LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 10 Δεκεμβρίου 2019 12:21

Προς άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Κύπρο

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για το εύρος των αποφάσεων και τις συνέπειες τους.

κογκρέσο - ΗΠΑ

Την άρση του εμπάργκο των αμερικανικών όπλων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να εγκρίνει το αμερικανικό Κογκρέσο, αντιστρέφοντας με αυτό τον τρόπο νομοθεσία του 1987. 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η άρση του εμπάργκο που αφορά μόνο την προμήθεια υλικού από την Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτευχθεί μέσω της έγκρισης του νόμου για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας για το 2020. Παρότι τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου ενέκριναν δύο κείμενα από τα τέλη Ιουλίου, οι διαφορετικές προσεγγίσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο θέμα της χρηματοδότησης του τείχους που επιθυμεί να κατασκευάσει ο Πρόεδρος Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό μπλόκαραν τη συμφωνία για τον συγκερασμό τους. Ωστόσο, το λεκτικό για την άρση του εμπάργκο ήταν πανομοιότυπο και στα δύο κείμενα.

Τελικώς, το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξε συμφωνία μεταξύ των επιδιαιτητών που είχαν οριστεί από τη Βουλή και τη Γερουσία -κάτι που επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα από επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί του τελικού κειμένου στη Βουλή ενώ την ίδια ημέρα ή την επομένη θα «περάσει» από τη Γερουσία. Αμέσως μετά την έγκριση των δύο σωμάτων, το εν λόγω κείμενο θα πρέπει να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα σχετικά άρθρα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρουν, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ:

Πρώτον, επιτρέποντας την εξαγωγή, η επανεξαγωγή ή η μεταφορά οπλισμού που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών (μέρος 121 του τίτλου 22, κώδικας ομοσπονδιακών κανονισμών) στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που αποτελούν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα.

Δεύτερον, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου και επίσης για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». Τονίζεται ότι η εφαρμογή της διάταξης για άρση του εμπάργκο θα ισχύσει αμέσως μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ κι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα εφαρμόζει την πολιτική της εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφοράς οπλισμού και αμυντικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν το αίτημα έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ο τελικός αποδέκτης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης σημειώνεται ότι η πολιτική άρνησης εξαγωγών, επανεξαγωγών ή μεταφοράς αμυντικών αντικειμένων από τον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρηθεί, «εκτός αν ο Πρόεδρος προσδιορίσει και πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου (Εξωτερικών και Στρατιωτικών της Βουλής και της Γερουσίας) όχι λιγότερο από μία φορά το χρόνο, ότι (Α) Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σχετικά με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση τους ξεπλύματος χρήματος και την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και (Β) η Κυβέρνηση της Κυπριακής έχει προβεί και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιτρέπει στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία την πρόσβαση σε λιμένες για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο επαναλαμβάνεται η απαγόρευση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν θα συμπεριληφθούν και πρόνοιες για κυρώσεις CAATSA τις οποίες προνοούσε το κείμενο που είχε εγκριθεί από τη Βουλή το καλοκαίρι.

Την Τετάρτη πρόκειται να κατατεθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, από τον Πρόεδρο Τζιμ Ρις και τον επικεφαλής της μειοψηφίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, το νομοσχέδιο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω της εισβολής στο Ιράκ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπλόκα Αγροτών: Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης11:15Χρυσή Αυγή: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση στο Εφετείο - Συγκέντρωση από σωματεία και φορείς (εικόνες)11:01Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:47Θεσσαλονίκη: Απόβαση αγροτών με τα τρακτέρ τους σήμερα στο λιμάνι - Ποια σημεία θα αποκλείσουν10:33ΕΟΔΥ: 104 νέες εισαγωγές COVID-19 και 7 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης10:19Πάτρα: Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Ελλάδας10:05Ηράκλειο: Συνελήφθη 45χρονος για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας09:52Μπλόκα Αγροτών: Ανοιχτά τα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης - Οκτάωρος αποκλεισμός σε Προμαχώνα και Εξοχή09:38Μεξικό: Με ποινή φυλάκισης τιμωρείται η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων09:24Λαμία: Συνελήφθη αγρότισσα για βίντεο στο Tik Tok09:10Συμμαχία των Προθύμων - Ουκρανία: "Στο τραπέζι" η αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων08:56Προϋπολογισμός 2026: Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για την ψήφισή του08:42ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη, για παράνομες επιδοτήσεις – 14 προσαγωγές08:28Χανιά: Προσποιήθηκε τον λογιστή, μπήκε στο σπίτι και την λήστεψε08:14Ο Πούτιν ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης Σίβερσκ, στην ανατολική Ουκρανία08:00Στα μπλόκα αγρότες σε Καρδίτσα και Τρίκαλα - Προετοιμασίες για πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια07:47Συνεδρίαση της ΚΟ σήμερα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη07:33Συνελήφθησαν ανήλικοι που διέπρατταν κλοπές εις βάρος υπαλλήλων αρτοποιείων και περιπτέρων (βίντεο)07:18Ασπρόπυργος - Επιχείρηση αστυνομίας: Βρέθηκε κλεμμένη καραμπίνα (Εικόνες)07:04Χριστουγενιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης στον ΑΝΤ106:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο