LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 21 Ιουνίου 2019 16:21

Υψηλής ποιότητας οι ελληνικές θάλλασες

Τι έδειξαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην χώρα μας.

Χαλκιδική - παραλία

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφαρμόζοντας όπως κάθε χρόνο το Πρόγραμμα  παρακολούθησης ποιότητας νερών ακτών κολύμβησης των Περιφερειών της Ελλάδας ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, για το έτος 2018, σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτυπώνεται στην αντίστοιχη Εθνική Έκθεση αξιολόγησης για το 2018 που μαζί με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης γνωστοποιήθηκαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίθηκαν και αναρτήθηκαν στις 6/6/2019 στη σχετική ιστοσελίδα της ΕΕ.

H εν λόγω αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με άκρως επιστημονικό τρόπο και κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2015-2018), όπως ορίζεται από την Οδηγία, και έλαβε χώρα σε 1598 σημεία (ακτές κολύμβησης) εκ των οποίων οι τρείς βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες).

Το 97% των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας ενώ το σύνολο (100%) των υδάτων, ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. 

Ειδικότερα:

  • 1.550 σημεία (97.0%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας»
  • 30 σημεία (1,9%) νέα σημεία.
  • 18 σημεία (1,1%) δεν χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας», αλλά ως «επαρκούς ποιότητας».

Παραλίες - λουόμενοι

Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης διενεργείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, οι οποίες αναρτούν το μηνιαίο και ετήσιο χρονοδιάγραμμα των δειγματοληψιών καθώς και τα μηνιαία αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων, προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια τα οποία συνεργάζονται με τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων κατόπιν διεξαγωγής δημοσίων-διεθνών διαγωνισμών. Τα ως άνω αποτελέσματα χρησιμοποιούνται από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη καθώς και στη διεξαγωγή του προγράμματος “Γαλάζια Σημαία”, που αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης FΕΕ (Foundation for Environmental Education), η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο μας για την υλοποίηση του.

Οι ακτές στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Παρακολούθησης αποτελούν το Δίκτυο Παρακολούθησης, το οποίο προσδιορίζεται ανά Περιφέρεια με σχετική Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το Δίκτυο αναθεωρείται κάθε δύο έτη με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, κατόπιν προτάσεων φορέων και πολιτών, γνωμοδότησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και σχετικής εισήγησης της  οικείας  Διεύθυνσης Υδάτων.

Παραλίες - λουόμενοι

Το Δίκτυο Παρακολούθησης έχει ως βασική αρχή την αντιστοίχιση ενός και μόνο αντιπροσωπευτικού σημείου παρακολούθησης σε κάθε ακτή κολύμβησης, όπως ορίζεται από την Οδηγία 2006/7/EΚ. Ειδικότερα, βάσει των απαιτήσεων της Οδηγίας, το σημείο δειγματοληψίας επιλέγεται στον τόπο των υδάτων κολύμβησης όπου αναμένεται  το μεγαλύτερο πλήθος λουόμενων ή ο μεγαλύτερος κίνδυνος ρύπανσης.

Κάθε έτος παρακολουθούνται καθ’ όλη την διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου όλες οι ακτές που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Παρακολούθησης. Συνηθίζεται, για επικοινωνιακούς λόγους, την περίοδο αυτή να κυκλοφορούν δημοσιεύματα τα οποία δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες σε σχέση με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.  Επισημαίνεται ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται σε μετρήσεις πιστοποιημένων φορέων οι οποίοι συλλέγουν τα δείγματα και αναλύουν τα αποτελέσματα ακολουθώντας με συνέπεια την Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Το έτος 2018 ήταν έτος αναθεώρησης του Δικτύου που  για την φετινή κολυμβητική περίοδο περιλαμβάνει 1635 ακτές. Για την κολυμβητική περίοδο του έτους 2019 το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του εν λόγω προγράμματος αναρτώνται κάθε μήνα στις ιστοσελίδες Διευθύνσεων Υδάτων προς χρήση των πολιτών.

Η διαδικασία χαρακτηρισμού της καταλληλόλητας των ακτών κολύμβησης διενεργείται κάθε έτος υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνάντηση Μητσοτάκη-Τασούλα: Τι είπαν για ακρίβεια, ενεργειακά και κακοκαιρία στην Ήπειρο12:10Αυστραλία: Η γερουσιαστής Πολίν Χάνσον εμφανίστηκε με μπούρκα μέσα στο κοινοβούλιο ζητώντας την απαγόρευσή της11:56Καταβάλλεται σήμερα η ετήσια οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους11:42Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ στο κέντρο της πόλης11:28Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Καρδίτσα11:14Βέλγιο: Παραλύει από σήμερα η χώρα - Τριήμερη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις11:00Έσπασε αγωγός της ΕΥΔΑΠ στο κέντρο της Αθήνας10:46Ιθάκη - Αλέξης Τσίπρας για Βαρουφάκη: Η αυτοκριτική, οι επιλογές και το παρασκήνιο της κρίσιμης περιόδου10:32Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν διαβουλεύσεις για την Ουκρανία στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης10:18Ληστές δήλωναν άστεγοι και έπαιρναν επιδόματα - Εμπλέκονται σε δεκάδες διαρρήξεις με τεράστια λεία10:04Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς09:50Σοκ στο Πέραμα: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 12χρονο έξω από σχολείο09:36Δόμνα Μιχαηλίδου: Το "Σπίτι μου 2", η Κάρτα Αναπηρίας και το επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχος (βίντεο)09:22Η Ρωσία ανακοίνωσε πως κατέρριψε 93 drones της Ουκρανίας τη νύχτα09:08Φονική παράσυρση στο Παγκράτι: Σε κατάσταση σοκ η κόρη της 72χρονης (βίντεο)08:54Ηράκλειο: Σοκ με τον αιφνίδιο θάνατο του 2χρονου κοριτσιού08:40Στα βιβλιοπωλεία σήμερα η Ιθάκη: Τι λέει ο Αλέξης Τσίπρας για 10 κορυφαία πρόσωπα08:26Σε ισχύ από σήμερα το πακέτο ενισχύσεων ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ08:11Συμπλοκή ανηλίκων στη Βάρκιζα: Τέσσερις τραυματίες στο νοσοκομείο07:56Νέα Πέραμος: Άνδρας βρέθηκε νεκρός από αιχμηρό αντικείμενο - Ύποπτος ο αδελφός του07:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο