LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2019 10:24

Εξωσωματική: Σύνδεση με εμφάνιση διαβήτη κύησης

Τα αποτελέσματα ελληνικής έρευνας. Πώς προλαμβάνεται η πάθηση.

AP - Μωρό - έγκυος

Οι γυναίκες που γεννούν μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν διαβήτη κύησης σε σχέση με όσες έχουν συλλάβει παιδί με φυσιολογικό τρόπο, σύμφωνα με μία νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 38 προηγούμενων ερευνών της περιόδου 1978-2019, που αφορούσαν σχεδόν δύο εκατομμύρια κυήσεις και 163.300 περιπτώσεις διαβήτη κύησης, συνολικά, με επικεφαλής τον ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο δρα Παναγιώτη Αναγνωστή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Βαρκελώνη (16-20 Σεπτεμβρίου).

Οι ερευνητές της Μονάδας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής της Α' Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ βρήκαν μία αύξηση κατά 53% του κινδύνου διαβήτη κύησης για τις γυναίκες που έμειναν έγκυες μέσω μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί, συνολικά, στον κόσμο από τότε που γεννήθηκε το πρώτο μωρό με εξωσωματική το 1978. Πάνω από μισό εκατομμύριο μωρά γεννιούνται, πλέον, σήμερα με εξωσωματική (IVF) ή με μικρογονιμοποίηση (ICSI-ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος), κατά την οποία το σπερματοζωάριο εισάγεται απευθείας στο ωάριο.

Οι κυήσεις που επιτυγχάνονται με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχουν σχετιστεί από προηγούμενες έρευνες με περισσότερες επιπλοκές, όπως προεκλαμψία, ανωμαλίες του πλακούντα, ανάγκη καισαρικής, πρόωρο τοκετό, γέννηση λιποβαρούς μωρού κ.ά. Η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει και τον διαβήτη κύησης σε αυτόν τον κατάλογο.

Ο κ. Αναγνωστής δήλωσε πως «η ενδελεχής αξιολόγηση των καλύτερων διαθέσιμων στοιχείων μέχρι σήμερα δείχνει ότι οι κυήσεις μοναδικού παιδιού που επιτυγχάνονται με εξωσωματική συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης, σε σχέση με όσες η σύλληψη γίνεται φυσιολογικά. Ο ακριβής μηχανισμός γι' αυτό είναι ασαφής και το κατά πόσο ο κίνδυνος οφείλεται στην ιατρική παρέμβαση ή στην υποκείμενη κατάσταση υπογονιμότητας του ζευγαριού που χρησιμοποιεί την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είναι κάτι που δεν έχει ακόμη πλήρως κατανοηθεί και απαιτεί περαιτέρω έρευνα».

Όπως πρόσθεσε, «αν και ο διαβήτης κύησης παραμένει μία σπάνια έκβαση των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι επιπλοκές του διαβήτη σημαίνουν ότι οι γυναίκες που κινδυνεύουν πρέπει να εντοπίζονται και να παρακολουθούνται, ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη ανίχνευση και η κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα γι' αυτές».

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Σήμερα 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Σήμερα 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)Σήμερα 18:18 | Ειδήσεις

Τι κατέθεσαν μάρτυρες που τέθηκαν υπό προστασία για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Διάλογοι, βίντεο και καταθέσεις στο μικροσκόπιο των αρχών.

Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας Σήμερα 19:35 | Ειδήσεις

Τι είπε ο εισαγγελέας στη δίκη για τον θάνατο του 22χρονου Ιάσονα, η μηχανή του οποίου συγκρούστηκε έξω από την Βουλή με το υπηρεσιακό όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη, που οδηγούσε αστυνομικός.


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία21:52Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18ΗΣΑΠ: Ακινητοποιήθηκαν συρμοί - Νεαροί μπήκαν στις γραμμές21:04Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)20:51Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας 20:38Χανιά: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους20:25Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της Χαμάς20:11Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)19:57Bullying - Σκύδρα: Νέο περιστατικό με τον ίδιο θύτη 19:45Ανδρουλάκης προς Κασσελάκη: Για κάποιους το βαρέλι δεν έχει πάτο...19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο