LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Οκτωβρίου 2019 20:09 | Ανανέωση: 16 Οκτωβρίου 2019 19:55

Brexit: Μια ανάσα από την συμφωνία

Μια ανάσα φαίνεται πως βρίσκονται, ΕΕ και Βρετανία, από την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit. Αμφιβολίες της τελευταίας στιγμής από το Λονδίνο.

BREXIT

Δεν βγήκε τελικά λευκός καπνός από τις συνομιλίες του Μπόρις Τζόνσον με το βορειοϊρλανδικό «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» στην Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως δεν θα επιτευχθεί τελικά απόψε συμφωνία για Brexit, αφού το DUP απέρριψε την τελευταία πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού ώστε να καταλήξουν σε μια γραμμή εγκαίρως για την αυριανή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Νωρίτερα, ευρωπαϊκές πηγές τόνιζαν πως είναι πλέον “σε μεγάλο βαθμό έτοιμη” μία προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit και απομένει, πλέον, μια "συνολική υποστήριξη" από τη βρετανική κυβέρνηση. "Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια", είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Την είδηση επιβεβαιώνει διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα".

Πάντως, η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ τόνισε σε ανάρτησή της στο twitter ότι οι ευρωπαϊκές πηγές λένε ανοησίες. "Οι συζητήσεις συνεχίζονται".

Μακρόν: Ίσως θέμα ωρών μια συμφωνία για το Brexit

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως Λονδίνο και Βρυξέλλες μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ εντός των επόμενων ωρών και πως αυτή μπορεί να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή.

«Συμφωνώ με όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για το Brexit, και εκφράζω την ελπίδα μας, την πρόθεση μας να είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία, που ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί εντός των επόμενων ωρών. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι ακούμε σήμερα είναι θετικό», δήλωσε ο Μακρόν σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Άγγελα Μέρκελ.

Τζόνσον: Υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στους κορυφαίους υπουργούς του ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

"Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν", είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW ο Μπόρις Τζόνσον έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις, μεταθέτοντας το τελωνιακό σύνορο στην θάλασσα της Ιρλανδίας. Κατ?ουσίαν ενδίδει στις απαιτήσεις του Δουβλίνου για ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία. Κατά πόσον θα το δεχθούν οι Ιρλανδοί Προτεστάντες παραμένει άγνωστο. Πάντως οι τόνοι από πλευράς τους έχουν πέσει σημαντικά.

Τουσκ: Οι βάσεις μιας συμφωνίας για το Brexit είναι «έτοιμες»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι βάσεις μιας συμφωνίας για το Brexit είναι "έτοιμες" και μπορεί να διαμορφωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

"Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, την Πέμπτη θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία", δήλωσε ο Τουσκ στους πολωνούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. "Θεωρητικά, σε επτά με οκτώ ώρες, όλα αναμένεται να είναι σαφή", πρόσθεσε.

Ωστόσο «σημαντικά προς επίλυσιν θέματα» παραμένουν στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν οι εμπλεκόμενες πλευρές, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας διαζυγίου πριν από την αυριανή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής απομακρύνεται.

«Σημαντικά θέματα προς διευθέτησιν» πριν από την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, προειδοποίησε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τις τεχνικές συνομιλίες οι οποίες συνεχίζονται» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στα προς επίλυσιν προβλήματα, ο Λίο Βαράντκαρ μίλησε για τον μηχανισμό έγκρισης των μελλοντικών διευθετήσεων από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας και επίσης για θέματα τελωνειακών ελέγχων και καθεστώτος του ΦΠΑ. Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε...», πρόσθεσε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒραυρώνα: Ομολόγησε ο πατέρας ότι αυτός πέταξε το βρέφος στη χωματερήΣήμερα 19:38 | Ειδήσεις

Τι ισχυρίστηκε ο πατέρας του βρέφους. Το βίντεο που τον «πρόδωσε» και η έρευνα στη χωματερή.

Μαφιόζικη δολοφονία στον Βύρωνα: Ποιο ήταν το θύμα (βίντεο)Σήμερα 21:47 | Ειδήσεις

Εν ψυχρώ δολοφονία σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο του Βύρωνα. Ποιος ήταν ο 32χρονος που έπεσε νεκρός.

Ράφα: Το Ισραήλ “διευρύνει” την πολεμική επιχείρησηΣήμερα 18:10 | Ειδήσεις

Παρακούωντας τις διεθνείς εκκλήσεις, το Ισραήλ όχι μόνο προχωρά, αλλά επιτείνει τις επιχειρήσεις στην πόλη όπου βρίσκονται ένα εκατομμύριο άμαχοι.

Ηλιακή καταιγίδα που μπορεί να βλάψει τα δίκτυα πλησιάζει τη ΓηΣήμερα 22:38 | Ειδήσεις

Πώς μπορεί να επηρεάσει τα δίκτυα και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή καταιγίδα που πλησιάζει τη Γη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Τζάστιν και η Χέιλι Μπίμπερ θα γίνουν γονείς23:59Κιλιάν Μπαμπέ – Παρί Σεν Ζερμέν: Το διαζύγιο και το “αντίο” του (βίντεο)23:48Κηφισίας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως το τέλος Ιουνίου23:37Νέα Ιωνία: Σύλληψη νεαρού με εκατοντάδες κροτίδες (εικόνες)23:25Ηλιακή καταιγίδα που μπορεί να βλάψει τα δίκτυα πλησιάζει τη Γη 23:11Μεσανατολικό: Το κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές χώρες22:58Παναθηναϊκός – Προμηθέας Πάτρας: Με κεκτημένη ταχύτητα… το “τριφύλι”22:46Σακελλαροπούλου: Η υποδοχή και η διάκριση στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας22:32Τροχαίο δυστύχημα στην Καλαμάτα22:19Μαφιόζικη δολοφονία στον Βύρωνα: Ποιο ήταν το θύμα (βίντεο)22:06“Ψυχοκόρες”: Συγκλονιστικά τα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ1 (εικόνες)21:55Επίμονη ζάλη: Όταν νιώθετε πως χάνετε την ισορροπία σας21:42Ξάνθη: Νεκρός άνδρας από φωτιά στο σπίτι του21:28Fire Rainbow: Το σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε στον ουρανό 21:15Diamond League: Ο Τεντόγλου δεύτερος στην Ντόχα21:01Ολυμπιακός –Αναστόπουλος: Έτσι θα κερδίσουμε την Φιορεντίνα στον τελικό20:48Κέιτ Μίντλετον: Η σπάνια δήλωση του πρίγκιπα Γουίλιαμ για την κατάσταση της υγείας της20:34Ουκρανία: Αναμένει τα πρώτα F-16 μέσα στο καλοκαίρι20:21ΟΗΕ: Συμβολική αναγνώριση της Παλαιστίνης ως μέλος 20:07 “I LOVE ΣΟΥ ΚΟΥ”: Οι καλεσμένοι του Σαββατοκύριακου (βίντεο)19:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο