LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 25 Αυγούστου 2019 11:48

Έλεγχοι-εξπρές σε καταγγελίες για φοροδιαφυγή

Να ενθαρρύνει τις αναφορές για «μαύρο χρήμα» επιδιώκει η ΑΑΔΕ. Το point system για την αξιολόγησή τους.

Νέο «σκηνικό» ελέγχων στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αξιοποιώντας όλες τις «πηγές», ηλεκτρονικές ή μη, σε συνδυασμό και με την «αναβάθμιση» του ρόλου των καταγγελιών που δίνουν σημαντικό «χέρι βοηθείας» στην αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε και από τις 13 Σεπτεμβρίου όλες οι καταγγελίες που φθάνουν στα γραφεία της ΑΑΔΕ θα αξιολογούνται το αργότερο εντός δέκα ημερών και μάλιστα θα υπάρχει «διαβάθμισή» τους, με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε αυτές που κινούν το ενδιαφέρον των ελεγκτών να εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες θα αξιολογούνται με κλίμακα βαθμολογίας από 0 έως και 3, ως εξής:

  • με μηδέν (0) αξιολογούνται οι άνευ ενδιαφέροντος,
  • με 1 οι καταγγελίες με απλό ή μικρό ενδιαφέρον,
  • με 2 οι υποθέσεις που χαρακτηρίζονται ενδιαφέρουσες και σημαντικές και
  • με 3 οι υποθέσεις που απαιτούν «άμεση – ταχεία επέμβαση».

Point system

Μέσα δε από τη λίστα των καταγγελιών θα επιλέγονται με κριτήρια point system οι υποθέσεις για τις οποίες θα δρομολογείται ο άμεσος έλεγχος, καθώς με βάση τον σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί τουλάχιστον 3.500 ληφθείσες πληροφορίες – καταγγελίες από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και σε όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), Α’ Τάξεως, οι τριμελείς επιτροπές που συγκροτήθηκαν μάλιστα από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν αναλάβει έργο και προχωρούν στην αξιολόγηση και την καταγραφή των πληροφοριακών δελτίων, τόσο των υφιστάμενων όσο και αυτών που εισάγονται, σε όλες τις υπηρεσίες, με σκοπό την περαιτέρω ελεγκτική αξιοποίησή τους, με δεδομένο άλλωστε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 θα έχει ολοκληρωθεί και η τροφοδοσία της εφαρμογής με τις καταγγελίες, που θα αποτελέσει τη βάση των έκτακτων φορολογικών ελέγχων.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναφερθεί ότι το έργο κάθε μιας από τις εν λόγω επιτροπές, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, θα πρέπει να έχει τελειώσει το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πολύ απλά ότι η συνολική αξιολόγηση και καταγραφή των πληροφοριακών δελτίων που έχουν συγκεντρωθεί στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου 2019, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ομοίως το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Και αυτό γιατί τα πληροφοριακά δελτία που εισέρχονται στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μετά τις 13 Σεπτεμβρίου 2019, ο μέγιστος χρόνος αξιολόγησης και καταγραφής κάθε νέας καταγγελίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία εισαγωγής τους.

Επισημαίνεται ότι εάν σε ένα πληροφοριακό δελτίο διαλαμβάνονται περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, αυτά θα αποτυπώνονται στο αρχείο καταγραφής σε ισάριθμες γραμμές των αντίστοιχων ταυτοποιημένων προσώπων. Για τεχνικούς λόγους, εξάλλου, στην περίπτωση που σε ένα πληροφοριακό δελτίο υπάρχουν περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα θα πρέπει στο αρχείο καταγραφής να επαναλαμβάνονται οι πληροφορίες του Πληροφοριακού Δελτίου σε ισάριθμες γραμμές, μία για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση ως ταυτοποίηση νοείται η ύπαρξη ΑΦΜ, ενώ σε κάθε αρχείο καταγραφής θα αποτυπώνονται σε διακεκριμένες ισάριθμες γραμμές πρόσωπα με ικανά προσδιοριστικά στοιχεία για την εύρεση ΑΦΜ (ονοματεπώνυμο, επωνυμία, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, αριθ. ταυτότητας, κ.λπ.).

Πηγή: naftemporiki.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑκριβότερα από σήμερα τα καύσιμαΣήμερα 07:01 | Ειδήσεις

«Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων μετά την επίθεση. Μειωμένες σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές.

“Κλειστά χαρτιά”, κόντρες και… “απειλές” για την NovartisΣήμερα 11:30 | Ειδήσεις

Η σύσταση Επιτροπής και τα πρόσωπα που μπαίνουν και βγαίνουν από το “κάδρο”. Οι καταγγελίες Σαμαρά, Βενιζέλου και Λοβέρδου, η στάση του Μαξίμου κι η απάντηση του Παπαγγελόπουλου. ​

Έφοδος στον Κορυδαλλό: τι βρήκαν οι αστυνομικοί (εικόνες)Σήμερα 15:00 | Ειδήσεις

Συλλήψεις και «πλούσια ευρήματα» κατά την αιφνιδιαστική, ειδική δράση στο Ψυχιατρείο των Φυλακών από την ΕΛ.ΑΣ.

Τέλη κυκλοφορίας: Πόσα θα πληρώσουν φέτος οι οδηγοίΣήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τι αποκάλυψε ο Υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Αναλυτικά η τιμολόγηση για τα τέλη κυκλοφορίας. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επιμένει η Τουλουπάκη στις καταγγελίες για Αγγελή18:06Ο καιρός για τους αγρότες17:52Εφιάλτης στη Ρωσία: έκρηξη σε ερευνητικό κέντρο με θανατηφόρους ιούς17:39Πεντάχρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον μικρό αδερφό του17:25Νέα φωτιά στη Ζάκυνθο!17:12Νίκησε τον καρκίνο και κολύμπησε 54 ώρες “χωρίς ανάσα” στο κανάλι της Μάγχης16:59Συμφωνία για το Brexit αναζητούν Τζόνσον και Μέρκελ16:46“Αγιά Σοφιά”: νέες εικόνες από το γήπεδο της ΑΕΚ16:33Σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για ΔΝΤ και πλεονάσματα16:20Λέρος: γιατί “μπλέκεται το κουβάρι” με την απώλεια οπλισμού16:07Μουσακάς από τον Βασίλη Καλλίδη15:53Κεραμέως: Τέλος η αναγραφή θρησκεύματος στα απολυτήρια15:40Απεργία ΑΔΕΔΥ: “Ρολά” στο Δημόσιο για 24 ώρες15:27Μαχαίρωσαν στρατιώτη στο Μιλάνο15:15Έφοδος στον Κορυδαλλό: τι βρήκαν οι αστυνομικοί (εικόνες)15:03Η Γαρμπή τραγουδά μαζί με τον γιο της στην σκηνή (βίντεο)14:50Πέτσας: περισσότεροι οι δικαιούχοι για το επίδομα πετρελαίου14:38Αποχώρησε από την Κυπριακή ΑΟΖ το “Γιαβούζ”14:25Τέλη κυκλοφορίας: Πόσα θα πληρώσουν φέτος οι οδηγοί14:12“Κλειστά χαρτιά”, κόντρες και… “απειλές” για την Novartis13:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο