LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 16 Μαΐου 2019 15:19

Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΛΔΟ – Airbus (εικόνες)

«Η συμφωνία ΕΛΔΟ-Airbus σηματοδοτεί μια νέα πραγματικότητα, την είσοδο της Ελλάδας στο χάρτη της αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παραγωγής», τονίζει ο Νίκος Παππάς.

Συνεργασία - Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός - Airbus Defence and Space

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) και η εταιρεία Airbus Defence and Space, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, και της Βρετανίδας Πρέσβη στην Ελλάδα, Kate Smith.

Τη συμφωνία υπέγραψαν, από μέρους του ΕΛΔΟ ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και από την πλευρά της εταιρείας ο Διευθυντής του Earth Observation, Navigation & Science, Justin Byrne και ο Διευθυντής Διαστημικών Συστημάτων του ομίλου Airbus για το σύνολο της Ευρώπης, Nicola Chamussy.

Η συνεργασία του ΕΛΔΟ με μια από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως ηγέτιδες εταιρείες στον κλάδο της αεροδιαστημικής και άμυνας έχει ως στόχο τη θεσμική προώθηση των τεχνολογιών στον τομέα του Διαστήματος, την ενθάρρυνση νέων ερευνητικών δραστηριοτήτων, την περαιτέρω ώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος (βιομηχανία διαστήματος, ακαδημαϊκή κοινότητα, ερευνητικά κέντρα, κ.ά.).

Τα δύο μέρη θα εστιάσουν τη συνεργασία τους στους ακόλουθους τρεις βασικούς τομείς έρευνας και ανάπτυξης σε τεχνολογίες διαστήματος:

· Παρατήρηση Γης

· Εξερεύνηση Διαστήματος

· Προώθηση διαστημικών αποστολών

Συνεργασία - Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός - Airbus Defence and Space

Επιπλέον, οι δύο οργανισμοί θα εξετάσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης στρατηγικών έρευνας σχετικά με τεχνολογίες λογισμικού, καθώς και την ευρύτερη στρατηγική και πολιτική στον τομέα του Διαστήματος, ενώ δημιουργούνται ευκαιρίες ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ ΕΛΔΟ και Airbus για την ενδυνάμωση και ανταλλαγή γνώσης στον τομέα των διαστημικών προγραμμάτων.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παπάς, τόνισε: «Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο χάρτη της αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παραγωγής, η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΛΔΟ και Airbus σηματοδοτεί τη νέα αυτή πραγματικότητα. Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, αφού ολοκλήρωσε τη στελέχωσή του και στη βάση συμφωνιών που έχει συνάψει με τις υπηρεσίες διαστήματος της Γαλλίας και της Βρετανίας, έρχεται να καταδείξει με τη σημερινή συμφωνία ότι η Ελλάδα μπορεί να και να κερδίσει σε επίπεδο παραγωγής και να προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό, μέρος του οποίου θα είναι Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται σε μεγάλους οργανισμούς στο εξωτερικό. Συγχαρητήρια στον ΕΛΔΟ και την Airbus, θερμές ευχαριστίες και στην Πρέσβη Kate Smith για την ξεχωριστή συμβολή της στην επίτευξη της συμφωνίας. Η σημερινή μέρα είναι ένα σημείο τομής στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο μερών».

Συνεργασία - Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός - Airbus Defence and Space

Η Βρετανίδα Πρέσβης στην Ελλάδα, Kate Smith, ανέφερε: «Εκ μέρους της βρετανικής Κυβέρνησης θα ήθελα να χαιρετίσω την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πόσο εξωστρεφής και φιλόδοξος είναι ο διαστημικός οργανισμός της Ελλάδας, ενώ καταδεικνύει το βρετανικό “success story” στον τομέα, με την Airbus UK να διαδραματίζεται ένα ηγετικό ρόλο στον κλάδο. Η συνεργασία των δύο μερών και η ανάπτυξη του κλάδου στις δύο χώρες θα επωφελήσουν την Ελλάδα και την Βρετανία».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, σημείωσε: «Η Airbus είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες Διαστήματος στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος είναι κατασκευής της συγκεκριμένης εταιρείας. Με το εν λόγω Μνημόνιο, ανοίγονται δίοδοι συνεργασίας μεταξύ της Airbus και του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος, είτε αυτό είναι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα είτε η διαστημική βιομηχανία της Ελλάδας».

Ο Πρόεδρος της Airbus Defence and Space UK, Justin Byrne, τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Αθήνα για να υπογράψω αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα έργα που ήδη έχουμε ξεκινήσει με την ελληνική βιομηχανία και την Ακαδημία σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού, τα οποία είναι αρκετά, όπως το Solar Orbiter και το Exomars. Έχουμε κτίσει μια πολύ δυνατή συνεργασία με την ελληνική κοινότητα του Διαστήματος, στην οποία έρχεται να προστεθεί η σημερινή μας συμφωνία. Ελπίζουμε ότι θα συνεργαστούμε σε ακόμα περισσότερες αποστολές, σε τομείς όπως η Παρατήρηση της Γης, οι επιστημονικές εξερευνήσεις και θα διαμορφώσουμε μαζί νέα συστήματα και προτάσεις».

Συνεργασία - Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός - Airbus Defence and Space

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)Σήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Τι “μαρτυρούν” οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, από το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων..

Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωσηΣήμερα 13:15 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται να απολογηθούν οι 67 κατηγορούμενοι για την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγγερίδη.

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Σκληρή κριτική από την Νέα Αριστερά που τον κατηγορεί για άγνοια. «Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία», καταγγέλλει ο Γεωργιάδης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Αρναούτογλου και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο