LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2019 17:25 | Ανανέωση: 16 Σεπτεμβρίου 2019 14:28

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη.

Εδω Βρυξέλλες

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΕΕ συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Στην προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τέθηκαν στην ατζέντα ορισμένα θέματα που αφορούν πάρα πολύ την Ελλάδα. Το πρώτο είναι η διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και εκεί θέσαμε μετ’ επιτάσεως το ότι πρέπει οι γείτονές μας να σέβονται τους Κανόνες Δικαίου, τους κανόνες καλής γειτονίας και, βέβαια, να υπηρετούν τις Συνθήκες που έχουν υπογράψει, όπως την Συνθήκη των Πρεσπών. Θέσαμε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε ό,τι αφορά την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, αλλά και τις απειλές που δέχεται η χώρα μας για το προσφυγικό. Και βέβαια, θέσαμε το διεκδικητικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο η Ελλάδα έρχεται να ζητήσει μερίδιο από την ανάπτυξη, την ανάπτυξη της Ευρώπης, στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η Ελλάδα έπαψε να είναι μία χώρα που ζητάει βοήθεια. Αυτό που ζητάει είναι το δικαίωμα και την ευκαιρία να αναπτυχθεί, ώστε να “πιάσει” τους ρυθμούς ανάπτυξης και το επίπεδο διαβίωσης που είχε πριν από την κρίση.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος ζήτησε να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και οι παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αίτημα της Λευκωσίας υποστήριξε η Αθήνα, επισημαίνοντας το ζήτημα της «εργαλειοποίησης των προσφυγικών ροών» από την Τουρκία και τις απειλές Ερντογάν για αύξηση των προσφυγικών ροών αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Εξάλλου, σχετικά με την Αλβανία, η Ελλάδα ζήτησε να ικανοποιηθούν και τα 5 σημεία που έχει θέσει η Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου, την ισονομία των μειονοτικών πολιτών και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς ή περιορισμούς δικαιωμάτων.

AP - Τζόνσον - Γιούνκερ

Δύσκολη συνάντηση Τζόνσον – Γιούνκερ

Εν μέσω απαισιοδοξίας για το ενδεχόμενο ενός Brexit με συμφωνία, πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο η συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.  Στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του Ξαβιέ Μπετέλ και οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Προσερχόμενοι στη συνάντηση, Τζόνσον και Γιούνκερ δήλωσαν “συγκρατημένα αισιόδοξοι”

Νωρίτερα, ο Τζόνσον δήλωσε ότι έχει σημειωθεί «τεράστια πρόοδος» για το θέμα του “backstop” για τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία και συνέκρινε τον εαυτό του με τον «Απίθανο Χαλκ», έναν υπερήρωα των κόμιξ, τονίζοντας ότι είναι ικανός να απελευθερώσει τη Βρετανία από τα δεσμά της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι «αναμένουν» συγκεκριμένες προτάσεις και δηλώνουν «λίγο αισιόδοξοι» σχετικά με το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Βρετανίας με συμφωνία.

«Δεν έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι» για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, σημείωσε από την πλευρά του ο ο Μπαρνιέ. «Εξακολουθούμε να είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αντικειμενικά οποιαδήποτε συγκεκριμένη και νομικά έγκυρη πρόταση της Βρετανίας, όμως ακόμη περιμένουμε», σχολίασε ο ίδιος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τυχόν συμφωνία που θα επιτευχθεί με το Λονδίνο, ανέβασε τους τόνους. Θα ψηφίσει την Τετάρτη μια πολύ αυστηρή πρόταση με την οποία απαιτεί τη διατήρηση του backstop προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας της Βρετανίας, και της Ιρλανδίας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται ο Τζόνσον.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα Brexit χωρίς συμφωνία κρούει η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Εργοδοτών, BusinessEurope

Με σημερινή της ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Εργοδοτών, BusinessEurope προειδοποιεί ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία θα είναι «καταστροφική».

Ο Γενικός Διευθυντής της BusinessEurope, Μάρκους Μπέϊρερ, δήλωσε: «Το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας είναι συνταγή για την καταστροφή και πρέπει να αποκλειστεί τελείως. Μια άτακτη, έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για όλες τις πλευρές. Θα προκαλούσε τεράστιες ζημιές στους πολίτες και τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι αρνητικές συνέπειες δεν θα περιορίζονταν μόνο στην ημερομηνία εξόδου, αλλά θα έθεταν σε κίνδυνο τη γόνιμη και θετική μελλοντική σχέση που όλοι επιδιώκουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο.»

AP - Ντιντιέ Ρέιντερς

Έρευνα κατά του Βέλγου Υπουργού Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, για διαφθορά

Στην έρευνα που διεξάγει η εισαγγελία του Βελγίου κατά του Υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας Ντιντιέ Ρέιντερς για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, αναφέρεται σύσσωμος ο βελγικός Τύπος. Η έρευνα πραγματοποιείται σε συνέχεια της κατάθεσης, πριν λίγους μήνες, ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών στην Αστυνομία κατά του Ρέιντερς και ενός συμβούλου του ότι υπήρξαν δωροδοκίες και ξέπλυμα χρήματος σε διάφορες υποθέσεις, όπως στην κατασκευή του νέου κτιρίου της πρεσβείας  του Βελγίου στην Κινσάσα, στην πώληση όπλων, στην  υποστήριξη υποψηφίων στις εκλογές στο Κογκό κλπ.  Ο Ντ. Ρέιντερς, ο οποίος είναι ο προτεινόμενος Επίτροπος του Βελγίου στη νέα Ευρωπαική Επιτροπή και του έχει ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης, αρνείται τις κατηγορίες.

Ακρόπολη - Σημαίες - Eurostat

Eurostat: ΕΕ-Ελλάδα - ποσοστό κενών θέσεων εργασίας

Στο 2,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη και στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. 

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (0,7%), τη Βουλγαρία και την Ισπανία (0,9%).

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10059855/3-16092019-AP-EN.pdf/10f37684-2673-26f6-5923-b8509d6e6e25

Ποσό ύψους 35,4 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενέκρινε η Κομισιόν για το 2019

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσης για το συνολικό ποσό των 35,4 εκατ. ευρώ που προσδιορίζει νέα έργα προς διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου. Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου, τη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προετοιμασία για το κοινοτικό κεκτημένο.

https://ec.europa.eu/cyprus/news/20190916_el

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: 25 νέα κρούσματα στην ΕλλάδαΣήμερα 16:52 | Ειδήσεις

Η αναλυτική ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Μητσοτάκης: οι εικόνες από το Ελληνικό εκπέμπουν θετικό σήμα στους επενδυτέςΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

«Το όνομα της χώρας δεν είναι πλέον συνώνυμο της κρίσης, αλλά χρησιμοποιείται ως παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης μιας τεράστιας πρόκλησης» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης...

Δένδιας για Τουρκία: διάλογος χωρίς εκβιασμούς και προκλήσειςΣήμερα 13:46 | Ειδήσεις

Όπως επισημαίνει ο κ. Δένδιας, η πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν καταδεικνύει ότι η Ελλάδα επιθυμεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα να παραμένουν ανοιχτοί...

ΗΠΑ: Η στιγμή που αυτοκίνητο παρασύρει διαδηλωτές (βίντεο-ντοκουμέντο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Δύο γυναίκες τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ένας οδηγός τις παρέσυρε σε αυτοκινητόδρομο του Σιάτλ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Η στιγμή που αυτοκίνητο παρασύρει διαδηλωτές (βίντεο-ντοκουμέντο)19:07Ολυμπιακός: υπέγραψε ο Λαρεντζάκης18:55Γλυπτική ρινοπλαστική: Τι είναι και πώς επιτυγχάνεται;18:43FIFA: Νέα τεχνολογία για το οφσάιντ στο επόμενο Μουντιάλ18:32Κορονοϊός: “δεύτερο κύμα” σαρώνει το Ιράν18:20Κορονοϊός: 25 νέα κρούσματα στην Ελλάδα18:07GP Αυστρίας: Ο Μπότας στην pole position17:58Κορονοϊός – Ρωσία: έσπασε το “φράγμα” των 10000 νεκρών17:46Ο καιρός για τους αγρότες17:34Σακελλαροπούλου: Η αμερικανική Διακήρυξη Ανεξαρτησίας ενέπνευσε την Ελληνική Επανάσταση17:21Ακάρ: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο17:09Αλκιβιάδης Στεφανής: Να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ομοψυχία16:57Κορονοϊός: κρούσμα σε τουρίστρια στην Κρήτη16:44Προμαχώνας: Ατελείωτες ουρές σχηματίζουν τα αυτοκίνητα16:32Διακοπή κυκλοφορίας λόγω εκρηκτικού μηχανισμού σε ΑΤΜ16:20Θεοχάρης: Να αποδείξουμε ότι είμαστε πρωτοπόροι και στον τουρισμό16:08“Άγριες Μέλισσες”: η “βόμβα” του Μελέτη, η απόφαση της Ελένης και η κατάρρευση της Δρόσως15:55Κορονοϊός: Σε καραντίνα ολόκληρη περιφέρεια στην Ισπανία15:42Νέες αποκαλύψεις για την Μέγκαν και την ζωή στο Παλάτι!15:30Μουσείο Νεανικής Κουλτούρας: συλλογή φωτογραφιών και αντικειμένων απο διαφορετικές εποχές15:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο