LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /LifeΔημοσίευση: 04 Σεπτεμβρίου 2019 14:43

Πέθανε ο Πέτερ Λίντμπεργκ

Έφυγε από τη ζωή ο φωτογράφος που «έγραψε ιστορία» στο χώρο της μόδας.

Πέτερ Λίντμπεργκ

Πέθανε χθες σε ηλικία 74 ετών ο φωτογράφος μόδας Πέτερ Λίντμπεργκ, γνωστός για τις μαυρόασπρες φωτογραφίες διάσημων μοντέλων, ανακοίνωσε σήμερα στο AFP η οικογένειά του. Νωρίτερα, η είδηση του θανάτου του δημοσιοποιήθηκε στον λογαριασμό του στο Instagram μαζί με μια από τις φωτογραφίες του.

Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου του.

Γερμανικής καταγωγής, αλλά γεννημένος το 1944 στην Πολωνία, ο Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με πολυάριθμα περιοδικά μόδας (Vogue, Vanity Fair, Harper's Bazaar, Rolling Stone, Ιnterview, W, The New Yorker κλπ) και συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό διαφημίσεων καθώς και σε τρία ημερολόγια Pirelli: το 1996, το 2002 και το 2017.

Ήταν ενεργός μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν φωτογράφισε όλες τις γυναίκες που εμφανίστηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του βρετανικού περιοδικού Vogue, στο οποίο τον ρόλο φιλοξενούμενου αρχισυντάκτη είχε η Μέγκαν Μαρκλ, η δούκισσα του Σάσεξ.

Το τεύχος ήταν αφιερωμένο στις "δυνάμεις για αλλαγή": τις γυναίκες-- δημόσια πρόσωπα που με το έργο τους κάνουν τη διαφορά. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διασημότητες του Χόλιγουντ Σάλμα Χάγιεκ και Τζέιν Φόντα, η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Λίντμπεργκ φωτογράφισε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, μοντέλα και άλλα διάσημα πρόσωπα για κάποιο εξώφυλλο ή αφιέρωμα της Vogue.

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα εξώφυλλα αυτά ήταν τον Ιανουάριο του 1990 με την Λίντα Εβαντζελίστα, την Ναόμι Κάμπελ, την Σίντι Κρόφορντ, την Κρίστι Τέρλινγκτον και την Τατιάνα Πάτιτζ--όλες τότε νεαρά μοντέλα--τις οποίες για πρώτη φορά φωτογράφιζε όλες μαζί ο Λίντμπεργκ.

Τα μοντέλα του περιελάμβαναν και γαλαζοαίματους. Ο Λίντμπεργκ φωτογράφησε την Μέγκαν Μαρκλ για το εξώφυλλο του Vanity Fair στο τεύχος Οκτωβρίου του 2017.

Γνωστός για την δραστική αλλαγή των στάνταρντ της φωτογραφίας μόδας, αφαιρώντας της κάποιες φορές την υπερβολική επεξεργασία, κάποτε είχε πει: "αυτή θα πρέπει να είναι η ευθύνη των σημερινών φωτογράφων, να απελευθερώνουν τις γυναίκες, και τελικά τους πάντες, από την τρομοκρατία της νεότητας και της τελειότητας".

Απέφευγε τα στερεότυπα και του άρεσε να φωτογραφίζει τις γυναίκες σχεδόν χωρίς καθόλου μακιγιάζ αναδεικνύοντας, αντίθετα, την φυσική ομορφιά τους.

Τον Φεβρουάριο εμφανίστηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για τον ίδιο με τίτλο "Ιστορίες Γυναικών". Ο Λίντμπεργκ είχε επίσης σκηνοθετήσει ταινίες και ντοκιμαντέρ. Λάτρης του γερμανικού κινηματογράφου και της γλυπτικής, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου και στη συνέχεια προσλήφθηκε από το περιοδικό Stern ως φωτογράφος και συνεργαζόταν εκείνη την εποχή με μεγάλα ονόματα όπως ο Χέλμουτ Νιούτον και ο Γκι Μπουρντέν. Την δεκαετία του '70, ο Λίντμπεργκ εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δανία: Κατάργηση του ΦΠΑ στα βιβλία θέλει η κυβέρνηση – Στόχος η ενθάρρυνση της ανάγνωσης 13:28Γαύδος: Νέο περιστατικό διάσωσης – 25 μετανάστες μεταφέρονται στα Χανιά13:14Πορτογαλία: Τρίτος νεκρός από τις πυρκαγιές13:00Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει πως τυχόν συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία θα τον βοηθούσε να "πάει στον Παράδεισο"12:45Τετάρτη 20 Αυγούστου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:31Τροχαίο στην Πέτρου Ράλλη: Ένας νεκρός κι ένας σοβαρά τραυματισμένος12:17Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει νέους πυραύλους σε περίπτωση που δεχθεί εκ νέου επίθεση από το Ισραήλ12:10Κυψέλη: Συνελήφθησαν δύο άτομα που κατηγορούνται ότι κατείχαν περισσότερα από 7 κιλά κάνναβης11:56Με Ελίασον στις Βρυξέλλες η ΑΕΚ11:41Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Τάρας Κατσκά 11:27Τροχαίο στην Αγία Παρασκευή: Έχασε τη ζωή του μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με Ι.Χ.11:12ΑΑΔΕ: Πάνω από 100 παραβάσεις σε μία εβδομάδα σε επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών10:58Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας ενέκρινε το σχέδιο κατάληψης της Πόλης της Γάζας, επιστράτευσε 60.000 εφέδρους10:44Άνδρας συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία - Είχε "οπλοστάσιο" στο σπίτι του10:30Καλαμπάκα: Θανατηφόρο τροχαίο στην Αύρα – Νεκρός μοτοσικλετιστής (εικόνες)10:16Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο σε 60χρονη, γιατί παράτησε σκύλο στο αυτοκίνητο μέσα στη ζέστη10:02Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Αυγούστου09:48Τροχαίο Χανιά: Όχημα εκσφενδόνισε πεζό μέτρα μακριά09:34ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος απέκτησε επίσημο λογαριασμό στο TikTok09:20Έξι ανθρώπινα κεφάλια σε δρόμο στο κεντρικό Μεξικό09:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο