LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2019 06:27

Χρεοκόπησε η Thomas Cook: αποκλεισμένοι χιλιάδες τουρίστες

Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί. Εγκλωβισμένοι τουρίστες και στα ελληνικά νησιά!

Thomas Cook

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια. «Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης. Την ίδια στιγμή, η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες». Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση. Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Με έτος ίδρυσης το 1841, ο αρχαιότερος ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, έχει 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι άνεργοι από σήμερα.

Thomas Cook

Επιχείρηση Μάττερχορν

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία « Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό). Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτή η νομοθεσία ισχύει για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα τμήματα πελατών της Thomas Cook και μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύηση. «Δεδομένης της σοβαρότητας της περίστασης, μια κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η CAA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπατρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία» είτε για άτομα που καλύπτονται από την ATOL είτε όχι.

Εγκλωβισμένοι τουρίστες στην Κέρκυρα και την Κρήτη

Πέντε πτήσεις ήταν προγραμματισμένο να φτάσουν και να αναχωρήσουν από Κέρκυρα για σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη επρόκειτο να αναχωρήσει στις 11:30 το πρωί για Μάντσεστερ, ενώ από τις 12:30 έως τις 15:10 για Λονδίνο, Μπρίστολ και Νιούκαστλ. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο τι πρόκειται να γίνει με τους επιβάτες που εγκλωβίστηκαν στην Κέρκυρα ή τα ελληνικά αεροδρόμια γενικότερα.

Προβληματισμός επικρατεί και στην Κρήτη, καθώς δεν τίθεται απλά θέμα επιστροφής των τουριστών στις χώρες διαμονής τους, αλλά υπάρχει προβληματισμός και για τους επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα το νησί. Τα συμβόλαια και οι συνεργασίες της εταιρείας φτάνουν στο Ηράκλειο στο 80% των ξενοδοχείων, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Αύριο καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους η πρόσθετη ενίσχυση των 250 ευρώΣήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση του.

Τζουμέρκα: Άνδρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τρόφιμα με διασωστική λέμβο σε αποκλεισμένο χωριό (βίντεο)Σήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Η επιχείρηση έγινε μέσω του ποταμού Αράχθου, καθώς το χωριό είναι αποκλεισμένο οδικώς, λόγω πτώσης βράχων.

Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν για μπλόκα σε Πανελλαδική ΣύσκεψηΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου Θεσσαλικού μπλόκου στην Ε.Ο. στη Λάρισα τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Λωρίδα της Γάζας: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούςΣήμερα 08:34 | Ειδήσεις

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται πως παραβιάζουν την ανακωχή, που τέθηκε σε εφαρμογή τη 10η Οκτωβρίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αιγάλεω: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Ελβετίας13:46F1 – Λας Βέγκας: Ακυρώθηκαν Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι13:32Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε διοικητή της Χαμάς στη Γάζα13:18Τραγικό δυστύχημα στη Καβάλα: 85χρονος βρέθηκε στο κενό της πολυκατοικίας13:04Αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη: Οδηγός κινούνταν ανάποδα σε μονοδρόμους για να γλυτώσει έλεγχο12:50Το σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, επιμένει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ12:36Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν σταθμό θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια της Μόσχας12:22Θεσσαλονίκη: 20χρονος οδηγούσε χωρίς δίπλωμα12:08NBA: Ήττα για τους Μπακς χωρίς τον Αντετοκούνμπο11:53ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου11:39Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις ανηλίκων για απόπειρα ληστείας και επικίνδυνη σωματική βλάβη11:24ΗΠΑ: Δεύτερος θάνατος φέτος εξαιτίας της γρίπης των πτηνών11:10Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν για μπλόκα σε Πανελλαδική Σύσκεψη10:55Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Εκλέγουν σήμερα τον πρόεδρό μετά την αποπομπή του Μίλοραντ Ντόντικ10:42Τζουμέρκα: Άνδρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τρόφιμα με διασωστική λέμβο σε αποκλεισμένο χωριό (βίντεο)10:28Μητσοτάκης: Αύριο καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους η πρόσθετη ενίσχυση των 250 ευρώ10:14F1 – Λας Βέγκας: Θρίαμβος του Φερστάπεν09:56Χανιά: Γερμανός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε09:42Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και το Αιγάλεω09:37Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε μοτοσικλέτα τα ξημερώματα σε είσοδο πολυκατοικίας09:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο