LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 21 Ιουνίου 2019 16:21

Υψηλής ποιότητας οι ελληνικές θάλλασες

Τι έδειξαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην χώρα μας.

Χαλκιδική - παραλία

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφαρμόζοντας όπως κάθε χρόνο το Πρόγραμμα  παρακολούθησης ποιότητας νερών ακτών κολύμβησης των Περιφερειών της Ελλάδας ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, για το έτος 2018, σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτυπώνεται στην αντίστοιχη Εθνική Έκθεση αξιολόγησης για το 2018 που μαζί με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης γνωστοποιήθηκαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίθηκαν και αναρτήθηκαν στις 6/6/2019 στη σχετική ιστοσελίδα της ΕΕ.

H εν λόγω αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με άκρως επιστημονικό τρόπο και κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2015-2018), όπως ορίζεται από την Οδηγία, και έλαβε χώρα σε 1598 σημεία (ακτές κολύμβησης) εκ των οποίων οι τρείς βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες).

Το 97% των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας ενώ το σύνολο (100%) των υδάτων, ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. 

Ειδικότερα:

  • 1.550 σημεία (97.0%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας»
  • 30 σημεία (1,9%) νέα σημεία.
  • 18 σημεία (1,1%) δεν χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας», αλλά ως «επαρκούς ποιότητας».

Παραλίες - λουόμενοι

Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης διενεργείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, οι οποίες αναρτούν το μηνιαίο και ετήσιο χρονοδιάγραμμα των δειγματοληψιών καθώς και τα μηνιαία αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων, προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια τα οποία συνεργάζονται με τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων κατόπιν διεξαγωγής δημοσίων-διεθνών διαγωνισμών. Τα ως άνω αποτελέσματα χρησιμοποιούνται από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη καθώς και στη διεξαγωγή του προγράμματος “Γαλάζια Σημαία”, που αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης FΕΕ (Foundation for Environmental Education), η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο μας για την υλοποίηση του.

Οι ακτές στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Παρακολούθησης αποτελούν το Δίκτυο Παρακολούθησης, το οποίο προσδιορίζεται ανά Περιφέρεια με σχετική Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το Δίκτυο αναθεωρείται κάθε δύο έτη με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, κατόπιν προτάσεων φορέων και πολιτών, γνωμοδότησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και σχετικής εισήγησης της  οικείας  Διεύθυνσης Υδάτων.

Παραλίες - λουόμενοι

Το Δίκτυο Παρακολούθησης έχει ως βασική αρχή την αντιστοίχιση ενός και μόνο αντιπροσωπευτικού σημείου παρακολούθησης σε κάθε ακτή κολύμβησης, όπως ορίζεται από την Οδηγία 2006/7/EΚ. Ειδικότερα, βάσει των απαιτήσεων της Οδηγίας, το σημείο δειγματοληψίας επιλέγεται στον τόπο των υδάτων κολύμβησης όπου αναμένεται  το μεγαλύτερο πλήθος λουόμενων ή ο μεγαλύτερος κίνδυνος ρύπανσης.

Κάθε έτος παρακολουθούνται καθ’ όλη την διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου όλες οι ακτές που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Παρακολούθησης. Συνηθίζεται, για επικοινωνιακούς λόγους, την περίοδο αυτή να κυκλοφορούν δημοσιεύματα τα οποία δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες σε σχέση με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.  Επισημαίνεται ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται σε μετρήσεις πιστοποιημένων φορέων οι οποίοι συλλέγουν τα δείγματα και αναλύουν τα αποτελέσματα ακολουθώντας με συνέπεια την Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Το έτος 2018 ήταν έτος αναθεώρησης του Δικτύου που  για την φετινή κολυμβητική περίοδο περιλαμβάνει 1635 ακτές. Για την κολυμβητική περίοδο του έτους 2019 το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του εν λόγω προγράμματος αναρτώνται κάθε μήνα στις ιστοσελίδες Διευθύνσεων Υδάτων προς χρήση των πολιτών.

Η διαδικασία χαρακτηρισμού της καταλληλόλητας των ακτών κολύμβησης διενεργείται κάθε έτος υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)Σήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Τι “μαρτυρούν” οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, από το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων..

Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωσηΣήμερα 13:15 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται να απολογηθούν οι 67 κατηγορούμενοι για την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγγερίδη.

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Σκληρή κριτική από την Νέα Αριστερά που τον κατηγορεί για άγνοια. «Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία», καταγγέλλει ο Γεωργιάδης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20“The 2Night Show”: Με Βρεττό, Iορδάνοβα και Μπομπέτσι η παρέα της Τετάρτης (εικόνες)15:07Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Αρναούτογλου και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο