανθρωποκτονίαΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Σε βάρος του 25χρονου, είχε εκδοθεί ερυθρά αγγελία των Αρχών της Τουρκίας, για τη συμμετοχή του σε ανθρωποκτονία στην Κωνσταντινούπολη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Όζι Όσμπορν – BBC: Αναβλήθηκε η προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του23:59Καλαμάρι εκδικείται ψαρά που το... αιχμαλώτισε!23:43Φυλακές Ναυπλίου: Δεκάδες κρατούμενοι με τροφική δηλητηρίαση23:28Ιταλία: Λιώνει ραγδαία ο παγετώνας - Αλλάζει μετά από 130 χρόνια ο τρόπος μέτρησης23:12Ελλάδα – Λετονία: Εμφατική νίκη στην επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο22:57ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου22:41Χαλκιδική: Αγνοούνται 20χρονος και 12χρονος που είχαν πάει για ψαροντούφεκο22:24Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα 350.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων22:10Toυρκικά ΜΜΕ: Η Αγκυρα διπλασιάζει τα στρατεύματα στα Κατεχόμενα21:57Καβάλα: Σύλληψη χειριστή jet ski για τον τραυματισμό 11χρονου21:43Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονης21:30Νάξος: Παραμένει η περίφραξη στην Πορτάρα21:16Σουηδία: Η ιστορική εκκλησία της Κιρούνα μεταφέρθηκε οδικώς για 5 χιλιόμετρα! (εικόνες)21:01Επίθεση με χλωρίνη: Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 46χρονη 20:47Κύπελλο Ελλάδας: Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη League Phase20:32Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Σίσι20:18Λαγουβάρδος στον ΑΝΤ1: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών20:03Παλαιστινιακή Αρχή: Το νέο εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ μετατρέπει τη Δυτική Όχθη σε φυλακή19:46Κρήτη: Σεισμός στα Χανιά19:30Φωτιά στη Μεσσηνία19:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο