“Εδώ Βρυξέλλες…”
Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την «καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.
Ανησυχία για νέο προσφυγικό κύμα από την επαρχία Ιντλίπ στη βορειοδυτική Συρία
«Τεράστια ανησυχία» για ένα νέο προσφυγικό κύμα από τις συγκρούσεις που μαίνονται στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Είναι τεράστια πηγή ανησυχίας. Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και τον κίνδυνο μεγάλου αριθμού προσφύγων ή εσωτερικά εκτοπισμένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο. «Η ΕΕ ζητεί τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την πολιτική λύση», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη θέση της ΕΕ για διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Συριακό καθεστώς.
Παρά την ανακωχή που ανακοίνωσε στις 9 Ιανουαρίου η Μόσχα, την Τετάρτη επαναλήφθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Συριακού καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και των μαχητών τζιχάντ και επαναστατών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίπ. Στο Ιντλίπ φιλοξενείται πληθυσμός περίπου τριών εκατομμυρίων, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν ήδη εκτοπιστεί από το εσωτερικό της Συρίας.
Συνάντηση του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ με τον Υπουργό εξωτερικών του Ιράν.
Συνάντηση στο Νέο Δελχί είχε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέφ Μπορέλ με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Ζαβάντ Ζαρίφ, προκειμένου να πιέσει την Τεχεράνη να διατηρήσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δύο αξιωματούχους, μετά τις εντάσεις που προκάλεσε η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
Στη συνάντησή του με τον Ζαρίφ, ο Μπορέλ επανέλαβε «το διαρκές ενδιαφέρον της ΕΕ να διατηρηθεί η συμφωνία, η οποία είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ, αν ληφθούν υπόψη οι επικίνδυνες κλιμακώσεις στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. «Οι δύο εταίροι συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή και αυτό να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν το 2015 τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) ότι «πούλησαν ό,τι απέμεινε από τη συμφωνία αυτή» για να αποφύγουν την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μπορέλ αναμένεται να ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή (πλέον) Κάρλες Πουτζντεμόν.
Δύο Καταλανοί αυτονομιστές, ο Κάρλες Πουτζντεμόν και ο Τόνι Κομίν κατέλαβαν για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την έδρα τους ως νέοι ευρωβουλευτές.
Η κατάληψη της έδρας τους ως ευρωβουλευτές βασίστηκε στην αναγνώριση της ασυλίας τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο το Ισπανικό Δικαστήριο ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναστείλει την ασυλία τους, ενώ σε βάρος των κ. Πουτζδεμόν και Κομίν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την εξέταση του αιτήματος άρσης της ασυλίας των δύο καταλανών αυτονομιστών. «Οι ισπανικές αρχές απευθύνθηκαν προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ζητήσουν την άρση της ασυλίας του Κάρλες Πουτζντεμόν και του Τόνι Κομίν για να μπορέσουν να συνεχίσουν την δικαστική δίωξη κατά των δύο ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με τον κανονισμό, το αίτημα κατατίθεται στην επιτροπή δικαστικών υποθέσεων», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Σώματος, Εβα Μπόζενα Κόπατς. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως και μήνες.
Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Στις 9 Μαΐου του 2020, εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες θα προσκληθούν να στοχαστούν για το μέλλον της Ευρώπης στο πλαίσιο μιας Διάσκεψης διετούς διάρκειας, όπου θα συζητηθούν οι προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών, σε μια προσπάθεια υιοθέτησης της άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων της Ε.Ε. Πρόεδρός της θα είναι ο Γκι Βερχόφστατ, Βέλγος Ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας Renew Europe (Φιλελεύθεροι). Οι Ευρωβουλευτές ενδιαφέρονται πολύ για αυτήν την άσκηση συμβουλευτικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τους ευρωβουλευτές με 494 ψήφους (147 ψήφους κατά, 49 αποχές), προβλέπονται φόρουμ ανά θεματική/πολιτική προτεραιότητα. «Άνθρωποι από κάθε ορίζοντα, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και ενδιαφερόμενες πλευρές σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αναμένεται να μετάσχουν στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της ΕΕ, σε σχέση με τις ανησυχίες των πολιτών», σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.
Το κοινοβούλιο προτείνει τη σύσταση θεματικών συνελεύσεων και δύο φόρουμ «νεότητας», με σχεδόν 200 με 300 πολίτες που θα επιλεγούν τυχαία και τουλάχιστον τρεις συμμετέχοντες από κάθε κράτος μέλος. Τα συμπεράσματα αυτών των συνελεύσεων θα τα επεξεργαστούν στη συνέχεια τα ευρωπαϊκά όργανα, τα εθνικά κοινοβούλια και οι κοινωνικοί εταίροι της ΕΕ.
Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίσης κάλεσε το Συμβούλιο και την Κομισιόν να προσανατολιστούν προς μια πιθανή τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας του 2007, προτείνοντας κυρίως τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συμμετοχής των πολιτών.