LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Αυγούστου 2019 18:55

Ανακαλύφθηκε άγνωστο όργανο στο ανθρώπινο σώμα

Πού βρίσκεται και τι κάνει το όργανο που αποτελείται από κύτταρα Schwann.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τώρα όργανο στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο βρίσκεται κάτω από το δέρμα και επιτρέπει να αισθανόμαστε τον πόνο από μικρά τσιμπήματα, όπως μιας βελόνας.

Μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι αντιλαμβανόμαστε τον πόνο του τσιμπήματος μέσω νευρικών απολήξεων που βρίσκονται αμέσως κάτω από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται απλά για νεύρα, μα για νεύρα που είναι τυλιγμένα με ειδικά κύτταρα, τα οποία μας κάνουν να...τιναζόμαστε.

«Ξέραμε εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχουν διάφορα είδη αισθητηρίων οργάνων στο δέρμα, αλλά αυτά που γνωρίζουμε είχαν να κάνουν μόνο με την αίσθηση της αφής» είπε ο Πάτρικ Έρνφορς, καθηγητής βιολογίας ιστών στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και senior author της έρευνας.

Το εν λόγω δίκτυο κυττάρων και νεύρων είναι ένα νεοανακαλυφθέν «αισθητήριο όργανο» επειδή αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα και μεταδίδει αυτή την πληροφορία στον εγκέφαλο. Αντίθετα με άλλα γνωστά αισθητήρια όργανα κάτω από το δέρμα, αυτό παίζει ρόλο στην αντίληψη του πόνου, είπε στο Live Science ο Έρνφορς.

Το όργανο αυτό είναι ευαίσθητο στα τσιμπήματα και στα απότομα χτυπήματα- “κεντήματα”, και όταν ενεργοποιείται από την πίεση στέλνει σήματα στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο σημείο του τσιμπήματος, που αποτελούν την “οδηγία” για να νιώσουμε πόνο.

Τα κύτταρα Schwann, που απαρτίζουν το όργανο αυτό, μοιάζουν κάπως με χταπόδι, με μακριές, πλοκαμοειδείς προεκτάσεις που επεκτείνονται στα γύρω νεύρα, σύμφωνα με τον Έρνφορς. Τα κύτταρα αυτά περιτριγυρίζουν και μονώνουν τα νεύρα.

Ωστόσο, για να διαπιστώσουν ποια είναι η λειτουργία των κυττάρων Schwann στο δέρμα, οι ερευνητές εξέτασαν τι συνέβαινε όταν τα απενεργοποιούσαν σε ποντίκια. Xρησιμοποίησαν μια μέθοδο ονόματι οπτογενετική: Εισήγαγαν μια πρωτεΐνη που απορροφά το φως στα γονιδιώματα, και αυτή η πρωτεΐνη ενεργοποιούσε τα κύτταρα όταν απορροφούσε αρκετό φως.

Όταν τα κύτταρα ενεργοποιούνταν, τα ποντίκια μάζευαν τα πόδια τους, κάτι που έδειχνε ότι ένιωθαν πόνο. Επίσης, παρουσίαζαν συμπεριφορές αντιμετώπισής τους, όπως το να γλύφουν και να τινάζουν τα πόδια τους- σαν να προσπαθούσαν να απαλύνουν τον πόνο, όπως είπε ο Έρνφορς.

«Όταν απενεργοποιούμε αυτά τα κύτταρα, τα ζώα νιώθουν πολύ λιγότερη πίεση και πόνο» σε αντίδραση σε επώδυνες αισθήσεις τσιμπημάτων σε σχέση με τα κανονικά ποντίκια, είπε ο Έρνφορς.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές απενεργοποιούσαν αυτά τα κύτταρα και μετά έκαναν δοκιμές στα ζώα για αίσθηση κρύου και ζέστης, τα ποντίκια μπορούσαν να βιώσουν αυτές τις αισθήσεις το ίδιο καλά με όταν αυτά τα κύτταρα δεν ήταν απενεργοποιημένα. Αυτό σημαίνει πως τα ίδια τα νεύρα πιθανότατα είναι «πολύ πιο σημαντικά από ό,τι είναι τα κύτταρα Schwann για την αίσθηση κρύου και ζέστης», ενώ τα κύτταρα Schwann είναι πολύ πιο σημαντικά για τις αισθήσεις πίεσης, είπε ο Έρνφορς.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠάσχα: Φεύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς - Ουρές σε διόδια και λιμάνια (βίντεο)Σήμερα 14:31 | Ειδήσεις

Αδειάζει η Αθήνα καθώς χιλιάδες είναι η εκδρομείς του Πάσχα που αναχωρούν για διάφορους προορισμούς είτε οδικώς είτε με πλοία. Που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ουρές.

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο ΤαίναροΣήμερα 14:59 | Ειδήσεις

Η Συμφωνία των δύο πλευρών βασίστηκε στη Σύμβαση των Ηνωμένων για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Τραγωδία στην Εγνατία: Στη φυλακή ο Ουκρανός οδηγός του φορτηγούΣήμερα 17:23 | Ειδήσεις

Ποιες κατηγορίες βαραίνουν τον 38χρονο οδηγό του φορτηγού που κατηγορείται για το τροχαίο δυστύχημα στην Κοζάνη.

Τροχαίο Μεσσηνία: Γυναίκα απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις τηςΣήμερα 17:47 | Ειδήσεις

Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Γερμανία μπλόκαρε την πώληση Eurofighter στην Τουρκία, λόγω Ιμάμογλου 19:00Γαλλία: Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα "trend" στο TikTok18:46Χανιά: Απορριματοφόρο έπιασε φωτιά δίπλα σε σχολεία (εικόνες)18:30Formula 1: Μυθική πρόταση στον Φερστάπεν από την Άστον Μάρτιν18:15Τροχαίο στην Μεσσηνία: Γυναίκα απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της18:00Τραγωδία στην Εγνατία: Στη φυλακή ο Ουκρανός οδηγός του φορτηγού17:46Πάσχα: Ανήλικοι εμπορεύονταν κροτίδες στα social media17:32CIES: Τέσσερις Έλληνες ανάμεσα στους κορυφαίους νεαρούς του κόσμου 17:18Τροχαίο στη Λαμία: Διαλύθηκε μηχανή μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ (εικόνες)17:04Τζο Τόμπσον: Πέθανε σε ηλικία 36 ετών ο πρώην ποδοσφαιριστής16:50Οι Γερμανοί περιορίζουν τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ 16:36Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 16:20Ο Τζέι Ντι Βανς εξέφρασε "αισιοδοξία" ότι ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας μπορεί να τερματιστεί 16:03World Cup γυναικών: Η εθνική πόλο στα ημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της15:47Ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τις ισχυρότερες ενδείξεις για εξωγήινη ζωή (βίντεο) 15:33Χανιά: Ημίγυμνος άντρας μπούκαρε σε εκκλησία κι άδειασε το παγκάρι (εικόνες)15:20Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο15:06Πύργος – Κιλκίς: Κατασχέθηκαν χιλιάδες κροτίδες14:53Πάσχα: Φεύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς - Ουρές σε διόδια και λιμάνια (βίντεο) 14:39Χανιά: Νεκρός βρέθηκε 33χρονος κρατούμενος στο Α.Τ14:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο