LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 13 Φεβρουαρίου 2020 10:19

Μενέντεζ: οι ΗΠΑ “επέτρεψαν” στην Τουρκία να “πατήσει” στην ανατολική Μεσόγειο

Επίθεση στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο γερουσιαστής, αποδίδοντάς του αμφισημίες και παλινωδίες.

Μενέντεζ - γερουσιαστής ΗΠΑ

Σκληρή κριτική στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για έλλειψη πολιτικής στην κρίση που μαστίζει τη Λιβύη, άσκησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Οι τοποθετήσει έγιναν στη διάρκεια κατάθεσης στην επιτροπή για τις εξελίξεις στη Λιβύη, του Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής, David Schenke και του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωασιατικές υποθέσεις, Christopher Robinson.

«Η προσέγγιση της κυβέρνησης στη Λιβύη είναι χαρακτηριστική της συνολικής προσέγγισής της στην εξωτερική πολιτική: Η απουσία ηγεσίας των ΗΠΑ, οι ασυνεπείς δημόσιες δηλώσεις και μία εμφανής εσωτερική έλλειψη σαφήνειας, που έχουν αφήσει τους εταίρους και τους συμμάχους μας συγκεχυμένους με τις δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, άνοιξαν τον δρόμο για τους αντιπάλους μας να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα», είπε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Γερουσιαστής Μενέντεζ.

Εξ αιτίας της διφορούμενης στάσης των ΗΠΑ και της διχογνωμίας στην Ε.Ε., συνέχισε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, η Τουρκία έχει βρει ένα βαθύ πάτημα για τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες της στη Μεσόγειο.

«Τον Νοέμβριο, η Τουρκία και η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης (GNA) ανακοίνωσαν μια διευρυμένη ναυτιλιακή συμφωνία, την οποία την οποία κρίσιμοι εταίροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συμμάχου Ελλάδας και της Κύπρου, αποκάλεσα «παράνομη» και «παράλογη». Οι παράμετροι αυτής της συμφωνίας υπονομεύουν τις πολιτικές των ΗΠΑ, τις εταιρικές σχέσεις και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και από τη Συρία, προσθέτει στον κατάλογο των παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή, προσθέτοντας ότι «η απουσία των ΗΠΑ αποτελεί από μόνη της πολιτική διακήρυξη»..

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε εκτενώς στις παλινδρομήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και του Λευκού Οίκου και στα ανάμικτα μηνύματα για την στάση των ΗΠΑ έναντι του Χαφτάρ. Παράλληλα επέκρινε το γεγονός ότι από κοινού ΗΠΑ και Ρωσία άσκησαν σε βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος στο Σ.Α. του ΟΗΕ. «Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε στους συμμάχους μας», αναρωτήθηκε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ. Υπογράμμισε ότι όπως συνέβη και στη Συρία, η Ρωσία και η Τουρκία προχωρούν και καλύπτουν στο κενό που δημιουργεί η παλινδρόμηση και η διπλωματική υποχώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης. «Δημιουργούν στη Λιβύη έναν κόσμο που ευνοεί τα δικά τους συμφέροντα και αξίες κι όχι τα δικά μας. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό, τι από μόνη της η Λιβύη».

Επανερχόμενος στο θέμα του Μνημονίου Τουρκίας – GNA για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ ρώτησε αν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στο να απορριφθεί από οποιαδήποτε μια μελλοντική κυβέρνηση της Λιβύης, ως παράνομο και παράλογο κι αν θα εργαστούν με άλλες χώρες της Μεσογείου για ειρηνική εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Ρόμπινσον, επαναλαμβάνοντας την πάγια αμερικανική θέση, είπε ότι το μνημόνιο αύξησε τις εντάσεις και κάλεσε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη περιοχή, σ’ αυτή την ευαίσθητη χρονική συγκυρία κι ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται μ’ όλους τους ενδιαφερόμενους για αποκλιμάκωση.

Ο κ. Μενέντεζ επέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γιατί μιλά για όλα τα μέρη, τη στιγμή που μόνο η Τουρκία προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες. Όταν στα ερωτήματά του αν η Ελλάδα ή η Κύπρος έχουν προβεί σε προκλητικές ενέργειες, ο κ. Ρόμπινσον απάντησε αρνητικά, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ σχολίασε: «Τουλάχιστον διά της αφαιρετικής μεθόδου βρήκαμε ότι η Τουρκία είναι η μόνο που προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες».

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις συνδύασε την στάση της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Συρία και τη Λιβύη, είπε ότι η Τουρκία είναι μεν επίσημα σύμμαχος, αλλά δεν δρα ως τέτοια, ιδίως στο θέμα των S-400 όπου υπάρχει πρόβλημα. «Ελπίζω να ξυπνήσουν γρήγορα», προειδοποίησε ο Γερουσιαστής Ρις.

Πηγή: greeknewsonline.com

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Αμερικανίδα πρέσβης στο υπουργείο Υγείας για τον Ψηφιακό Βοηθό ΠολίτηΣήμερα 14:41 | Ειδήσεις

Την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υποδέχθηκε στο υπουργείο για τη συνέντευξη Τύπου ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΣήμερα 12:18 | Ειδήσεις

Οι βροχοπτώσεις εκτός της μεγάλης έντασης θα έχουν και μεγάλη διάρκεια.

Μαρινάκης: Περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν την επιστροφή ενός ενοικίουΣήμερα 13:45 | Ειδήσεις

Αναλυτικά τι ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ιθάκη - Αλέξης Τσίπρας για Αχτσιόγλου: Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκεΣήμερα 10:55 | Ειδήσεις

«Μου είπε πως δεν της είχε περάσει από το μυαλό η προοπτική να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ένιωθε ανέτοιμη για ένα τέτοιο βάρος».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αττική: Βεβαιώθηκαν 387 παραβάσεις σε οδηγούς που είχαν καταναλώσει αλκοόλ16:36ΟΑΣΘ για τη φωτιά στο λεωφορείο: Άμεση η αντίδραση του οδηγού - Απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι επιβάτες16:22Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:08Συνεχίζεται η ένταση Μόσχας – Λονδίνου: Ρωσικά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν στην θάλασσα της Μάγχης15:54Κωνσταντοπούλου για "Ιθάκη": Χαίρομαι που ένας προδότης καταγράφει ότι τον δυσκόλεψα στην προδοσία15:40Ο ΑΝΤ1 γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης με ιστορίες, ανθρώπους και στιγμές που μας ενώνουν μπροστά από τη μικρή οθόνη15:26Ο Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για την Ουκρανία 15:12Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Αμερικανίδα πρέσβης στο υπουργείο Υγείας για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη14:58Πολάκης για "Ιθάκη": Εκοιλοπόνιε το βουνό και λέει πολλά ψέματα...14:44Μαρινάκης: Περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν την επιστροφή ενός ενοικίου 14:30Χατζηδάκης: Με χρήση τεχνητής νοημοσύνης η μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο14:16Κρεμλίνο - Πεσκόφ: Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές από τη Γενεύη - Δεν έχουμε λάβει τίποτε επισήμως14:02Τραμπ για σύγκλιση στο Ουκρανικό: Μην το πιστεύετε μέχρι να το δείτε, αλλά κάτι καλό μπορεί να συμβαίνει13:48Χαλκίδα: Μητέρα παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ πήγαινε τον 10χρονο γιο της στο σχολείο13:34Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες ανεβάζουν το κόστος - Καταναλωτές επιλέγουν να τα φτιάξουν μόνοι τους13:20Ιθάκη - Αλέξης Τσίπρας για Αχτσιόγλου: Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε13:06Ζελένσκι για συνομιλίες Γενεύης: Έχει σημειωθεί πρόοδος - Τώρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή 12:52Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν12:38Ομπράντοβιτς: Ο Παναθηναϊκός έχει το καλύτερο ρόστερ στην Euroleague12:24Συνάντηση Μητσοτάκη-Τασούλα: Τι είπαν για ακρίβεια, ενεργειακά και κακοκαιρία στην Ήπειρο12:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο