Η τροπολογία για το αφορολόγητο
Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία για το αφορολόγητο και την ακύρωση της μείωσης του απο την Πρωτοχρονιά του 2020. Με την ίδια τροπολογία, ακυρώνεται η λήψη των θετικών μέτρων, των αποκαλούμενων αντίμετρων, που ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και η μείωση των κλιμακίων για το υπερβάλλον ποσό, καθώς και η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα απο το 22% στο 20%.
Οπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που τη συνοδεύει, καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10,11,12 και 13 του ν. 4472/2017 σχετικά με:
(ί) τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 417272013) και (ιι) τα φορολογικά, αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου [μείωση του συνολικού ποσού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) κατά ποσοστό 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ, από μισθούς και συντάξεις και επαναπροσδιορισμός του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς καθώς και της κλίμακα: βάσει της οποίας υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης].
Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται επί του κρατικού προϋπολογισμού τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:
1. Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το έτος 2020 εκτιμάται στο ποσό των 1.920 εκατ. ευρώ περίπου και για το έτος 2021 και εφεξής στο ποσό των 2.058 εκατ. ευρώ περίπου.
2. Αύξηση των εσόδων από την κατάργηση των ανωτέρω φορολογικών αντίμετρων η οποία ανέρχεται σε:
- 209 εκατ. ευρώ για το έτος 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., όταν αυτός δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 ευρώ.
- 877 εκατ. ευρώ, για το έτος 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το έτος 2021 και εφεξής, από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0-20.000 ευρώ.
- 368 εκατ. ευρώ, για το έτος 2020 και 613 εκατ. ευρώ για το έτος 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.
Όπως είχε πρόσφατα υποστηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται για ένα μέτρο που έρχεται με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και ήταν σχεδιασμένο να γίνει, καθώς πλέον το επιτρέπει η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παραμένει η "μαύρη τρύπα"
Παρά την απόσυρση και των φορολογικών αντίμετρων, ωστόσο, παραμένει "μαύρη τρύπα", καθώς ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το εν λόγω αντίμετρο προέβλεπε την εφάπαξ μείωση του συντελεστή από το 29% στο 26%, με δημοσιονομικό κόστος 461 εκατ. το 2020 και 270 εκατ. ευρώ από το 2021 κι εξής.
Ωστόσο, μπήκε στο πακέτο της ΔΕΘ και συμπεριλήφθηκε στον Προϋπολογισμό, με πρόβλεψη μείωσης από το 29% στο 25%, όχι όμως εφάπαξ αλλά 1 μονάδα κατ' έτος.
Το δημοσιονομικό ισοζύγιο αφορολογήτου- αντίμετρων
2019
- κόστος από τη διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δις
- όφελος από την κατάργηση αντίμετρων: 1,454 δις ("τρύπα": 466 εκατ. ευρώ)
2020
- κόστος από τη διατήρηση αφορολογήτου: 2,058 δις
- όφελος από την κατάργηση αντίμετρων: 1,819 δις ("τρύπα": 239 εκατ. ευρώ)
«Η όλη συζήτηση περί κατάργησης και των αντιμέτρων που είχαν ψηφιστεί μαζί με το αφορολόγητο το 2017 είναι περί όνου σκιάς», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως «η μεγάλη πλειοψηφία των αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται ενώ όσα εκ των αντιμέτρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πριν τις Ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020 εφόσον είναι Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ»
Το πρωί, πάντως, με δήλωση του έξω απο το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός έστρεψε τα "πυρά" του κατά των δανειστών, για όσα αναφέρονται στην Έκθεση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι "ειναι ορατός ο κίνδυνος να γυρίσουμε στις μαύρες μέρες των μνημονίων".
Απο την πλευρά της πάντως, η Νέα Δημοκρατία, επιμένει ότι δεν θα στηρίξει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου και ότι έχει αποχωρήσει απο τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι, αν και η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κρατά ανοιχτή την Βουλή για μικροκομματικούς λόγους και ρουσφετολογικές "τακτοποιήσεις".
«Αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας, παρά τους σημερινούς του λεονταρισμούς, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη δημοσιονομική πειθαρχία της Κομισιόν. Έτσι εξηγείται γιατί στις 15 Μάη αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την καθαρή πρόταση του ΚΚΕ για τη μείωση του αφορολόγητου», αναφέρει το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας πως «Μόνη λύση σήμερα είναι η υπερψήφιση της τροπολογίας του ΚΚΕ, για την πραγματική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που πλήττουν πάλι τον λαό».