Άναψε “φωτιές” στη Βουλή το άσυλο
Σφοδρά πυρά αντάλλαξαν από το βήμα της Βουλής οι πολιτικοί αρχηγοί με αφορμή τη ρύθμιση για το άσυλο στα πανεπιστήμια.
«Θέλουμε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας. Να μένουν ολημερίς ανοιχτά στον κάθε νέο, για μαθήματα, για συζητήσεις και συναυλίες. Δεξαμενές φρεσκάδας στη σκέψη ολόκληρης της χώρας. Δίχως τον φόβο των επεισοδίων, του μίσους και των καταστροφών. Τόπο συνάντησης νέων ρευμάτων και καινοτομίας. Όπως συμβαίνει, δηλαδή, παντού στον κόσμο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής.
Μίλησε για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής και αποκατάσταση του ασύλου παρά για κατάργησή του. «Διότι «ά-συλο» σημαίνει τον ασφαλή, «τον προστατευόμενο από σύληση τόπο» είπε και συμπλήρωσε «Και σήμερα ας το παραδεχτούμε: οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί. Πολλά κτίρια έχουν λεηλατηθεί».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αστυνομία στα πανεπιστήμια. «Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών» και επισήμανε ότι «όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και απολογούνται σε αυτήν. Ενώ οι γνωστοί-άγνωστοι τραμπούκοι υπηρετούν μόνο σκοτεινά συμφέροντα».
Από πλευράς του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ιδεολογική εμμονή» στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου και την επέκρινε για «υπερδεξιά ιδεολογία». «Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας». «Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ' εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο» πρόσθεσε.
«Για την παράταξη μας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και η αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας και της ανομίας που δυστυχώς αναπτύσσονται μέσα στα ΑΕΙ», τόνισε για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου.
«Όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1982 και μετά περιελάμβαναν διατάξεις που προέβλεπαν την παρέμβαση δημόσιας δύναμης (αστυνομίας) σε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους», είπε η κ. Γεννηματά και διερωτήθηκε: «Έλυσαν τα προβλήματα όλοι αυτοί οι νόμοι;». «Δυστυχώς όχι. Γιατί έλλειψε η πολιτική βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση και την αστυνομία και γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν συνεργάστηκε, όπως έπρεπε», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ αναφερόμενη στις θέσεις του κόμματός της υπογράμμισε πως «είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση να την κάνουμε πράξη».
"Πίσω από την επιμονή της κυβέρνησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κρύβεται ότι η κυβέρνηση φτιάχνει το "Πανεπιστήμιο Α.Ε." και απαιτείται σιγή νεκροταφείου, για να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα η πολιτική που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, που επιτάσσει την υπαγωγή της έρευνας στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας", ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια. "Αυτό το πανεπιστήμιο-επιχείρηση το υπηρέτησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έδωσαν άσυλο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να αλωνίζουν μέσα στα πανεπιστήμια", είπε ο γγ του ΚΚΕ.
"Δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, η ΝΔ έκανε σημαία της το πανεπιστημιακό άσυλο, που ήταν μια κατάκτηση του Κινήματος, για σηματοδοτήσει την ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού που πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική της", είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σχολίασε ότι "η κυβέρνηση ξεκινάει με το άσυλο, γιατί εκτιμάει ότι της είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει με μια κατάκτηση του λαού και της νεολαίας, που όλα αυτά χρόνια συκοφαντήθηκε, διαστρεβλώθηκε βάναυσα, κακοποιήθηκε, εξαιτίας και της δράσης συγκεκριμένων μηχανισμών, συμμοριών που καμία απολύτως σχέση έχουν με το φοιτητικό κίνημα. Ιδίως για τους μηχανισμούς και τις συμμορίες που όλα αυτά τα χρόνια δρουν, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι η δράση τους είναι "είτε με την ανοχή είτε ακόμα και τη στοργή των κυβερνήσεων και του κράτους, ενίοτε και με την καθοδήγησή τους".
«Από τη μια ερχόμαστε να ρυθμίσουμε μια εμπροσθοβαρή εκκρεμότητα. Γιατί, κι ας έχουμε καθυστερήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, πρόκειται για έναν συνειρμό, έναν συμβολισμό του 21ου αιώνα, το τι θα γίνει με τα ψηφιακά συστήματα της χώρας. Από την άλλη, ερχόμαστε να ρυθμίσουμε μια εθνική εκκρεμότητα, μια ελληνική ιδιαιτερότητα του 20ού αιώνα, το άσυλο" τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι η ελληνική δημοκρατία είναι ώριμη, γεγονός που αποτελεί κατάκτηση από όλες τις πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, και αυτό αποδείχθηκε και στην οικονομική κρίση. «Δεν χρειάζεσαι άσυλο από αυτή τη δημοκρατία. Δεν χρειάζεσαι τείχος από αυτή τη δημοκρατία. Χρειάζεσαι αντίθετα τα όποια τείχη να πέσουν. Οι Γάλλοι, οι οποίοι διακρίνονται για την επαναστατικότητά τους, για τις ιδέες που παράγουν και για τα ιδεολογικά ρεύματα στα πανεπιστήμιά τους, κατάφεραν να το ρυθμίσουν, νομίζω ότι μπορούμε και εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Το ελληνικό πανεπιστήμιο ήταν το επίκεντρο του μεταπολεμικού ελληνικού αφηγήματος. Τα παιδιά της κατοχής και του εμφυλίου είχαν ένα στόχο: να σπουδάσουν τα δικά τους παιδιά - και αυτά τα δικά τους παιδιά. Αυτό το πετύχαμε: ήταν ο ιμάντας της κοινωνικής κινητικότητας της χώρας. Αλλά ταυτόχρονα ισχύει και το ρητό του Αινστάιν: η ζωή είναι σαν το ποδήλατο - αν σταματήσεις να κινείσαι, πέφτεις».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στο Πανεπιστημιακό Άσυλο, είπε ότι εκτός από το να μην εμποδίζεται η Αστυνομία να παρεμβαίνει όταν διαπράττονται αδικήματα θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ώστε η υποτροπή στην τέλεση αδικημάτων που θεωρούνται πλημμελήματα όπως η κατασκευή μολότωφ να τιμωρείται αυστηρότερα. «Αλλιώς», είπε, «η Αστυνομία θα τους συλλαμβάνει και ο ανακριτής θα τους αφήνει ελεύθερους. Η Αστυνομία θα γίνει γραφείο ταξιδίων για παραβάτες κατ' εξακολούθηση. Τέλος, ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά διερωτώμενος γιατί η Βουλή δεν ασχολείται με τα θέματα αυτά. «Προτιμάτε να συζητάτε για την κ. Θάνου, αλλά δεν ξέρετε τι μπορεί να φέρει ένα τουρκικό γεωτρύπανο στα 20 ή στα 30 ναυτικά μίλια», κατέληξε.
Αντιπαράθεση Βαρουφάκη-Καραθανασόπουλου για το άσυλο
«Το ΚΚΕ έχει αποτελεσματικούς τρόπους περιφρούρησης των κινητοποιήσεων και μάλιστα με ομάδες που φορούν περιβραχιόνια, που είναι ένα είδος στολής». Αυτό ανέφερε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, ο οποίος είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Βαρουφάκης για συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας για την προστασία του ασύλου.
«Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η κατάργηση του ασύλου είναι η περιφρούρησή του με τη συγκρότηση υπηρεσίας περιφρούρησης, η οποία να λογοδοτεί στις πανεπιστημιακές αρχές», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης. «Μιλάτε για ένστολη εσωτερική ασφάλεια με εξοπλισμό. Η περιφρούρηση του ασύλου πρέπει να είναι έργο των φοιτητικών συλλόγων», απάντησε ο κ. Καραθανασόπουλος.