LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Αυγούστου 2019 08:38

Χρέη κάτω του ενός ευρώ προς την Εφορία για 367.000 φορολογούμενους

Η λίστα με τους οφειλέτες προς την Εφορία, όπως τη δημοσίευσε το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

χρήματα - λεφτά

Και όμως, υπάρχουν φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία μικρότερα του ενός ευρώ ο καθένας και ούτε λίγο ούτε πολύ αποτελούν το περίπου 10% του συνολικού αριθμού των οφειλετών της εφορίας ή 367.253 άτομα. Κατά πάσα πιθανότητα δε, η συντριπτική πλειονότητά τους να μην γνωρίζει καν ότι οφείλει στο κράτος.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν καταγραφεί από τα πληροφοριακά συστήματα ΤΑΧΙS και TAXISnet της ΑΑΔΕ ως οφειλέτες ποσών έως και 0,99 ευρώ και τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών της εφορίας στο β' τρίμηνο εφέτος ανήλθε σε 3.750.195 φορολογούμενους και από αυτούς οι 367.253 φορολογούμενοι ή ποσοστό 9,79% έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μικρότερα από 1 ευρώ. Σε σύγκριση με το β' τρίμηνο πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών έχει αυξηθεί κατά 22.779 πρόσωπα (φυσικά και νομικά), ενώ ο αριθμός όσων χρωστούν λιγότερα από 1 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 13.206 πρόσωπα.

Το γεγονός ότι στα στοιχεία της ΑΑΔΕ καταγράφονται ως «οφειλέτες» πρόσωπα με χρέη κάτω του 1 ευρώ, καταδεικνύει ότι ακόμη και τόσο χαμηλές οφειλές δεν διαγράφονται πάντα από τα πληροφοριακά συστήματα. Αν και, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ποσά οφειλών κάτω από ένα πολύ χαμηλό ύψος δεν βεβαιώνονται και δεν αναζητούνται από τις φορολογικές αρχές. Και οι οφειλέτες αυτοί μπορούν να πάρουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, καθώς η νομοθεσία προβλέπει επίσης ότι το αποδεικτικό αυτό, το οποίο απαιτείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συναλλαγών (π.χ. πωλήσεις ή μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων), δεν χορηγείται μόνον εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 30 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά δεν βεβαιώθηκαν πρωτογενώς κατόπιν υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φόρων και στη συνέχεια δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν σε απλήρωτα υπόλοιπα δόσεων διαφόρων φορολογικών οφειλών (π.χ. ΕΝΦΙΑ), καθώς, μπορεί π.χ. από ένα χρέος 50,42 ευρώ να πληρώθηκαν 50,40 ευρώ και να έμειναν απλήρωτα τα 0,02 ευρώ επειδή το μηχάνημα δεν δεχόταν κέρματα κάτω των 10 λεπτών.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, που περιελήφθησαν στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, το β' τρίμηνο εφέτος:

*Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση διαμορφώθηκε σε 104,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2019 παρατηρείται μείωση του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 204,3 εκατ. ευρώ. Καθώς, έως το τέλος του β' τριμήνου οι εισπράξεις και διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν ήταν 3,5 δισ. ευρώ.

*Το «πραγματικό» συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των οφειλών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης) διαμορφώθηκε σε 85,6 δισ. ευρώ (1/7/2019), σημειώνοντας αύξηση κατά 119,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το β' τρίμηνο πέρυσι. Σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2019, το «πραγματικό» ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών εμφανίζεται μειωμένο κατά 470 εκατ. ευρώ.

*Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών ανήλθε σε 3.750.195 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σημειώνοντας αύξηση κατά 22.779 πρόσωπα ή κατά 0,61% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2018. Σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2019, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 189.903 πρόσωπα.

*Οι φορολογούμενοι που οφείλουν κάτω από 500 ευρώ ανέρχονταν σε 2.036.005 πρόσωπα ή στο 54,29% του συνόλου των οφειλετών. Σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 1,19% ή κατά 24.051 πρόσωπα. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην κατηγορία αυτή πηγάζει από οφειλέτες με χρέη μικρότερα από 1 ευρώ, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 13.206 πρόσωπα (φυσικά- νομικά) και ανήλθαν σε 367.253 πρόσωπα. Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων με χρέη κάτω των 500 ευρώ δεν συνοδεύεται και από αύξηση του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Καθώς, το συνολικό ύψος των οφειλών της συγκεκριμένης κατηγορίας φορολογουμένων μειώθηκε σε ετήσια βάση (β' τρίμηνο 2018- β' τρίμηνο 2019) κατά 3,6 εκατ. ευρώ.

*Οι οφειλέτες ποσών από 501 έως 10.000 ευρώ ανήλθαν σε 1.421.814 πρόσωπα ή στο 37,91% του συνόλου, σημειώνοντας μείωση κατά 1% ή κατά 14.408 πρόσωπα σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2018. Το συνολικό ποσό των χρεών τους αυξήθηκε κατά 23,7 εκατ. ευρώ, από 3,369 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2018 σε 3,393 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο εφέτος.

*Οι οφειλέτες ποσών από 10.001 έως 100.000 ευρώ ανέρχονταν σε 249.208 πρόσωπα ή στο 6,64% του συνόλου και ήταν επιπλέον 10.837 πρόσωπα σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2018. Το σύνολο των οφειλών τους αυξήθηκε κατά 328,7 εκατ. ευρώ μεταξύ β' τριμήνου 2018 και β' τριμήνου 2019 (από 6,55 δισ. ευρώ σε 6,879 δισ. ευρώ).

*Οι φορολογούμενοι με χρέη από 100.001 έως 1.000.000 ευρώ ήταν 35.088 πρόσωπα ή το 0,93% του συνόλου των οφειλετών της εφορίας. Σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 2.103 πρόσωπα.

*Οι φορολογούμενοι με χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ αυξήθηκαν κατά 196 πρόσωπα σε σύγκριση με το β' τρίμηνο πέρυσι και ανήλθαν σε 8.080 πρόσωπα, αντιπροσωπεύοντας το 0,22% του συνόλου των οφειλετών. Το συνολικό ύψος των οφειλών τους αυξήθηκε κατά 1,875 δισ. ευρώ, από 82,164 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2018 σε 84,039 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Από τους συγκεκριμένους οφειλέτες προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2018.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Λήμνο: Διορθώσαμε μια αδικία με την εξίσωση της μείωσης του ΦΠΑ για όλα τα νησιά κάτω των 20 χιλιάδων κατοίκωνΣήμερα 13:27 | Ειδήσεις

«Θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Είστε ένα νησί με δυναμικό πρωτογενή τομέα, δυναμική νοοτροπία», τόνισε ο πρωθυπουργός

Φονική καραμπόλα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (βίντεο)Σήμερα 07:00 | Ειδήσεις

Ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Γιώργος Μαζωνάκης: Τα πρώτα λόγια της μητέρας του μετά το χειρουργείο (βίντεο)Σήμερα 10:18 | Ειδήσεις

Συγκινητικά ήταν τα πρώτα της λόγια όταν ξύπνησε από τη νάρκωση σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του της εκπομπής το "Πρωινό" του ΑΝΤ1.

Report.oasa.gr – Κυρανάκης: Πρεμιέρα για την εφαρμογή υποβολής καταγγελιών στα ΜΜΜΣήμερα 08:42 | Ειδήσεις

Πως θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή, ποια μέσα μαζικής μεταφοράς αφορά και ποιες περιπτώσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαρινάκης: Αποκλιμακώνεται σταδιακά ο πληθωρισμός στη χώρα μας13:56Μητσοτάκης από Λήμνο: Διορθώσαμε μια αδικία με την εξίσωση της μείωσης του ΦΠΑ για όλα τα νησιά κάτω των 20 χιλιάδων κατοίκων13:42FIFA: Η Εθνική Ελλάδας υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη13:27Επέτειος δολοφονίας Φύσσα: Κλείνουν οι σταθμοί "Κορυδαλλός" και "Μανιάτικα" 13:13Πακιστάν – Σαουδική Αραβία: Οι δύο χώρες υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας12:59Κέρκυρα: Τον καταπλάκωσε κολόνα και τον τραυμάτισε θανάσιμα12:46Μαγνησία: Πυρκαγιά καίει σε χαμηλή βλάστηση - Επιχειρούν εναέρια μέσα12:33Κάλυμνος: 78χρονη δάγκωσε λιμενικό που ζήτησε τα στοιχεία της12:19Μουντιάλ 2026: Η Ισπανία απειλεί με αποχώρηση, αν προκριθεί το Ισραήλ12:05Τζίμι Κίμελ: "Κόπηκε" το σόου του μετά τα σχόλια για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ - Ο Τραμπ πανηγυρίζει11:49ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου11:33Πάτρα: Αποφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Γηροκομείο11:19Γιώργος Μαζωνάκης: Τα πρώτα λόγια της μητέρας του μετά το χειρουργείο (βίντεο)11:04Απάντηση Ερντογάν σε Νετανιάχου: Θα πνιγούν στο αίμα που έχυσαν10:50Βρετανία: Έδωσε φάρμακα στην κόρη της, ξεγελώντας γιατρούς με φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης10:35Σταδίου: Έκλεισε ο δρόμος λόγω… κουμπαρά!10:21Θεσσαλονίκη: Νεκρός 29χρονος σε τροχαίο – 3 συλλήψεις10:06Μεταναστευτικό: Εκατόμβη νεκρών σε ναυάγια πλοίων με προορισμό την Κρήτη09:52Συνάντηση Τραμπ - Στάρμερ: Επί τάπητος διεθνείς υποθέσεις και επενδυτικές συμφωνίες09:38Τραμπ: Τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα “Antifa”09:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο