LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Οκτωβρίου 2019 18:21

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2020

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε «στενή επαφή» με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της επόμενης έκθεσης.

ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ - ESM

Την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2020 θα εκπληρώσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο Κ. Ρέγκλινγκ παρουσίασε σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το βιβλίο του ΕSM, "Διαφύλαξη του ευρώ σε περιόδους κρίσης. Η εσωτερική ιστορία του ESM", μια καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στη δημιουργία του ESM αλλά και του έργου του κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί «μεγάλο κομμάτι» του βιβλίου, καθώς ήταν «μεγάλο κομμάτι» και της ιστορίας του ESM. Όπως είπε, η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από τα δύο τρίτα των κεφαλαίων που εκταμίευσε ο ESM (περισσότερα από 200 δισ. από συνολικά 295 δισ. σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα), ενώ επισήμανε και ότι η Ελλάδα χρειάστηκε τρία προγράμματα ενώ οι υπόλοιπες χώρες από ένα. «Αλλά η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα τον προηγούμενο Αύγουστο και ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές», είπε, χαρακτηρίζοντας «επιτυχή» την έξοδο αυτή.

Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μετά τις εκλογές υπάρχει «αλλαγή πολιτικής» και ότι «η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί περαιτέρω». Τώρα, συνέχισε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε «στενή επαφή» και σε «καλή συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της επόμενης έκθεσής τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP). «Μένει να εξετάσουμε τον προϋπολογισμό για το 2020, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ισχυρή δέσμευση για την εκπλήρωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα είναι εφικτό», κατέληξε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επτά θετικές εξελίξεις για το περιβάλλον και το κλίμα μέσα στο 202516:19ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακά όπλα κατά της φοροδιαφυγής το 202616:05Κορυδαλλός: Συνελήφθη 40χρονος που έπαιζε δυνατά μουσική - Κατασχέθηκαν έξι ηχεία υψηλής ισχύος15:51Ιρανοί στον ΑΝΤ1: Φοβόμαστε για τις οικογένειές μας15:37Ο Ολυμπιακός έκανε το... καθήκον του στην Καρδίτσα (εικόνες)15:23"Ελευθέριος Βενιζέλος": Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες που είχαν στις αποσκευές τους πάνω από 72 κιλά κάνναβης15:09Άνοιξε ο περιφερειακός μετά τις εργασίες για το Fly Over14:55Στην Ισπανία αύριο ο Μητσοτάκης - Στην ατζέντα οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή14:41Οι ΗΠΑ εξετάζουν άρση επιπλέον κυρώσεων στη Βενεζουέλα14:27Γαλλία: Τραγικός θάνατος για 3 σκιέρ - Παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδες στις Άλπεις14:13Κυρώσεις ΕΕ κατά της Ρωσίας: Πώς η Αθήνα από ουραγός έγινε πρωταγωνιστής στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων13:59Σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας στη χώρα - Εικόνες "βιβλικής καταστροφής" (βίντεο)13:45Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Χιονοπτώσεις και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας 13:31Κορωπί: Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αποθήκες επιχείρησης13:17Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα το βράδυ λόγω εργασιών13:03Προϋπολογισμός 2025 – πρωτογενές πλεόνασμα: Σημαντική υπέρβαση έναντι του στόχου12:48Πλοία: Αποκαθίσταται σταδιακά η ακτοπλοϊκή κίνηση – Τέλος στην ταλαιπωρία των ταξιδιωτών12:34Χατζηδάκης: Το 2026 συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, τιμώντας και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις12:19ΗΠΑ: Διαδηλώσεις στη Μινεάπολη και άλλες πόλεις κατά της ICE μετά τον φονικό τραυματισμό της Ρενέ Γκουντ12:05Ο Βεζένκοφ MVP της 21ης αγωνιστικής στη Euroleague11:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο