LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2020 18:44

Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή για την Μεσόγειο η μονογραφή για το East Med Gas Forum

Τι είπε για την Τουρκία και το ενδεχόμενο συμμετοχής της στον οργανισμό. Ποια είναι η βασική προϋπόθεση.

EAST MED GAS FORUM - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

«Η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει δεκτή στον οργανισμό για τη συνεργασία στο φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπό μια βασική προϋπόθεση: Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην τελετή για τη μονογραφή του Καταστατικού του East Med Gas Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Με το νέο Καταστατικό, το East Med Gas Forum μετεξελίσσεται σε μόνιμο οργανισμό, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Αίγυπτος (το Κάιρο θα αποτελεί έδρα του Οργανισμού), η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο κ. Χατζηδάκης, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην τελετή, τόνισε συγκεκριμένα δύο σημεία:

Πρώτον, ότι ο νέος αυτός οργανισμός έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που συμμετέχουν σε αυτόν χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία και όχι ως αφορμή για συγκρούσεις σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή.

EAST MED GAS FORUM - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Δεύτερον, ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία η οποία θα μπορούσε να γίνει δεκτή σε αυτό τον οργανισμό υπό μια βασική προϋπόθεση: τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς μέχρι τώρα τόσο οι παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και η υπογραφή του περιβόητου μνημονίου με την κυβέρνηση Αλ-Σάρατζ στη Λιβύη μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο.

Στο περιθώριο της 3ης Υπουργικής Συνόδου του East Med Gas Forum ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ κ. Yuval Steinitz, με τον οποίο συζήτησαν τα περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ σε σχέση με τον αγωγό East Med. Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, κ. Tarek El Molla με τον οποίο συζήτησαν για την παρουσία ελληνικών ενεργειακών ομίλων στην Αίγυπτο, αλλά και για την πιθανότητα η Αίγυπτος να συμμετάσχει στο μέλλον στον αγωγό East Med.

EAST MED GAS FORUM - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

O υπουργός ΠΕΝ είχε συζητήσεις με όλους τους υπουργούς που συμμετείχαν στη Σύνοδο.

Τις εργασίες της Συνόδου παρακολούθησαν -με την ιδιότητα παρατηρητή- εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που έχει στηρίξει χρηματοδοτικά τον Οργανισμό) και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει εκπονήσει ειδική μελέτη για τα κοιτάσματα και τις υποδομές φυσικού αερίου της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Σημειώνεται τέλος, ότι αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ιδιωτικός τομέας για την επίτευξη των στόχων του East Med Gas Forum, τα μέλη του Οργανισμού χαιρέτισαν την ίδρυση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee) που θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος και πλατφόρμα διαλόγου με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου. 

EAST MED GAS FORUM - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

EAST MED GAS FORUM - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤι καιρό θα κάνει σήμερα ΤετάρτηΣήμερα 06:13 | Ειδήσεις

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025.

Τραγωδία στην Ισπανία: Τρεις νεκροί από πυρκαγιές και καύσωνα – Ανάμεσά τους και παιδί 2 ετώνΣήμερα 06:20 | Ειδήσεις

Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η Ισπανία βιώνει τον θερμότερο μήνα στην ιστορία της.

Τραμπ: Το Ισραήλ αποδέχτηκε πρόταση για 60ήμερη κατάπαυση πυρός – Κάλεσμα στη Χαμάς να συμφωνήσειΣήμερα 06:33 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε στους όρους πρότασης για προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς στη Γάζα.

Αλέκος Παναγούλης: Η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου και το... περίεργο τροχαίο δυστύχημαΠαρασκευή 02 Ιουλίου 2021 10:57 | Ειδήσεις

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο άνθρωπος που προσπάθησε να "αλλάξει" την ιστορία της Ελλάδας. Μάθετε την ιστορία της ζωής του... 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
O ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση στα ΣΜΝ07:11Αλέκος Παναγούλης: Η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου και το... περίεργο τροχαίο δυστύχημα 06:57Τραμπ: Το Ισραήλ αποδέχτηκε πρόταση για 60ήμερη κατάπαυση πυρός – Κάλεσμα στη Χαμάς να συμφωνήσει06:43Τραγωδία στην Ισπανία: Τρεις νεκροί από πυρκαγιές και καύσωνα – Ανάμεσά τους και παιδί 2 ετών06:29Τι καιρό θα κάνει σήμερα Τετάρτη06:15ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα είναι "αυστηρός" με τον Νετανιάχου ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα 23:57Φωτιά στις φυλακές Βόλου: Στο Νοσοκομείο τέσσερα άτομα (εικόνες)23:45Θεσσαλονίκη: Βελτιωμένη εικόνα από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ωραιόκαστρο23:35Βουλή: Εγκρίθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο - Στο επίκεντρο η τροπολογία για οικισμούς και οι τιμές ενέργειας23:21Ινδία: Έκρηξη σε εργοστάσιο με χημικά προϊόντα23:07Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γιατράκος22:51Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρό ένα δίχρονο παιδί λόγω καύσωνα22:36Τένις - Wimbledon: Η Σάκκαρη πέρασε στον 2ο γύρο22:18Τραγωδία – Πάτρα: Νεκρή γυναίκα μετά από φωτιά σε διαμέρισμα22:02Καύσωνας στην Ιταλία: Μπλακ άουτ σε Μπέργκαμο και Φλωρεντία21:46Μωβ μέδουσες: Σε έξαρση στις ελληνικές θάλασσες - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"21:30Θεσσαλονίκη: Ξέσπασε δασική πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο– Στάλθηκε μήνυμα από το 11221:15Μαρκόπουλο: Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο απορριμμάτων21:00Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν μετά από σχεδόν 3 χρόνια 20:46Η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο στο αεροδρόμιο της Ρόδου μιλά ζωντανά στον ΑΝΤ1 (βίντεο) 20:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο