ΣΥΡΙΖΑ: κριτική από τους “53” και αιχμές για Τσίπρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα και όχι παράταξη, δεν πρέπει να αλλάξει όνομα ούτε να έχει μονοπρόσωπη ηγεσία, ενώ ο στόχος περί μετασχηματισμού του δημιουργεί ερωτηματικά.
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του κειμένου-απόφασης των λεγόμενων “53” του ΣΥΡΙΖΑ (των οποίων ηγείται ατύπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος), μετά από πανελλαδική σύσκεψη πριν από δύο εβδομάδες εν όψει του συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει την άνοιξη.
Ξεχωρίζει ο έντονος προβληματισμός-διαφωνία στην ανάγκη “μετασχηματισμού” του ΣΥΡΙΖΑ που “κήρυξε” ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, στη βάση του οποίου επιχειρείται ήδη η διεύρυνση μέσα από τις εγγραφές νέων μελών.
Αναφερόμενοι στον μετασχηματισμό, οι “53” σημειώνουν, “Λέξη με βάθος που συνήθως εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να μιλήσουμε για δοκιμές αλλαγές, που ανατρέπουν την παγιωμένη κυριαρχία, που αλλάζουν συνειδήσεις, αξίες και συμπεριφορές, που διαμορφώνουν μία νέα, ριζικά διαφορετική πραγματικότητα. Υπό αυτήν την έννοια τι ακριβώς θα μετασχηματίσουμε στο κόμμα μας;».
Με τον τρόπο αυτό απορρίπτουν τον “μετασχηματισμό” και αντιτάσσουν την αναγκαιότητα «ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης» για ένα ξεκίνημα σε συνθήκες αντιπολίτευσης.
Κάνουν σαφές επίσης ότι δεν συμφωνούν με την έννοια “δημοκρατική-προοδευτική παράταξη”, την οποία προτάσσουν όχι μόνο ο κ.Τσίπρας αλλά και η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος. “Το κόμμα μας - και ασφαλώς όχι παράταξη - είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να χωρέσει συμμάχους μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις”, λένε.
Με τον τρόπο αυτό αντιδρούν όχι μόνο στην αλλαγή του ονόματος (σ.σ. την οποία έχει αποκλείσει, έτσι κι αλλιώς, και ο κ.Τσίπρας) αλλά και στην προσθήκη στον τίτλο ώστε να σηματοδοτήσει την ευρεία παράταξη. Για παράδειγμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Παράταξη.
Από τα παραπάνω προκύπτει και ο προβληματισμός τους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, «Θα παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μία θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού δημοκρατικού χώρου; Θα διατηρήσει την ταυτότητά του, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά ή ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ταυτότητα, αξίες και ιδεολογία, κάτι σαν σούπερ μάρκετ που διαθέτει τα πάντα αλλά στην πραγματικότητα τα ασήμαντα, τα εφήμερα, της μόδας;».
Εκφράζουν, βεβαίως, δυσφορία και για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπίστωση ότι «φαίνεται σαν να μην έχει βρει τον αντιπολιτευτικό βηματισμό του».
Ενώ αφήνουν αιχμές, και για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρό του. «Στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουν θέση μονοπρόσωπα όργανα και πρακτικές ξεπερασμένων αρχηγοκεντρικών κομμάτων» αναφέρεται στο κείμενο. Σημειώνουν μάλιστα ότι πρέπει να αλλάξει ο ηγετικός συγκεντρωτισμός, με ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και του ρόλου των μελών.