LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2019 12:03 | Ανανέωση: 27 Σεπτεμβρίου 2019 15:53

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για σεισμό “μαμούθ” στην Κωνσταντινούπολη

Η σύνδεση του ρήγματος της Ανατολίας με τα ρήγματα στη χώρα μας και η πρόβλεψη για ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Τουρκία - σεισμός - Κωνσταντινούπολη

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται και οι Έλληνες σεισμολόγοι, μετά τον χτεσινό σεισμό των 5,7 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Μπορεί το μέγεθος του να μην ήταν τόσο μεγάλο ώστε να φοβούνται την ενεργοποίηση ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο, αλλά δεν μπορούν να που με βεβαιότητα αν ο χτεσινός σεισμός ήταν ο κυρίως ή προσεισμός, τον οποίο θα ακολουθήσει κάποιος μεγαλύτερος.

Αυτό όμως στο οποίο εμφανίζονται βέβαιοι, είναι στην πρόβλεψη τους ότι το συγκεκριμένο ρήγμα στην Τουρκία, θα δώσει ένα μεγάλο σεισμό πάνω από 7 ρίχτερ, τα επόμενα χρόνια κι όχι πάντως αργότερα από το 2022.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο «Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε ότι δεν φοβάται την ενεργοποίηση κάποιου ρήγματος στην Ελλάδα από τη συγκεκριμένη σεισμική δόνηση στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το ρήγμα το οποίο τον προκάλεσε έχει σαφέστατη σύνδεση με ρήγματα στην Ελλάδα και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον ακολούθησε λίγες μέρες μετά, ο φονικός σεισμός στην Πάρνηθα.

Όπως είπε δε, το συγκεκριμένο ρήγμα στην Τουρκία, περιμένουμε να δώσει τα αμέσως επόμενα χρόνια, ένα μεγάλο σεισμό πάνω από τα 7 ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας σε δηλώσεις του στο protothema.gr ανέφερε ότι, «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός πρέπει να περάσει λίγος χρόνος. Ωστόσο από τον συγκεκριμένο σεισμό δεν υπάρχει κίνδυνος διέγερσης ρηγμάτων στην Ελλάδα. Είναι όμως γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες που παρακολουθούμε το ρήγμα της Ανατολίας και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης περιμένουμε μέχρι το 2022 σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ περίπου».

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επηρεάσει ο χθεσινός σεισμός ρήγματα στην Ελλάδα. Ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Καταρχάς ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός της Πέμπτης είναι ο κύριος σεισμός κι αυτό γιατί εκεί που έγινε ο σεισμός, η εξέλιξη του φαινομένου μας δείχνει ότι είναι προς τα ανατολικά σε ένα σημείο το οποίο μπορούμε να πούμε ότι "χρωστάει" να δώσει σεισμό μεγάλο. Είναι στο ρήγμα της Ανατολίας προς τα ανατολικά. Αυτό μας δείχνει ότι δεν μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα, όπως είχε γίνει το 1999. Άλλωστε για να πούμε ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να γίνει ένας σεισμός και στην Ελλάδα θα το λέγαμε μονάχα αν είχαμε ένα πολύ ισχυρό σεισμό στην Τουρκία μεγέθους 7 Ρίχτερ και πάνω όπως για παράδειγμα το 1999».

 Ο κ. Παπαζάχος τόνισε επίσης ότι η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά το σεισμικό γεγονός της Κωνσταντινούπολης αφού όλοι περιμένουν έναν ισχυρότερο σεισμό από το ρήγμα της Ανατολίας που βρίσκεται ανατολικά της Πόλης.

«Η σεισμική δραστηριότητα το πρώτο 12ωρο στην θάλασσα του Μάρμαρα μετά τα 5,7 Ρίχτερ ήταν σχεδόν πλούσια σε αριθμό σεισμών με μέγεθος μικρότερου των 4 Ρίχτερ τις πρώτες ώρες και πιο ήσυχα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχει περιορισμός αυτή τη στιγμή στη πρόσβαση για τα σεισμολογικά δεδομένα ώστε να γίνει πιο λεπτομερή ανάλυση. Δεδομένο είναι ότι οι δυο πιο ισχυροί σεισμοί που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής είχαν μέγεθος 4,2 και 4,3 Ρίχτερ.

Χρειάζεται χρόνος στην εξέλιξη του φαινομένου ώστε να είμαι σίγουρος αν πρόκειται για μια εξέλιξη ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας από εδώ και στο εξής, ή για εξέλιξη κάποιου μεγαλύτερου γεγονότος. Θα επανέλθω όταν έχω νεότερα δεδομένα ή αποτελέσματα» ανάρτησε στον λογαριασμό του στο facebook ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο