LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2020 08:18

Ιράν: νέο βίντεο ντοκουμέντο από την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing

Συγκλονίζει το βίντεο στο οποίο φαίνονται δύο πύραυλοι να χτυπούν το αεροσκάφος.

Πύραυλοι - ουκρανικό αεροσκάφος

Το ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος που κατέπεσε στο Ιράν την 8η Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να χάσουν ζωή τους οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό χτυπήθηκε από δύο πυραύλους επιφανείας-αέρος που εκτοξεύθηκαν από ιρανική στρατιωτική βάση κοντά στην Τεχεράνη, καταγράφει νέο βίντεο που ανάρτησε στον ιστότοπό της η εφημερίδα The New York Times, διαβεβαιώνοντας πως επαλήθευσε την αυθεντικότητά του.

Στο βίντεο — περιέχει πλάνα που κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο μπροστά στην οθόνη όπου κατέληγαν — εικονίζεται η τροχιά του πρώτου πυραύλου, ορατή χάρη στη λάμψη της καύσης του κινητήρα του, καθώς ορμά στον ουρανό, πριν ακολουθήσει έκρηξη στον αέρα, το πρώτο πλήγμα, έπειτα από περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Ο δεύτερος πύραυλος εκτοξεύεται περίπου δέκα δευτερόλεπτα αργότερα από την ίδια θέση, προς την ίδια κατεύθυνση· ακολουθεί νέα έκρηξη, έπειτα από περίπου 10 δευτερόλεπτα. Χονδρικά ένα λεπτό αργότερα, μια πύρινη σφαίρα περνά, φευγαλέα, από το πάνω μέρος της οθόνης, καθώς το αεροσκάφος προφανώς έχει κάνει στροφή και προσπαθεί να επιστρέψει στο αεροδρόμιο.

Οι Τάιμς γράφουν πως πρόκειται για το πρώτο βίντεο που δείχνει καθαρά δύο πυραύλους καθώς πλήττουν το Boeing 737-800 NG της Ukraine International Airlines (UIA), με συνέπεια τη συντριβή του μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί.

Το βίντεο «επαληθεύτηκε», επιμένει η εφημερίδα και προσθέτει πως εξηγεί «γιατί έσβησε» η συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων για τη θέση του αεροσκάφους «μερικά δευτερόλεπτα πριν χτυπηθεί από τον δεύτερο πύραυλο». Αποδεικνύει επίσης πως ο πιλότος έστριψε το επιβατικό αεροσκάφος στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να γυρίσει στο αεροδρόμιο, που αποδείχθηκε μάταιη.

Το βίντεο κατέγραψε, σύμφωνα με τους Τάιμς, κάμερα εγκατεστημένη στην οροφή ακινήτου κοντά στο χωριό Μπιντ Κανά, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από ιρανική αεροπορική βάση και περίπου 30 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του διεθνούς αεροδρομίου της Τεχεράνης.

Η είδηση της αεροπορικής τραγωδίας πυροδότησε ξέσπασμα οργής των πολιτών εναντίον των αρχών του Ιράν, οι οποίες αρχικά αρνήθηκαν ότι ευθύνονταν για τη συντριβή του αεροσκάφους πριν κατόπιν παραδεχθούν πως καταρρίφθηκε εξαιτίας «ανθρώπινου λάθους».

Η καταστροφή εκτυλίχθηκε καθώς η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον βρισκόταν στην κορύφωσή της, μετά την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί, ανώτατου αξιωματικού του ιρανικού στρατού ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Σε αντίποινα, το Ιράν εκτόξευσε την 8η Ιανουαρίου βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο στρατιωτικών βάσεων στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Λίγες ώρες αργότερα, το ουκρανικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε «κατά λάθος», ενώ η αντιαεροπορική άμυνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας είχε τεθεί σε κατάσταση «πολεμικού» συναγερμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Τάιμς, η συστοιχία της αντιαεροπορικής άμυνας που εκτόξευσε τους δύο πυραύλους απείχε περίπου 12 χιλιόμετρα από το αεροσκάφος εν πτήσει. Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν διότι το Boeing θεωρήθηκε «κατά λάθος» πως ήταν πύραυλος Κρουζ, όμως οι παράμετροι της πτήσης κάνουν δύσκολα πιστευτή αυτή την εκδοχή: το αεροπλάνο βρισκόταν σε φάση ανόδου με ρυθμό 2.000 ποδών (610 μέτρων) ανά λεπτό όταν εκτοξεύθηκε ο πρώτος πύραυλος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Grateful Dead – Μπομπ Γουίρ: Πέθανε ο συνιδρυτής του συγκροτήματος23:59Bloomberg: Βρετανία και Γερμανία συζητούν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Γροιλανδία23:47Αγρίνιο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η σπείρα που είχε ξαφρίσει έξι σπίτια 23:35Ποδαρικό στο 2026 με "τρίποντο" ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Πανσερραϊκό23:21Μαρούσι – Προμηθέας Πάτρας: Επιστροφή στις νίκες για τους γηπεδούχους23:07Θήβα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες22:53Missing Alert για την εξαφάνιση 59χρονου22:39Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διόροφο σπίτι στον Λαγκαδά - Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο22:25ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης: Πήρε όλα τα λεφτά… με καρέ του Νους22:11Ο Άρης έριξε την ΑΕΚ από το "ρετιρέ" 21:57Κακοκαιρία – σχολεία: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τη Δευτέρα21:43Θεσσαλονίκη: "Δώρα ζωής" από 64χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου21:29Κρήτη: Σύλληψη δημοτικού υπαλλήλου για σωρεία αδικημάτων21:15Και με τη... βούλα στη Γκρέμιο ο Τετέ 21:01Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου20:47Ant1 Sports: Με νίκες συνέχισαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ20:33Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:19Διπλό θα είναι τελικά το ραντεβού της Τρίτης με τους αγροτοκτηνοτρόφους στο Μέγαρο Μαξίμου20:05Δήμος Αθηναίων – Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα για τους ευάλωτους πολίτες19:51Ζορίστηκε, αλλά κατέβαλε το Περιστέρι ο Παναθηναϊκός 19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο