Κοροναϊός: τέλος τα ζεστά γεύματα, οι κουβέρτες και οι εφημερίδες στο αεροπλάνο
Οι επιβάτες σε κάποιες πτήσεις προς την Κίνα θα πρέπει να αρκεστούν σε αεροπορικά ταξίδια όπου δεν θα προσφέρονται ζεστά γεύματα, κουβέρτες και εφημερίδες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ενισχύουν τα μέτρα προστασίας του πληρώματος και των επιβατών από τον κοροναϊό, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους στη χώρα.
Σε μια προσπάθειά της να περιορίσει την εξάπλωση του νέου ιού μειώνοντας την επαφή μεταξύ ανθρώπων η αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν China Airlines ανέφερε ότι ενθαρρύνει τους επιβάτες να παίρνουν στις πτήσεις τα δικά τους μπουκάλια με ροφήματα και ότι θα περιορίσει τα επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα αντικαθιστώντας τα με μιας χρήσης.
Η China Airlines και η τοπική θυγατρική της, η Mandarin Airlines, σταμάτησαν από την Δευτέρα να προσφέρουν στις πτήσεις τους ζεστά γεύματα και αντικατέστησαν τα τραπεζομάντηλα και τις υφασμάτινες πετσέτες με χαρτοπετσέτες στις πτήσεις τους στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης σταμάτησαν να παρέχουν στους επιβάτες κουβέρτες, μαξιλάρια, πετσέτες, περιοδικά και εφημερίδες, ενώ τα αναψυκτικά και τα ακουστικά μιας χρήσης παρέχονται μόνο εάν ζητηθούν.
"Η θήκη στην πλάτη του καθίσματος θα περιέχει μόνο την χαρτοσακούλα και το εγχειρίδιο ασφαλείας του αεροσκάφους", ανακοίνωσε η Tigerair Taiwan, μια αεροπορική εταιρεία που επίσης ανήκει στον όμιλο της China Airlines προσθέτοντας ότι δεν θα διατίθενται επίσης προϊόντα duty-free.
Η Thai Airways απολυμαίνει ψεκάζοντας την καμπίνα των επιβατών και το πιλοτήριο σε όλες τις πτήσεις που επιστρέφουν από την Κίνα και από προορισμούς υψηλού κινδύνου.
"Επειδή προβάλλουμε ταινίες στις πτήσεις μας, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες και το πλήρωμα αγγίζουν όλη την ώρα τις οθόνες LCD, απολυμαίνουμε εις βάθος όλα τα αεροσκάφη πριν από κάθε αναχώρηση", δήλωσε ένα στέλεχος της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.
Το βίντεο που κυκλοφόρησε η εταιρεία και δείχνει το προσωπικό της με ειδικές στολές διαχείρισης επικίνδυνου υλικού να ψεκάζει την καμπίνα αεροσκάφους συγκέντρωσε επαίνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προσπάθεια που καταβάλλεται παρότι κάποιοι πανικοβλήθηκαν βλέποντάς το.
"Προτείνω να σταματήσουν όλες οι πτήσεις από την Κίνα για τουλάχιστον 30 με 60 ημέρες. Αυτό δεν θα καταστρέψει την οικονομία. Η ζωή των πολιτών είναι πιο σημαντική τώρα σε σχέση με την αποκαλούμενη οικονομία", σχολίασε ο Τζον Όνεστι, ένας χρήστης του Facebook.
Η Ταϊλάνδη, ο δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Κινέζους, δέχτηκε 11 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες τον περασμένο χρόνο. Αλλά με 14 κρούσματα του νέου κοροναϊού, είναι η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα εκτός Κίνας.
Άλλες αεροπορικές εταιρείες, περιλαμβανομένων της Singapore Airlines και της εταιρείας του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific, επιτρέπουν στο πλήρωμά τους να φοράνε τις ιατρικές μάσκες στις πτήσεις στην Κίνα, ενώ η American Airlines παρέχει μαντιλάκια για την απολύμανση των χεριών στις αεροσυνοδούς και στους ιπτάμενους φροντιστές για να χρησιμοποιούν σε όλες τις πτήσεις προς την Κίνα.
Κάποιες εταιρείες λαμβάνουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα με ματαιώσεις πτήσεων.
Η χαμηλού κόστους εταιρεία της Νότιας Κορέας Air Seoul ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς την Κίνα εξαιτίας της ανησυχίας των ταξιδιωτών για τον κοροναϊό, ενώ η United Airlines θα πράξει το ίδιο για 24 πτήσεις από τις ΗΠΑ προς το Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ και την Σανγκάη, για το διάστημα 1 με 8 Φεβρουαρίου, εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης της ζήτησης.