LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2019 06:23 | Ανανέωση: 17 Οκτωβρίου 2019 06:31

Τραμπ προς Ερντογάν: μη γίνεσαι ανόητος!

Η απίστευτη επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ στον Ερντογάν! Οι απειλές και οι προτροπές Τραμπ. Τι απαντά η Άγκυρα.

AP - G20 - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΡΑΜΠ

«Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!»: οι όχι ακριβώς διπλωματικές εκφράσεις αυτές περιέχονται σε επιστολή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φέρει ημερομηνία 9η Οκτωβρίου.

«Ας δουλέψουμε για να κλειστεί μια καλή συμφωνία», προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου σε αυτήν επιστολή, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε την Τετάρτη. Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική προεδρία. Η επιστολή εστάλη στον πρόεδρο της Τουρκίας την ημέρα που ο Ερντογάν διέταξε να εξαπολυθεί η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας, στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, τονίζεται στο κείμενο. «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου», συνεχίζει ο Τραμπ. «Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», προστάζει.

«Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα» πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προκάλεσε χθες μεγάλες αντιδράσεις με τη δήλωσή του ότι το PKK συνιστά μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή από τον ISIS...

Στην επιστολή, ο μεγιστάνας αναφέρει πως ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να κάνει παραχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι επισυνάπτει αντίγραφο επιστολής του επικεφαλής της αραβοκουρδικής συμμαχίας αυτής, βασική συνιστώσα είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει την κατακραυγή εντός και εκτός χώρας που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, εξέλιξη που πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή με στόχο να απωθηθούν οι κούρδοι πολιτοφύλακες.

επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν

Άγκυρα: πετάξαμε την επιστολή στα σκουπίδια

Πηγές της τουρκικής προεδρίας είπαν πως όταν ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε την επιστολή Τραμπ, όχι μόνο την απέρριψε, αλλά την πέταξε στα σκουπίδια! «Η επιστολή είχε ημερομηνία 9 Οκτωβρίου… Την έχουμε αρνηθεί, την πετάξαμε στα σκουπίδια, η καλύτερη απάντηση μας είναι η επιχείρηση που ξεκίνησε» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο.

Στην Τουρκία Πενς και Πομπέο

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αναχώρησαν για την Τουρκία, όπου ελπίζουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα αναστείλει την επίθεση που εξαπέλυσε πριν από μία εβδομάδα εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Ο αντιπρόεδρος, τον οποίο έστειλε στην Τουρκία ο ένοικος του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του. Ο Μάικ Πενς αναχώρησε με το δικό του αεροσκάφος περί τις 18:00 [τοπική ώρα· 01:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας].

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα στη βορειοανατολική Συρία ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), που υποστηρίζεται από δυτικές χώρες αλλά χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει ότι η επίθεση δεν θα τερματιστεί πριν από την επίτευξη του σκοπού της.

Μάικ Πενς - Νότια Κορέα

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και συνεχίσει την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία. Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοθετήσουν περισσότερους τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι ένας κατάλογος δυνητικών στόχων δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που αναμένεται να συζητήσουν με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα σήμερα. «Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με την κοινότητα [των υπηρεσιών] πληροφοριών», είπε ο Μνούτσιν. Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές «συνέπειες» αν κριθεί «αναγκαίο», πρόσθεσε. Ως η χώρα που τυπώνει το κύριο «αποθεματικό νόμισμα του κόσμου», σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, «θα μπορούσαμε από αύριο να αναστείλουμε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών οργανισμών [που έχουν δοσοληψίες] με την Τουρκία». Πάντως, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «περίπλοκη» την «κατάσταση» στη βόρεια Συρία, όπου αναμετρώνται «η Τουρκία, σύμμαχός μας στο NATO, και οι Κούρδοι, που πολέμησαν το ΙΚ μαζί μας».

Εν τω μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προχώρησε, όπως είχε σχεδιάσει, σε βομβαρδισμό στη βόρεια Συρία για να καταστρέψει πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό, που αφέθηκαν πίσω, καθώς το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τη βορειοανατολική Συρία, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι. Από το Ιράκ, όπου είναι εγκατεστημένος, ο αμερικανός συνταγματάρχης Μάιλς Κάγκινς, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), διευκρίνισε ότι τον βομβαρδισμό αυτό έκαναν δύο αεροσκάφη F-15E του συνασπισμού, τα οποία έπληξαν το εργοστάσιο σκυροδέματος της Lafarge αφού αποχώρησαν από την εγκατάσταση όλες οι δυνάμεις του συνασπισμού.

Μάικ Πομπέο - Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνησηΧθες 20:26 | Ειδήσεις

Κεντρικό σημείο των αιτημάτων αποτελεί η κατηγορηματική αντίθεση στη μεταφορά της διαχείρισης και του ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

Σίδνεϊ: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου στον ΑΝΤ1 για την τρομοκρατική επίθεσηΧθες 20:36 | Ειδήσεις

Από την τρομοκρατική επίθεση έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ένας από τους δύο δράστες.

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτωνΧθες 21:39 | Ειδήσεις

Πολλά παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πατέρας και γιός οι δράστες της επίθεσης.

Μητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτησηΧθες 10:13 | Ειδήσεις

"Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση του μπλόκου της Νίκαιας να αρνηθεί την πρόσκλησή μου για συνάντηση με μία πανελλαδική αντιπροσωπεία αγροτών, τη Δευτέρα¨" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καβάλα: Κυνηγός πυροβόλησε τον φίλο του23:59Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε εορταστικές εκδηλώσεις για το Χάνουκα σε όλο τον κόσμο μετά τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ 23:45Κομισιόν: Πρωταθλητής η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής: Κάτω από 10% το "κενό" ΦΠΑ το 202423:30Παναθηναϊκός: 2-1 τον Βόλο με "σφραγίδα" Ντέσερς και "σωτήρα" Λαφόν23:14Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ23:00Show Παυλίδη και 4-0 η Μπενφίκα 22:46Χανιά: Αιματηρή ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της πόλης22:32Άρης – Ολυμπιακός: Το ντέρμπι τα είχε όλα εκτός από γκολ22:18Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου22:04Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων21:50Ο ΑΝΤ1 στηρίζει τη "Φλόγα" για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης 21:36Ατρόμητος – ΠΑΟΚ: Τον γκρέμισε… από τη δεύτερη θέση21:22Σίδνεϊ: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου στον ΑΝΤ1 για την τρομοκρατική επίθεση21:09Παναιτωλικός – ΑΕΚ: Σαν… σίφουνας πέρασε η “Ένωση” από το Αγρίνιο20:55Αυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνηση20:41ANT1 Sports: Εκτός έδρας δοκιμασία για τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό κόντρα στον φιλόδοξο Άρη20:27Άρης Μουγκοπέτρος: Τροχαίο ατύχημα για τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου - Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο20:13Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα19:59Σοκαρισμένη η Αυστραλία από την «τρομοκρατική» και «αντισημιτική» επίθεση στο Σίδνεϊ που άφησε 12 νεκρούς19:42Το “τουρκικό πλυντήριο” ρωσικού αερίου και ο Κάθετος Διάδρομος19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο