LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 20 Αυγούστου 2019 18:55

Ανακαλύφθηκε άγνωστο όργανο στο ανθρώπινο σώμα

Πού βρίσκεται και τι κάνει το όργανο που αποτελείται από κύτταρα Schwann.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τώρα όργανο στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο βρίσκεται κάτω από το δέρμα και επιτρέπει να αισθανόμαστε τον πόνο από μικρά τσιμπήματα, όπως μιας βελόνας.

Μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι αντιλαμβανόμαστε τον πόνο του τσιμπήματος μέσω νευρικών απολήξεων που βρίσκονται αμέσως κάτω από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται απλά για νεύρα, μα για νεύρα που είναι τυλιγμένα με ειδικά κύτταρα, τα οποία μας κάνουν να...τιναζόμαστε.

«Ξέραμε εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχουν διάφορα είδη αισθητηρίων οργάνων στο δέρμα, αλλά αυτά που γνωρίζουμε είχαν να κάνουν μόνο με την αίσθηση της αφής» είπε ο Πάτρικ Έρνφορς, καθηγητής βιολογίας ιστών στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και senior author της έρευνας.

Το εν λόγω δίκτυο κυττάρων και νεύρων είναι ένα νεοανακαλυφθέν «αισθητήριο όργανο» επειδή αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα και μεταδίδει αυτή την πληροφορία στον εγκέφαλο. Αντίθετα με άλλα γνωστά αισθητήρια όργανα κάτω από το δέρμα, αυτό παίζει ρόλο στην αντίληψη του πόνου, είπε στο Live Science ο Έρνφορς.

Το όργανο αυτό είναι ευαίσθητο στα τσιμπήματα και στα απότομα χτυπήματα- “κεντήματα”, και όταν ενεργοποιείται από την πίεση στέλνει σήματα στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο σημείο του τσιμπήματος, που αποτελούν την “οδηγία” για να νιώσουμε πόνο.

Τα κύτταρα Schwann, που απαρτίζουν το όργανο αυτό, μοιάζουν κάπως με χταπόδι, με μακριές, πλοκαμοειδείς προεκτάσεις που επεκτείνονται στα γύρω νεύρα, σύμφωνα με τον Έρνφορς. Τα κύτταρα αυτά περιτριγυρίζουν και μονώνουν τα νεύρα.

Ωστόσο, για να διαπιστώσουν ποια είναι η λειτουργία των κυττάρων Schwann στο δέρμα, οι ερευνητές εξέτασαν τι συνέβαινε όταν τα απενεργοποιούσαν σε ποντίκια. Xρησιμοποίησαν μια μέθοδο ονόματι οπτογενετική: Εισήγαγαν μια πρωτεΐνη που απορροφά το φως στα γονιδιώματα, και αυτή η πρωτεΐνη ενεργοποιούσε τα κύτταρα όταν απορροφούσε αρκετό φως.

Όταν τα κύτταρα ενεργοποιούνταν, τα ποντίκια μάζευαν τα πόδια τους, κάτι που έδειχνε ότι ένιωθαν πόνο. Επίσης, παρουσίαζαν συμπεριφορές αντιμετώπισής τους, όπως το να γλύφουν και να τινάζουν τα πόδια τους- σαν να προσπαθούσαν να απαλύνουν τον πόνο, όπως είπε ο Έρνφορς.

«Όταν απενεργοποιούμε αυτά τα κύτταρα, τα ζώα νιώθουν πολύ λιγότερη πίεση και πόνο» σε αντίδραση σε επώδυνες αισθήσεις τσιμπημάτων σε σχέση με τα κανονικά ποντίκια, είπε ο Έρνφορς.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές απενεργοποιούσαν αυτά τα κύτταρα και μετά έκαναν δοκιμές στα ζώα για αίσθηση κρύου και ζέστης, τα ποντίκια μπορούσαν να βιώσουν αυτές τις αισθήσεις το ίδιο καλά με όταν αυτά τα κύτταρα δεν ήταν απενεργοποιημένα. Αυτό σημαίνει πως τα ίδια τα νεύρα πιθανότατα είναι «πολύ πιο σημαντικά από ό,τι είναι τα κύτταρα Schwann για την αίσθηση κρύου και ζέστης», ενώ τα κύτταρα Schwann είναι πολύ πιο σημαντικά για τις αισθήσεις πίεσης, είπε ο Έρνφορς.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Σήμερα 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΣήμερα 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Σήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο