LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 21 Ιουνίου 2019 16:21

Υψηλής ποιότητας οι ελληνικές θάλλασες

Τι έδειξαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην χώρα μας.

Χαλκιδική - παραλία

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφαρμόζοντας όπως κάθε χρόνο το Πρόγραμμα  παρακολούθησης ποιότητας νερών ακτών κολύμβησης των Περιφερειών της Ελλάδας ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, για το έτος 2018, σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτυπώνεται στην αντίστοιχη Εθνική Έκθεση αξιολόγησης για το 2018 που μαζί με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης γνωστοποιήθηκαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίθηκαν και αναρτήθηκαν στις 6/6/2019 στη σχετική ιστοσελίδα της ΕΕ.

H εν λόγω αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με άκρως επιστημονικό τρόπο και κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2015-2018), όπως ορίζεται από την Οδηγία, και έλαβε χώρα σε 1598 σημεία (ακτές κολύμβησης) εκ των οποίων οι τρείς βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες).

Το 97% των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας ενώ το σύνολο (100%) των υδάτων, ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. 

Ειδικότερα:

  • 1.550 σημεία (97.0%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας»
  • 30 σημεία (1,9%) νέα σημεία.
  • 18 σημεία (1,1%) δεν χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας», αλλά ως «επαρκούς ποιότητας».

Παραλίες - λουόμενοι

Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης διενεργείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, οι οποίες αναρτούν το μηνιαίο και ετήσιο χρονοδιάγραμμα των δειγματοληψιών καθώς και τα μηνιαία αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων, προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια τα οποία συνεργάζονται με τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων κατόπιν διεξαγωγής δημοσίων-διεθνών διαγωνισμών. Τα ως άνω αποτελέσματα χρησιμοποιούνται από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη καθώς και στη διεξαγωγή του προγράμματος “Γαλάζια Σημαία”, που αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης FΕΕ (Foundation for Environmental Education), η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο μας για την υλοποίηση του.

Οι ακτές στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Παρακολούθησης αποτελούν το Δίκτυο Παρακολούθησης, το οποίο προσδιορίζεται ανά Περιφέρεια με σχετική Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το Δίκτυο αναθεωρείται κάθε δύο έτη με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, κατόπιν προτάσεων φορέων και πολιτών, γνωμοδότησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και σχετικής εισήγησης της  οικείας  Διεύθυνσης Υδάτων.

Παραλίες - λουόμενοι

Το Δίκτυο Παρακολούθησης έχει ως βασική αρχή την αντιστοίχιση ενός και μόνο αντιπροσωπευτικού σημείου παρακολούθησης σε κάθε ακτή κολύμβησης, όπως ορίζεται από την Οδηγία 2006/7/EΚ. Ειδικότερα, βάσει των απαιτήσεων της Οδηγίας, το σημείο δειγματοληψίας επιλέγεται στον τόπο των υδάτων κολύμβησης όπου αναμένεται  το μεγαλύτερο πλήθος λουόμενων ή ο μεγαλύτερος κίνδυνος ρύπανσης.

Κάθε έτος παρακολουθούνται καθ’ όλη την διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου όλες οι ακτές που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Παρακολούθησης. Συνηθίζεται, για επικοινωνιακούς λόγους, την περίοδο αυτή να κυκλοφορούν δημοσιεύματα τα οποία δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες σε σχέση με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.  Επισημαίνεται ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται σε μετρήσεις πιστοποιημένων φορέων οι οποίοι συλλέγουν τα δείγματα και αναλύουν τα αποτελέσματα ακολουθώντας με συνέπεια την Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Το έτος 2018 ήταν έτος αναθεώρησης του Δικτύου που  για την φετινή κολυμβητική περίοδο περιλαμβάνει 1635 ακτές. Για την κολυμβητική περίοδο του έτους 2019 το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του εν λόγω προγράμματος αναρτώνται κάθε μήνα στις ιστοσελίδες Διευθύνσεων Υδάτων προς χρήση των πολιτών.

Η διαδικασία χαρακτηρισμού της καταλληλόλητας των ακτών κολύμβησης διενεργείται κάθε έτος υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣτα μπλόκα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι - Δηλώνουν ανυποχώρητοι στην διεκδίκηση των αιτημάτων τουςΧθες 21:16 | Ειδήσεις

Σκηνές έντασης, αποκλεισμοί δρόμων και μαζικές κινητοποιήσεις συνθέτουν το σκηνικό που διαμορφώνεται σε όλη τη χώρα από τις διαμαρτυρίες αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογέςΧθες 22:51 | Ειδήσεις

«Για όσα ως κυβέρνηση προσπαθήσαμε και καταφέραμε, δεν είμαι απλώς αμετανόητος. Είμαι υπερήφανος», δήλωσε για την εποχή της προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Η πολιτική σταθερότητα από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμόςΧθες 20:54 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος τόσο στη δύσκολη μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, μίλησε για αναγκαίες τομές με κόστος αλλά και για πολιτικές ευθύνες του παρελθόντος.

Τροχαίο στη Λούτσα: Ο 29χρονος είχε κάνει και χρήση κοκαΐνης πριν πιάσει μεθυσμένος το τιμόνιΧθες 21:27 | Ειδήσεις

Στην απολογία του αύριο, ο 29χρονος αναμένεται να ρίξει την απολογία σε άλλο οδηγό υποστηρίζοντας ότι του έκοψε τον δρόμο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στο φινάλε ο ΠΑΟΚ στέρησε από τον Άρη την 4άδα23:59Γιάννης Αντετοκούνμπο: Άρχισαν οι συζητήσεις με τους Μπακς για το μέλλον του σταρ στην ομάδα23:44Πεσκόφ: Ο Πούτιν αποδέχθηκε ορισμένες αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία23:28Τραγωδία στην Κέρκυρα: Αυτοκίνητο με μάνα και κόρη έπεσε σε ποτάμι 23:14Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές23:00Στα μπλόκα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι - Δηλώνουν ανυποχώρητοι στην διεκδίκηση των αιτημάτων τους 22:46Χωρίς ταξί αύριο η Αττική - Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία μετά τα επεισόδια 22:32Τροχαίο στη Λούτσα: Ο 29χρονος είχε κάνει και χρήση κοκαΐνης πριν πιάσει μεθυσμένος το τιμόνι22:18Μητσοτάκης: Η πολιτική σταθερότητα από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός22:04Κύπελλο Ελλάδας: Έκανε το "3 στα 3" ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Κηφισιά21:50ΥΠΑΑΤ: Οι πληρωμές προς τους αγρότες φέτος θα φτάσουν τα 3,7 δισ. ευρώ21:36Σε 24ωρη επιφυλακή, λόγω κακοκαιρίας, ο δήμος Αθηναίων21:22Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Το αστυνομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα μπλόκα των αγροτών 21:08Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό20:54Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:44Η ΑΕΚ νίκησε 2-0 τον ΟΦΗ και... περιμένει για να δει αν θα «μείνει» στην πρώτη τετράδα20:34Αλέξης Τσίπρας – Ιθάκη: Κατάμεστο το Παλλάς για την παρουσίαση του βιβλίου του (βίντεο)20:24ANT1 Sports: "Μάχες" στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας20:10Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κλειστό το τελωνείο Ευζώνων19:56Σέρρες: Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας με Βουλγαρία έφτασαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες19:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο