LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2019 16:07

“Εμφύλιος” ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Κόντρα στη Βουλή, ανάμεσα σε Βαρβιτσιώτη και Αναγνωστοπούλου, με φόντο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ερντογάν - Λιβύη - θαλάσσια σύνορα - Μεσόγειος

Εν ευθέτω χρόνο και εάν υπάρξει κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα το διπλωματικό όπλο των κυρώσεων, επεσήμανε στη Βουλή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις, θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική δραστηριότητα χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια κινήσεων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα κόμματα ζήτησαν να ενημερωθούν για το θέμα των κυρώσεων με τη Σία Αναγνωστοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι πρώτη φορά ακούει με σαφήνεια ότι δεν τέθηκε θέμα.

Απαντώντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως η εξειδίκευση των κυρώσεων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής αφορά τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Υπάρχουν οι συμφωνημένες κυρώσεις. Η ενεργοποίηση αυτών των κυρώσεων εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία» είπε και συμπλήρωσε πως «αυτό το διπλωματικό όπλο είναι μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε να εξασκήσουμε σε μια κλιμάκωση. Αντιλαμβανόμαστε το πλαίσιο κυρώσεων όχι ως αστεία υπόθεση ούτε ως διατύπωση ευχής αλλά ως πλαίσιο αυστηρό. Είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ που δεν είναι αμυντική δύναμη. Έχει μόνο δυνατότητα άσκησης οικονομικών μέτρων γι' αυτό και κρίναμε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος οπλοστασίου αποτροπής σε ενδεχόμενο παράνομης χάραξης ΑΟΖ».

ΣΥΡΙΖΑ: αδύναμη η κυβέρνηση να χαράξει συνεπή εξωτερική πολιτική

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του για τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τονίζει ότι «η διγλωσσία και η έλλειψη στρατηγικής βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία της Κυβέρνησης να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών στις 9/12/2019 μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών δήλωνε, μεταξύ άλλων: «Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου».

Και σήμερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας την Βουλή, προέβη στην ακριβώς αντίθετη δήλωση: «Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα έκανε λόγο για «στρατηγική απόφαση» και ότι θα ζητηθούν κυρώσεις «εν ευθέτω χρόνω κι αν υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία», διότι «αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες».

Δηλαδή όχι μόνο δεν έχει αξιοποιήσει η Κυβέρνηση το θέμα των κυρώσεων όπως έπρεπε, παράλληλα με τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όχι μόνο βρίσκονται σε σύγχυση οι υπουργοί εντός του ίδιου αρμοδίου υπουργείου, όχι μονό δεν θεωρεί η Κυβέρνηση ότι η τουρκική στάση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να ζητήσουμε άμεσα αποτρεπτικές κυρώσεις, αλλά θεωρείται και σωστό να το ανακοινώνουμε στους γείτονες μας προς αποφυγή παρεξήγησης.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά:  τα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζονται με αλλεπάλληλες παλινωδίες από την κυβέρνηση. Η κατάσταση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι φοβόμασταν. Είναι άμεση ανάγκη να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική μας πολιτική.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο