LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 14 Μαΐου 2019 09:36

Συναγερμός σε Facebook και WhatsApp: Χάκερς άκουγαν τις συνομιλίες χιλιάδων χρηστών

Ποιοι κρύβονται πίσω από την κυβερνοεπίθεση. Τι πρέπει να κάνετε σύμφωνα με τις οδηγίες των εταιρειών.

 AP - Facebook - WhatsApp

Χάκερ εγκατέστησαν εξ αποστάσεως λογισμικό κατασκοπίας σε κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, εκμεταλλευόμενοι ένα ευάλωτο σημείο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, που ανήκει στο Facebook.

Η κυβερνοεπίθεση, που έγινε αντιληπτή προ ημερών, αφορούσε μόνο ένα επιλεγμένο αριθμό χρηστών (όχι όλη τη βάση των περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών) και ενορχηστρώθηκε από ένα «κυβερνο-δράστη μεγάλων ικανοτήτων», σύμφωνα με το WhatsApp, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα μια αναβάθμιση ασφαλείας και καλεί τους χρήστες να την εγκαταστήσουν άμεσα στη συσκευή τους.

Το λογισμικό κατασκοπίας έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group, η οποία όμως αρνήθηκε την παραμικρή εμπλοκή της στην υπόθεση.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν τη λειτουργία φωνητικής κλήσης του WhatsApp για να καλέσουν τη συσκευή του χρήστη-στόχου. Ακόμη κι αν αυτός δεν απαντούσε, το λογισμικό κατασκοπίας μπορούσε να «τρυπώσει» και να εγκατασταθεί στη συσκευή του, ενώ η κλήση συχνά εξαφανιζόταν από το μητρώο κλήσεων σαν μην είχε γίνει ποτέ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το BBC και τη «Γκάρντιαν».

Οι τεχνικοί κυβερνοασφάλειας της WhatsApp ήσαν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν την παραβίαση και ενημέρωσαν εταιρείες κυβερνο-ασφάλειας, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η επίθεση έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ιδιωτικής εταιρείας που φέρεται να συνεργάζεται με κυβερνήσεις, στις οποίες παραχωρεί λογισμικό κατασκοπίας που θέτει υπό τον έλεγχο του τις λειτουργίες των λειτουργικών συστημάτων των κινητών τηλεφώνων», δήλωσε η WhatsApp, «δείχνοντας» τη NSO.

Η ισραηλινή NSO -πιο γνωστή για το λογισμικό της Pegasus που πωλείται σε μυστικές υπηρεσίες και μπορεί να υποκλέψει δεδομένα από συσκευές-στόχους είτε μέσω του μικροφώνου είτε της κάμερας τους- απάντησε ότι «η τεχνολογία της NSO παραχωρείται σε εξουσιοδοτημένες κυβερνητικές υπηρεσίες με μόνο σκοπό την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η εταιρεία δεν λειτουργεί η ίδια το σύστημα…Η NSΟ ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσε, ούτε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, την τεχνολογία της η ίδια, προκειμένου να στοχοποιήσει οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμό».

Η WhatsApp ανέφερε ότι είναι πρόωρο ακόμη να γίνει γνωστό πόσοι χρήστες έπεσαν θύμα λαθρακρόασης. Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία στο παρελθόν είχε στοχοποιηθεί από λογισμικό της NSO, δήλωσε ότι η επίθεση δείχνει πως είναι εφικτό αυτό που πάντα φοβούνταν οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι ορισμένες κυβερνήσεις κρυφά παρακολουθούν ηλεκτρονικά ενοχλητικούς ακτιβιστές, δημοσιογράφους, δικηγόρους κ.α.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο