LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 11 Νοεμβρίου 2019 17:38

Μαθήματα πολωνικής γλώσσας στο ΑΠΘ

Υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στο Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο του Πόζναν…  

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας - Πολωνική Γλώσσα - ΑΠΘ

Σύμφωνο Συνεργασίας για τη διδασκαλία της πολωνικής γλώσσας στο ΑΠΘ υπογράφηκε μεταξύ του Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz του Πόζναν της Πολωνίας, Καθηγητή Andrzej Lesicki, και του Επιτετραμμένου της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα, Tomasz Wisniewski, στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου.  

Στο πλαίσιο της ενεργής συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, η οποία έχει ξεκινήσει το 1988, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποδέχθηκε την πρόταση της Πολωνικής Πρεσβείας σχετικά με την υποδοχή διδάσκοντα πολωνικής γλώσσας στο ΑΠΘ, με στόχο τη διδασκαλία της σε φοιτητές του Πανεπιστημίου. Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων και της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα εντάσσεται στο αφιερωματικό εορταστικό έτος των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος-Πολωνίας.

Η διδασκαλία της πολωνικής γλώσσας στο ΑΠΘ προβλέπεται να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2020, για δύο εξάμηνα, σε τρεις ομάδες φοιτητών, ξεκινώντας από το επίπεδο των αρχαρίων. Τα μαθήματα θα γίνονται στο Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ.

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας - Πολωνική Γλώσσα - ΑΠΘ

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, η Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αικατερίνη Κιγιτσιόγλου-Βλάχου, και η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, Ελένη Μπαξεβανίδου, από το Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz του Πόζναν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Andrzej Lesicki, η Αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Bogumila Kaniewska, και ο Επικεφαλής της στρατηγικής συμμαχίας EPICUR, Καθηγητής Rafal Witkowski, καθώς και ο  Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα, Tomasz Wisniewski.

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, δήλωσε: «Με το Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz του Πόζναν μας ενώνουν ήδη ισχυροί δεσμοί. Πέρα από τη μεταξύ μας συμφωνία ακαδημαϊκής συνεργασίας, αποτελούμε στρατηγικούς εταίρους, μαζί με έξι ακόμη Πανεπιστήμια, της συμμαχίας “EPICUR: European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions” για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που διευρύνουμε και σε άλλους τομείς τη συνεργασία μας και ευελπιστώ ότι στο μέλλον θα μας δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για την από κοινού διοργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων».  

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz του Πόζναν της Πολωνίας, Καθηγητής Andrzej Lesicki, δήλωσε ότι με την υπογραφή του συμφώνου αυτού εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στη συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων.

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας - Πολωνική Γλώσσα - ΑΠΘ

Ο Επικεφαλής της στρατηγικής συμμαχίας EPICUR, Καθηγητής Rafal Witkowski, υπογράμμισε τη δυναμική της πολωνικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «η διδασκαλία της πολωνικής γλώσσας στο Αριστοτέλειο θα συμβάλει στη σύνδεση της κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, όπως η πολωνική, είναι ένα πρόσθετο στοιχείο για την εξεύρεση εργασίας».

Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα, Tomasz Wisniewski, χαρακτήρισε τη σύναψη της συμφωνίας ως «ένα ακόμη βήμα προόδου στην ήδη υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων», υποστηρίζοντας πως «η εκμάθηση πολωνικών, ως δεύτερης ή τρίτης γλώσσας, θα αποτελέσει πρόσθετη αξία στην επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητών. Ακόμη, τόνισε ότι, μέσω της εκμάθησης της πολωνικής γλώσσας, δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες να γνωρίσουν την πολωνική κουλτούρα και να αναπτυχθούν στενότεροι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz του Πόζναν της Πολωνίας είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κοινή ακαδημαϊκή έρευνα και κοινές επιστημονικές δημοσιεύσεις μεταξύ των Καθηγητών των δύο Πανεπιστημίων,  ανταλλαγές βιβλίων μεταξύ Τμημάτων των δύο Πανεπιστημίων και ετήσιες υποτροφίες του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2002 λειτουργεί Τμήμα Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz του Πόζναν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΛιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε την εντολή για την κατάληψη της ΤρίποληςΧθες 21:01 | Ειδήσεις

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, έδωσε την εντολή στις δυνάμεις του για την τελική επίθεση στην πρωτεύουσα.

Μητσοτάκης: η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότηταΧθες 16:55 | Ειδήσεις

Βέβαιος για την έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: παράνομη και απορριπτέα η συμφωνία με την ΤουρκίαΧθες 18:35 | Ειδήσεις

Ικανοποίηση στην Αθήνα από τις δηλώσεις του Αγκίλα Σάλεχ Ισά μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τον Υπουργό Εξωτερικών.

ΗΠΑ: Η Γερουσία αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των ΑρμενίωνΧθες 20:38 | Ειδήσεις

Απόφαση – κόλαφος για την Τουρκία και προσωπικά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Μίλησαν” οι κάλπες στη Βρετανία – Τι δείχνουν τα exit polls23:59Παραδόθηκε άνευ όρων ο Ολυμπιακός στην Ρεάλ23:46Εφιαλτικές στιγμές για ζευγάρι ηλικιωμένων στα χέρια αδίστακτων ληστών23:34Ολυμπία Οδός: Αλλαγές στα διόδια23:22Χριστουγεννιάτικο μπόνους 10 εκατ. δολαρίων σε υπαλλήλους εταιρείας (βίντεο)23:09Βρέθηκε λαγοκέφαλος 3,8 κιλών στην Ηλεία22:57Στην Αθήνα η πιο σύγχρονη διάβαση πεζών σε όλη την Ευρώπη (βίντεο)22:44Europa League: Με πανηγυρικό τρόπο “σφράγισε” την πρόκριση ο ΑΠΟΕΛ22:32Αμετανόητος ο πατέρας που βίαζε επί 15 χρόνια την κόρη του (βίντεο)22:19Σύνοδος Κορυφής: παρέμβαση Μητσοτάκη για την κλιματική αλλαγή22:06Άλλαξε στάση ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της Αμερικανίδας βιολόγου (βίντεο)21:53Προανακριτική: Έγγραφο του FBI κατέθεσε ο Ιωάννης Αγγελής21:40Κικίλιας: Ογκολογικά φάρμακα για 900 ασθενείς σε ένα μήνα, απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές21:27Μίλαν Κούντερα: Τσέχος ξανά μετά από… 40 χρόνια!21:14Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε την εντολή για την κατάληψη της Τρίπολης21:01Η Πένυ Αγοραστού στο “Πρωινό” για το θέατρο και τις… σχέσεις! (βίντεο)20:50ΗΠΑ: Η Γερουσία αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Αρμενίων20:37MRB: Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)20:24Αποκάλυψη: Με τεθωρακισμένα δωροδόκησε η Τουρκία τη Λιβύη (βίντεο)20:11“Γκάζι” της Τροχαίας στις κλήσεις για στάθμευση στα πεζοδρόμια (εικόνες)19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο